Zelf vloeibare handzeep maken

De ultieme zero waste tip om in coronatijd te delen is een hele praktische: namelijk het zelf maken van vloeibare handzeep. Goedkoop én plasticvrij! Wellicht heb je juist nu tijd over om eens met 1 van mijn DIY-tips aan de slag te gaan. Door even je zinnen te verzetten en te gaan prieken met water en een blok zeep ben je heel nuttig bezig en bijna ongemerkt de wereld aan het verbeteren. Dus wat let je?

Belangrijkste ingrediënt van vloeibare handzeep

Zelf vloeibare handzeep maken is echt supermakkelijk en kost weinig tijd. Je belangrijkste ingrediënt is een blok gewone handzeep. An sich kun je natuurlijk ook je handen wassen met datzelfde zeepblok, maar dat wordt afgeraden omdat er bacteriën of virussen op kunnen achterblijven. En dat willen we nu juist niet hebben. Maar van zo’n zeepblok maak je dus heel snel liters vloeibare handzeep die het blok wel bruikbaar maken.

Van een zeepblok maak je eenvoudig vloeibare zeep

Welke handzeep is geschikt om zelf vloeibare zeep van te maken?

Omdat je je handen er veelvuldig mee gaat wassen de komende tijd, gebruik je wel het liefst een milde handzeep en geen schoonmaakzeep. Voor het maken van wasmiddel gebruik ik ook wel zeep van 100% olijfolie en dat kan ook prima, want dat is overal goed voor. Zeep is trouwens weer helemaal trendy en er zijn tal van natuurlijke zepen op de markt, die vaak zonder palmolie gemaakt zijn. Natuurlijk kun je er normaliter ook op uitgaan voor zo’n mooie duurzame zeep, maar gezien de huidige omstandigheden doen we het even met wat we al in huis hebben.

Vloeibare handzeep maken van hotelzeepjes

En ook al gebruik je het misschien niet vaak, je kunt vast wel nog een paar blokjes zeep opduiken. Spaarde je zeepjes in vormen en kleuren en heb je die nog op zolder liggen? Tel uit je winst… Ook van die kleine hotelzeepjes zijn hiervoor perfect (waar wilde je ze anders voor gaan gebruiken?). Of misschien heb je nog wel wat zeepjes tussen je sokken liggen (oud gebruik). Ik geloof echt dat er in elk huishouden wel wat te vinden moet zijn. Een mooi moment om deze waardevolle grondstoffen op te gebruiken.


Deze vond ik nog…

Ingrediënten en benodigdheden voor 1 liter vloeibare handzeep

  • 25 gram zeep, geraspt
  • 1 liter kokend heet water
  • Een pot of iets om het in te doen
  • Iets om mee te roeren
  • Trechter
  • Een leeg zeeppompje


Dat moet lukken toch? Volg onderstaande stappen…

Stap 1: Rasp de zeep en weeg het af

Dit kan met een gewone keukenrasp en keukenweegschaal. De 25 gram is een richtlijn. Wil je dikkere zeep, dan doe je iets meer en bij dunnere zeep iets minder. In dit voorbeeld gebruik ik arganolie zeep die ik ooit heb gekregen.

Zeepraspsel wegen

Stap 2: Heet water erbij en roeren maar

Doe de zeep in de pot waar je het in wil bewaren (een liter is teveel voor je handpompje) en giet het hete water erbij. Roer vervolgens tot alle zeep is opgelost. Ik heb zelf water en zeep gemengd in een litermaat en het daarna in de pot gegoten.


Zeep oplossen in heet water

Stap 3: Laat je zelfgemaakte zeep afkoelen

Laat de boel afkoelen en indikken. Meestal maak ik de zeep ’s middags of ’s avonds en dan is het de volgende ochtend dik. Soms valt de zeep wat (te) dik uit. Dan kun je de staafmixer er nog inzetten en wordt het weer vloeibaarder. Mijn ervaring leert dat even doorroeren ook zorgt dat het weer vloeibaarder wordt.


Links de versgemaakte en nog warme zeep, rechts de reeds afgekoelde ingedikte zeep.

Stap 4: Vul je zeeppompje met je zelfgemaakte vloeibare handzeep

Met een trechtertje vul je het lege zeeppompje en klaar! De rest is voorraad. En dat is nog altijd de beste raad ;).

Dubbele winst

Zoals je leest is het dus heel gemakkelijk zelf te maken. En daarnaast is het ook nog eens heel zero waste, want voor blokken zeep wordt veel minder verpakkingsmateriaal (lees: plastic) gebruikt en daarnaast kun je van 1 blok van 100 gram wel 4 liter vloeibare handzeep maken. Ook deze zero waste tip is dus goed voor je portemonnee.

En is het gelukt?

Ben wel heel benieuwd wat voor zeepjes jij nog in huis hebt gevonden… en waar…