Minder afval?

Dan gooi je het toch stiekem bij de buren in de container? Of op je werk?
Dat werk. Dat gaan we dus niet doen. Maar hoe gaan we in vredesnaam voor minder afval zorgen. Eerst maar eens wat inspiratie opgedaan. Wat doen anderen, hoe pak je dat aan? Veel is ook logisch nadenken. Vroeger mocht ik van mijn moeder al nooit dubbelverpakte koekjes kopen. Nu vind je zelfs dubbel verpakte krentenbollen. Hoe en waarom is een grote vraag….Marketing is 1 antwoord denk ik. Want als je alles weer los gaat kopen, net zoals vroeger bij de kruidenier, dan is het natuurlijk veel lastiger om je product te onderscheiden van de rest. Maar daarover wil ik nog wel een andere keer in gesprek.

Laaghangend fruit

We zijn inmiddels twee weken verder en we zijn maar gewoon ergens begonnen. Bij het laaghangende fruit zeg maar. En wat blijkt: het gaat helemaal niet alleen om minder afval te creeëren, daar hoort een hele gedragsverandering aan vast. Braintraining ten top.

Want al bedenk je je dus wat er allemaal verpakt is en waar je dan dus een onverpakte oplossing voor moet zoeken, word je bij de gedachte al moedeloos. Voedsel is volgens mij nog 1 van de makkelijkste gebieden om mee te starten. Maar neem bijvoorbeeld haarlak of deo. Of zonnebrand, waarvan er momenteel liters doorheen vliegen, allemaal in plastic flessen. Hoe gaan we dat doen? Maar step by step hebben we bedacht. We zijn begonnen en ik moet zeggen dat ik best trots ben. Op ons. Want toen ik dit idee deelde met N, was hij er meteen voor in. Ik was eigenlijk een beetje verbaasd. En waar ik nog zei “dat doen we later wel”, vatte hij meteen de koe bij de horens en ging gewoon met onze eigen bakjes naar de visboer.

Dahaag routine…

Ik noemde het net al een gedragsverandering, maar deze hele missie gooit dus totaal ons efficiënt ingerichte boodschappenproces totaal overhoop. Waar we voorheen zoals ik in het vorige blog meldde onze boodschappen 1x bij 2 supermarktketens haalden, moeten we nu op zoek naar andere winkels die zonder verpakkingen verkopen. Eerst keken we vooral naar “wat willen we eten, wat is in de aanbieding en wat zijn de biologische alternatieven?” Nu kijken we met hele andere ogen een winkel rond. De keuze wordt wel erg karig moet ik zeggen in een gewone supermarkt. Helemaal als je nog niet weet waar je moet zijn.

Focus

Onze focus voor de komende tijd: plastic helemaal te elimineren. Hoe?

  • Groente en fruit onverpakt kopen. We nemen zelf eigen tasjes mee. Ik heb zelfs foute stoffen tasjes genaaid (van stof die ik nog had liggen, hoe circulair), want op een gegeven moment zijn onze huidige plastic tasjes natuurlijk versleten en die willen we niet gaan vervangen.
  • Kaas, vlees en vis bij lokale winkels waar je zelf iets mee kunt nemen om het in te doen.
  • Brood bij de bakker in zelf meegebrachte zak.
  • Zo weinig mogelijk pakketjes laten bezorgen, want die zitten ook weer driedubbel verpakt. En als we toch iets bestellen, dan hergebruiken we de dozen.
  • Kiezen voor producten die in karton of papier verpakt zijn in plaats van plastic. Zo komen we er nu achter dat de pasta die wij altijd aten alleen maar in plastic verpakt is. Aangezien we nog geen bulkwinkel in de buurt hebben gevonden, stappen we nu eerst over naar pasta in kartonnen verpakking.

Daarnaast vermijden we zoveel andere verpakkingen. Melk bijvoorbeeld, hebben ze gelukkig in de natuurwinkel old school in statiegeldflessen. Echt leuk hoor, dat je door deze onderneming weer zoveel mogelijkheden ziet en ook beseft dat mijn opa en oma vroeger niet anders deden. Die spoelden zelfs de wc door met opgevangen douchewater. Waar is het misgegaan?

3 soorten pasta in 1 maaltijd

We zitten er dus middenin, in de doe fase, maar ook in de idee fase. En het dwingt ons zeker om creatief te zijn. Zo aten we vanavond 3 soorten pasta. Omdat de reguliere voorraad op was en we nog geen boodschappen hadden gedaan, had N pasta gekookt met de restjes krulpasta, spaghetti en wat lasagnebladen. Zag er wel bijzonder uit, en zo hebben we niet verzaakt op onze missie.

Brood kopen in je eigen zak

En ik heb het ook gewoon gedurfd: bij de bakker vragen of ze het brood in mijn eigen zak wilden doen. Geen probleem. En ik nog maar denken aan mijn geitenwollensokken beeld. Ik kreeg niet de indruk dat ze het zo raar vonden. En anders vinden ze dat maar zo, I’m on a mission!

Ik zal nog wel eens vertellen over de bijzondere reacties die je soms krijgt als je met je eigen zakjes en bakjes aankomt. Maar eerst op vakantie. Dat wordt ook een uitdaging. Nieuwe omgeving en weer op zoek naar winkels waar je zonder verpakking kunt kopen. En heel eerlijk: ik heb ook vakantie, dus ik wil het wel een beetje makkelijk houden. Leven met de dag en minder plannen. Wel een goede les voor mij.

O ja, dat wilde ik ook nog zeggen: vorige keer schreef ik dat ik niet aan alternatieven voor luiers zou beginnen, maar J is vandaag al de hele dag op het potje geweest! Dus de grootste vervuiler kan straks ook van ons lijstje af!