A life on our planet – waarom je deze film moet zien!
“Our planet is headed for disaster.” – “If we act now we can yet put it right”
De twee hoofdboodschappen van David Attenborough in zijn documentaire A life on our planet. Deze film is wat mij betreft verplichte kost voor iedereen. En het mooie is: hij is nu beschikbaar op Netflix en 1 van de meest bekeken Netflix items op dit moment. Ik vertel je waarom je deze zeker gezien moet hebben!
Getuigenis van een leven op aarde
De Britse bioloog en televisiemaker heeft van A life on our planet zijn getuigenis gemaakt van de verwoesting van onze aarde die gedurende zijn 94-jarige leven heeft afgespeeld. Tijdens zijn programma’s over de natuur en het leven in het wild vertelde hij altijd enthousiast over de pracht van de natuur. In de loop der tijd realiseerde hij zich dat het de verkeerde kant op ging en zag zichzelf als een boodschapper van dit slechte nieuws.
We vernietigen onze planeet in hoog tempo
De film bevat prachtige beelden uit zijn eerdere documentaires, maar laat ook de donkere kanten van onze planeet zien, veroorzaakt door de mens. Attenborough laat mij des te meer realiseren dat wij, de mensen, door onze manier van leven de aarde in hoog tempo aan het vernietigen zijn. Als je ziet wat er in 1 mensenleven, in dit geval dat van Attenborough, gebeurd is, dan kunnen we niet anders dan inzien dat we op een ramp afstevenen zoals hij zelf zegt. Bekijk de trailer maar eens:
Angstaanjagende gevolgen
Hij doet ook echt concrete en angstaanjagende voorspellingen van de veranderingen die ons te wachten staan in de jaren 2030, 2040, 2050, 2080 en 2100. Voor mij is het trouwens geen verrassing dat de klimaatverandering zo snel gaat en de gevolgen daarvan de komende decennia sterk merkbaar zijn. Attenborough is zeker niet de eerste die dit aankaart. Babette Porcelijn schetst in haar boek De verborgen impact gedetailleerd wat voor vervelende zaken (zacht gezegd) ons te wachten staan (en gelukkig ook wat we kunnen doen om dit te voorkomen).
Schokkende feiten
Attenborough deelt in A life on our planet een paar schokkende feiten waar je bijna van je stoel van valt. Wist jij dat de populatie wilde dieren meer dan gehalveerd is sinds de jaren 50? En dat terwijl tamme vogels nu 70% van de massa van alle vogels op onze planeet zijn. Dit zijn overigens voornamelijk kippen.
Wij mensen zelf nemen de helft van het gewicht van alle zoogdieren op aarde voor onze rekening. 60% van de dieren die daarna over blijven zijn dieren die wij houden om ze op te eten. De helft van het vruchtbare land op aarde is landbouwgrond. Nog maar 4% “from mice to whales” zijn wilde dieren.
En zo zijn er nog meer feiten die mij opnieuw doen inzien hoe erg het allemaal gesteld is met onze mooie planeet.
“If we act now we can yet put it right”
We moeten voor 2030, de komende 10 jaar dus, echt grote stappen maken, anders zouden de voorspellingen waarheid kunnen worden. En dan is het geen probleem meer voor generaties ver na ons. Wij en onze kinderen gaan deze ellende dan allemaal mee maken en ik kijk daar niet naar uit. Ik maak me zorgen en ben zelfs ook een beetje bang. Maar dat is niet het enige: ik schaam me ook diep voor de mensheid dat we het zo ver hebben laten komen, dat we al dat prachtige leven (inclusief onszelf) aan het vernietigen zijn en zelf onze eigen massa extinctie veroorzaken. En ik kan het niet verkroppen dat we weten hoe we dit recht kunnen zetten, maar het niet doen. Ik wil niet dat mijn kinderen (of andermans kinderen) later zeggen: “Je wist ervan, maar je deed niets.”
“We have to learn to act with nature, rather than against it.”
Het schrille contrast tussen de beelden van de wildernis en de beelden van vervuilende fabrieken en mijnen in combinatie met zijn verhaal zijn tegelijk hoopgevend en een waarschuwing. Ik hoop dat iedereen de waarschuwing harte neemt, en tegelijk ziet dat het nog mogelijk om het tij te keren. Ik hoor af en toe mensen die zeggen dat het toch allemaal niet meer uitmaakt en al te laat is. Maar dat geloof ik niet. Attenborough noemt in zijn film een aantal voorbeelden waarbij de natuur, als zij de kans krijgt, zich onverwacht snel heeft hersteld met een prachtige balans tussen mens en natuur als gevolg.
Maak elke dag een duurzame keuze
Gelijk is het dus ook een oproep aan iedereen om te doen wat binnen jouw invloed ligt. Of je nu in de politiek zit of in het bedrijfsleven of in je privéleven. Op elk niveau moet het redden van onze aarde de grootste prioriteit hebben en kun je elke dag gaan voor die duurzame keuze (in plaats van de goedkoopste). Des te meer mensen A life on our planet zien, des te meer hebben we een gedeeld vertrekpunt en begrip van de noodzaak om aan de slag te gaan. Kijken dus!
Oplossingen waarmee we de wereld redden
Attenborough noemt een aantal oplossingen waarmee we de wereld nog kunnen redden, zoals:
- stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en overgaan op hernieuwbare energie
- ons voedingspatroon aanpassen en veel meer plantaardig eten (minimaal vlees eten dus)
- de ontbossing stoppen en onze landbouwmethoden aanpassen
Grote onderwerpen die gelukkig al op veel plekken in ontwikkeling zijn, maar echt nog een grote vlucht moeten nemen. Bij mij rees wel de vraag: snapt iedereen nu wat hij/zij morgen in zijn/haar leven anders kan doen om hier concreet aan bij te dragen? Want het blijft makkelijk om te wijzen naar anderen die het maar moeten gaan doen. Als we allemaal wijzen en wachten dan gebeurt er niks.
Wat kun jij zelf concreet doen?
En dat is precies de reden waarom ik met mijn gezin ben gaan verduurzamen en de Groene Helden Academie ben gestart: om jou concrete handvatten te geven om jouw levensstijl te vergroenen. Hier zijn er een paar:
- Eet inderdaad veel minder vlees: liever 1 dag in de week wel vlees dan 1 dag in de week niet
- Koop minder spullen (spullen hebben de grootste verborgen impact) en als je iets koopt -> kies voor tweedehands of duurzaam
- Vlieg alleen als het noodzakelijk is, rijd zo min mogelijk auto
- Verduurzaam je woning door te isoleren en zonnepanelen te plaatsen
- Zorg voor minder afval door plastic verpakkingen te vermijden
Ik noem hier een paar voorbeelden, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Lees ook m’n andere blogs en volg mij via m’n socials. Zo blijf op de hoogte van praktische tips en inspiratie waarmee ik je help om te verduurzamen en je afval te verminderen. Een mooie bijwerking: ik weet zeker dat je meer tevredenheid gaat ervaren en dat je leven er een stuk simpeler wordt. En niet te vergeten: je draagt bij aan een fijne toekomst op onze fijne planeet.
P.s. ik wilde geen foto van internet gebruiken, dus ik heb maar even deze mooie foto van de zandtor (correct me if I’m wrong) geplaatst die ik deze zomer in Drenthe maakte.