Green Friday gaat de strijd aan met Black Friday
De Black Friday marketinghype is overgewaaid uit Amerika en wij doen in Nederland inmiddels ook mee aan deze koopgekte. Er zijn maar weinig winkels die niet gezwicht zijn om ook mee te doen met 1 of andere deal en een onmogelijke korting geven op hun producten. En hoewel die koopjes je vast aantrekkelijk lijken, wordt Black Friday ook wel een zwarte dag voor de planeet genoemd. Gelukkig is er al een aantal jaren een tegeninitiatief: Green Friday.
Maar eerst: waarom is Black Friday dan zo erg?
Het is toch fijn om af en toe een dealtje te scoren? Ik ken dat gevoel want ik ben een koopjesjager pur sang. Maar op dit vlak heb ik echt mijn leven gebeterd. Spullen staan namelijk op nr. 1 in de Verborgen Impact Top 10 van Babette Porcelijn. Het produceren van al die spullen kost waardevolle grondstoffen en het productieproces is vaak verre van duurzaam. Met name de productie van elektronica zoals laptops en telefoons heeft enorm veel (verborgen) impact op onze aarde. Veel meer dus dan wij denken en zien.
Wie betaalt de echte prijs voor de goedkope deal?
Tijdens Black Friday worden we verleid om nog meer spullen te kopen terwijl we, als we de aarde willen redden, juist veel minder spullen moeten gaan kopen. De spullen worden tegen zulke lage prijzen aangeboden waarvoor ze zeker niet geproduceerd kunnen worden. Dat heeft 2 gevolgen:
- Ergens betaalt altijd iemand of iets de prijs voor jouw goedkope dealtje. Denk aan arbeiders die voor een schamel loon gevaarlijk werk doen om (een deel van) jouw product te maken. Of aan land dat wordt ontbost om grondstoffen te verbouwen, schadelijke stoffen die worden geloosd omdat dat dat goedkoper is dan ze verantwoord verwerken.
- Doordat producten zo goedkoop zijn (en goedkoper worden), hebben we geen benul van de echte prijs van spullen en zijn we steeds minder bereid om de werkelijke prijs te betalen. Dan zijn we een “dief van onze eigen portemonnee”.
In dit filmpje van The Story of Stuff wordt dit heel goed uitgelegd:
Uiteindelijk kom je zelf vaak bedrogen uit: stel je koopt iets voor een superlage prijs, maar je hebt het niet nodig. Dan ben je én je geld kwijt én je hebt weer iets in huis dat je niet gebruikt en dus in de weg ligt, opgeruimd moet worden en zo kostbare tijd kost.
Trouwens, die Black Friday deals zijn niet eens allemaal supergoed, want sommige winkels verhogen gewoon hun prijzen vlak voor Black Friday, zodat de deals goedkoper lijken dan ze zijn. Het is dus echt een marketingstunt. Op zich is er niets mis met marketing, maar het is wel belangrijk om dit mechanisme te doorzien.
Ook kleine winkeliers verdienen vaak niets op Black Friday deals omdat zij met kleinere marges en volumes werken. Zij moeten/willen echter wel meedoen met de hype om niet achter te blijven bij de rest.
Kortom: er zijn op Black Friday meer verliezers dan winnaars.
Green Friday als duurzaam en groen tegengeluid
Maar gelukkig zijn er dus sinds een paar jaar tegengeluiden en die worden steeds sterker. Winkels en organisaties die juist met initiatieven komen om deze dag duurzame keuzes te maken. Dat zijn er dit jaar al weer meer dan vorig jaar. Wil jij als koopjesjager toch iets van een goede deal scoren maar dan duurzaam? Check dan eens deze Green Friday deals:
Green Friday 2021
- Treesforall: koop bomen om je CO2 te compenseren en geef terug aan de aarde.
- Op Green Friday kun je mijn gloednieuwe cursus, de Zero Waste Kickstart met 10 euro korting kopen. Daarnaast plant ik voor elke verkochte training 1 boom bij Trees for all. Tijdens de Zero Waste Kickstart leer ik je in 9 praktische online lessen hoe jij je afval drastisch kunt verminderen én hoe je dit volhoudt. Op Green Friday betaal je slechts 37,- euro in plaats van de toch al lage prijs van 47,- euro. Aanmelden kan hier: https://groeneheldenacademie.nl/zero-waste-kickstart-green-friday-deal/
Let ook op Green Friday deals die toch weer aanzetten tot het kopen van spullen (maar dan met CO2 compensatie). De beste Green Friday deals zijn wat mij betreft de nieuwe spullen die je niet koopt. Vooral als je ze niet echt nodig hebt. Leen spullen, repareer ze of koop ze tweedehands. Beter voor jou en je portemonnee. Beter voor onze aarde. Zo word ook jij een groene held!