Wat is de meest duurzame zorgverzekering voor 2023?
05 december 2022 
5 min. leestijd

Wat is de meest duurzame zorgverzekering voor 2023?

In deze tijd vliegen de aanbiedingen en reclames van zorgverzekeringen je om de oren. Het kan niet missen, het is overstaptijd!

Je denkt er misschien niet direct aan, maar ook wat je zorgverzekeraar betreft kun je voor duurzaam kiezen en hiermee bijdragen aan een betere wereld. Vergelijk niet alleen de prijs van je ziektekostenverzekering en kijk niet alleen naar goedkoop, maar ook de duurzaamheidsscore. In dit blog lees je wat de top 4 is van duurzame zorgverzekeraars in 2023 en welke duurzame zorgverzekering ik heb gekozen.

Wat maakt een ziektekostenverzekering duurzaam?

Je denkt misschien: wat heeft mijn ziektekostenverzekering nu met duurzaamheid te maken? Nou best veel! Zo’n zorgverzekeraar krijgt een hoop geld binnen via alle premies. Dus ook de premie die jij maandelijks of jaarlijks betaalt. Uit deze premie betalen zij de kosten die zij maken, maar zorgverzekeraars houden ook geld reserve. Deze financiële buffers beleggen zij om rendement uit te halen. Maar als zorgverzekeraars dat doen in fossiele industrie, ontbossing of andere praktijken die niet bijdragen aan een betere wereld, dan doen zij met jouw geld weinig goeds. Dat kan beter. Je kunt dus ook voor een duurzame zorgverzekeraar kiezen die geld investeert in duurzame of verantwoorde beleggingen.

Hoe bepaal je welke duurzame zorgverzekeringen er zijn?

Jij wilt nu vast wel weten wat de duurzaamste zorgverzekering is voor 2023. Het is fijn dat de Eerlijke verzekeringswijzer (bekend van de Eerlijke geldwijzer) daar onderzoek naar deed. Zij beoordelen het beleid en de praktische invulling hiervan van de verzekeraars. Ze zoeken uit of het beleggingsgeld niet gaat naar bedrijven die mensenrechten schenden, slecht omgaan bij dierenwelzijn, betrokken zijn bij wapens of grote milieuschade veroorzaken. De Eerlijke verzekeringswijzer beoordeelt de verzekeraars op 14 punten. In de tabel kun je overzichtelijk zien hoe de verschillende ziektekostenverzekeraars scoren. Vorig jaar haalde ik de toenmalige top 3 uit het rapport van de VBDO, maar aangezien we weer een jaar verder zijn, ga ik nu af op de Eerlijke verzekeringswijzer die overigens een redelijk vergelijkbaar beeld laat zien.

De Top 4 duurzame verzekeraars ziet er iets anders uit dan vorig jaar. VGZ heeft namelijk flinke stappen gemaakt in hun beleid het afgelopen jaar, waardoor ze een plek in de top 3 hebben verkregen en CZ naar de vierde plek hebben verstoten.

Dit zijn de meest duurzame zorgverzekeraars in 2023

Dit zijn overigens de verzekeraars, ik zet er tussen haakjes bij welke zorgverzekeringen vallen onder deze zorgverzekeraars

1. a.s.r. (bekend van Ditzo, a.s.r.)

Net als vorig jaar staat a.s.r. op 1. Zelf ben ik vorig jaar dan ook overgestapt naar de zorgverzekering van Ditzo, dit valt onder a.s.r.
Het beleid van a.s.r. loopt wel nog voor op wat ze in de praktijk laten zien, helaas zien we dat bij meerdere verzekeraars terug.

2. VGZ (bekend van IZA, IZZ, Univé, National Academic, Promovendum)

Nieuw in de top 3: VGZ heeft goede stappen gemaakt het afgelopen jaar in het maken van duurzaam beleid, maar er is nog veel ruimte voor verbetering in de praktijk.

3. Achmea (bekend van: De Friesland, FBTO, Hema, Ziezo en Zilveren Kruis)

Ook Achmea is ambitieus in hun beleid, maar mag dit in de praktijk nog meer laten zien.

