Zelf gemakkelijk zoete en zoute popcorn maken

Welke snack bied je je gasten aan als je geen chips en andere kant en klare versnaperingen in plastic wilt kopen? Popcorn is mijn grote favoriet. Het is gemakkelijk om zelf te maken en je zet het snel op tafel. En is het op? Dan maak je snel weer nieuwe bij. Popcorn is vergeleken met chips niet eens zo'n ongezonde snack. Het levert weinig afval op en zelf versgemaakt is het errug lekker. Zoute popcorn maken is nog wel het makkelijkste, maar ik heb inmiddels ook een erg goed werkend recept voor zoete popcorn wat enorm in de smaak valt. Ik weet zeker dat dit jou ook gaat lukken.

Pofmaïs kopen om zelf popcorn mee te maken.

Het liefst maak je je popcorn niet met zo'n kant en klaar pakketje voor in de magnetron, maar gewoon zelf in een pannetje. Je kunt bij een bulkwinkel pofmais los halen of zoals wij gelijk 5 kg in een papieren zak. Maar ook als je een kilo bij de supermarkt haalt in een plastic verpakking, kun je er wel 10 zakken popcorn van maken. Dus ook dan ben je ten opzichte van chips kopen al zero waste bezig.

Basisrecept voor zelfgemaakte popcorn

Doe een flinke laag olie in een pan (bijvoorbeeld stabiele olijfolie die heet mag worden) en giet een laagje mais op de bodem, zodat de bodem helemaal bedekt is. Doe niet veel meer, want dan poft het je pan uit. Schud de pan even (met de deksel erop) zodat de olie zich over de pofmais verdeelt. Zet het vuur hoog en wacht af. Na een paar minuten gaat het poffen. Blijf erbij, want het gaat snel en als de pofjes minder worden, zet dan het vuur op tijd uit voor de boel gaat aanbranden.


Pannetje vol popcorn


Recept voor zoute popcorn

Wilde je zoute popcorn dan ben je gauw klaar: strooi er zout overheen en serveer het in een schaal. Eet smakelijk!

Recept voor zoete popcorn

Let op: voor zoete popcorn heb je 2 pannen nodig!

Ben je net als ik meer een zoetekauw? Zet - zodra de pofmaïs op staat - nog een grotere pan op het vuur (of kookplaat natuurlijk) en strooi een laagje suiker over de bodem. Blijf erbij, want als de suiker is gesmolten moet je de pan gelijk van het vuur halen, anders brandt de suiker aan (geloof me dit gaat je gegarandeerd een paar keer gebeuren, omdat je tussendoor even moet zeggen dat je kids geen snoepje krijgen omdat ze zo popcorn krijgen of omdat je een omgegooid glas moet opruimen ofzo…). Zodra de suiker gesmolten is en de popcorn klaar, gooi je de popcorn bij de suiker en roert het door zodat de suiker verdeeld raakt over de popcorn. Doordat je roert koelen de suiker en popcorn genoeg af om de suiker te laten stollen. Als de suiker van de bodem af is, ben je klaar om te gaan genieten. Je snapt dat het handig is om voor de suiker een grotere pan te nemen dan de popcornpan, zodat je ruimte hebt om te roeren.


Laagje suiker in de pan


Zelf popcorn maken kost je zo’n 10 minuten en je hebt een heerlijke snack. Genoeg reden dus om altijd wat pofmaïs in huis te hebben.

Andere gemakkelijke zero waste snacktips

Andere snacks en alternatieven voor chips die ik heb ontdekt:

  • Zelfgemaakte mix van zelf geroosterde pompoenpitten, nootjes van de markt en rozijnen
  • Pinda’s of nootjes gehaald in je eigen zak
  • Olijven in je eigen bak gehaald, of andere tapas: bij de toko
  • Bananenchips: deze heb ik dus onlangs besteld in grootverpakking van 6,8 kilo: ik kan dus wel even voort, maar ook een fijne en ready to eat knabbelsnack.
  • Verpakkingsvrije snacks en andere knabbels van Pieter Pot

En natuurlijk kun je ook gewoon op de gezonde tour gaan met wortels, komkommer, tomaatjes etc. Wel zonder
plastic uiteraard!

Bon appetit en fijne verjaardag!

En ik hoor natuurlijk graag of het gelukt is….