4. CZ (bekend van: CZ, Ohra en Just)

CZ stond vorig jaar op nummer 3 en heeft dit jaar een 4e plek omdat zij een minder vooruitstrevend beleid hebben. Zij scoren echter in de praktijk dan weer meer in lijn met hun beleid, dus zij maken meer waar wat ze zeggen dan de andere drie hierboven.

Een duurzame zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Nu je weet hoe het zit met de duurzaamheid van de verzekeraars kun je ook een duurzame keuze maken wat betreft je ziektekostenverzekering. Natuurlijk wil je naast een duurzame verzekering ook een goede verzekering die bij jouw zorgbehoefte past.

Zelf loop ik elk jaar loop even m’n zorgverzekering na en bedenk ik of ik een extra aanvullende verzekering nodig heb. Want je betaalt al snel veel geld voor een aanvullend pakket en als je gezond bent, heb je dat waarschijnlijk niet nodig. Maar dat moet jij natuurlijk helemaal voor jouw situatie bepalen. Ieders situatie is anders.

Overstappen naar Ditzo, de nr 1 duurzame zorgverzekering

Je kunt natuurlijk direct overstappen naar de nummer 1: Ditzo. Zelf ben ik daar in 2021 naar overgestapt omdat ik het belangrijk vind om voor de duurzaamste keuze te gaan. Ook als ik daardoor iets duurder uit ben in vergelijking met het collectief waar ik via mijn werk aan mee kan doen. Ik kan het kleine verschil betalen en stem op deze manier met m’n portemonnee. Zelf ben ik tot nu toe erg tevreden over Ditzo. Zo zijn ze 3 keer op rij gekozen tot de meest klantgerichte verzekeraar, heeft Ditzo het Keurmerk Klantgericht Verzekeren (KKV), heb je de mogelijkheid om dagelijks je verzekeringen aan te passen en zijn ze 24/7 bereikbaar. Je regelt alles gemakkelijk online. Bovendien nog een extra voordeel: omdat ik per jaar betaal, krijg ik 1% korting op de jaarpremie. Scheelt toch weer een beetje.

Duurzame zorgverzekeringen vergelijken via Independer.nl

Maar je kunt natuurlijk ook verschillende zorgverzekeringen vergelijken om tot de beste keuze voor jouw situatie te komen. Dat doe je het handigste via vergelijkingssite Independer.nl. Je kunt op Independer.nl eenvoudig aangeven welke extra zorg buiten het basispakket je nodig denkt te hebben. Vervolgens komt Independer met het beste voorstel voor jou. Check vervolgens welke voorgestelde zorgverzekeringen in de hierboven genoemde Top 3 staat en kies bij voorkeur zo duurzaam mogelijk en degene bij jou zorgbehoefte past en welke eventueel de goedkoopste is. Het mooie van Independer als vergelijkingssite voor je zorgverzekering is dat je ter plekke gelijk de door jou gekozen ziektekostenverzekering kunt afsluiten.  Bovendien bieden ze kortingen op aanvullende verzekeringen als je via hen afsluit. En tot slot zeggen kun je gebruik maken van de online opzegservice voor je oude zorgverzekering als je voor 31 december overstapt.

Wil je toch graag een andere verzekeraar kiezen die niet in de duurzame Top 3 staat, dan kun je ook via Eerlijke verzekeringswijzer een klacht indienen bij je verzekeraar of ze juist een compliment geven. Zo kun je hoe dan ook laten weten wat je van het beleid vindt en ze aansporen om nog duurzamere keuzes te maken.

Voor welke duurzame zorgverzekeraar ga jij in 2023?

Hoewel het je misschien even wat uitzoekwerk kost om de verzekering te vinden die bij jou past, is het toch erg belangrijk dat je hier even de tijd voor neemt. Met jouw keuze voor een duurzame zorgverzekering help je  bij het aanpakken van klimaatverandering, en help je de negatieve impact op milieu, natuur, dieren en mensen te verminderen. Een kleine moeite voor jou en zo heb je toch weer een Groene Heldendaad gedaan. Dus of je nu gelijk overstapt naar Ditzo, of nog even grondig vergelijkt op Independer.nl: zet ‘m op!


Dit blog bevat verschillende affiliate links. Als jij via mijn link een zorgverzekering afsluit, ontvang ik hiervoor een commissie en het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik de Groene Helden Academie draaiende houden. 

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 10, zoon van 7 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% vegan eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!