Is het mogelijk om zonder auto te leven op het platteland?

Bijna altijd als ik post over leven zonder auto of promotie maak voor mijn  e-gids Leven zonder auto hoe dan!? zijn ze er. Soms 1, soms meer. En vaak nog snel ook. Ze lijken er wel bovenop te zitten. De mensen op het platteland. Ze reageren gelijk: “Leuk voor jou hoor, maar ik kan niet zonder auto, want ik woon op het platteland. WANT het openbaar vervoer is er niet goed geregeld.” Bus, trein, tram heb je op het platteland niet of minder, dus zonder auto ben je aan huis gekluisterd. Waar? Nee, natuurlijk niet. We gaan het eens even hebben over deze hardnekkige fabel. Want met zwartkijken schieten we niks op. Inspirerend is het ook niet. Laten we kijken naar wat wel kan. Waar een wil is, is een weg zegt men. En dan zeg ik: waar een wil is, kan de auto weg 😉.  

Nu wil ik jou niet voor het hoofd stoten als je op het platteland woont met deze intro, het is helaas wel mijn ervaring. Hopelijk wil je nog even verder lezen. In dit artikel bespreek hoe het wél kan lukken om zonder auto te leven als je wat meer buiten of in een dorp woont en welke uitdagingen en voordelen dit met zich meebrengt. Disclaimer: ik kan natuurlijk niet toveren en soms is het gewoon niet haalbaar. Als je buren 5 km verderop wonen en je daar ruzie mee hebt bijvoorbeeld. Maar voor alle andere gevallen: lees even verder!

De uitdagingen van autovrij leven op het platteland

Autovrij leven is een kwestie van maatwerk. Het zoeken naar een mobiliteitsmix die voor jou werkt. Ik vertel je er trouwens alles over in mijn e-gids Leven zonder auto: hoe dan!? en help je om jouw ideale mix te vinden. Maar even terug naar het platteland.

Als je “lekker buiten” woont, heb je inderdaad meer uitdagingen dan iemand die in de stad woont. Het netwerk van bus en trein is minder groot. Het openbaar vervoer rijdt ook minder vaak en onregelmatig. Daarbij komt ook nog dat de afstand tot voorzieningen als winkels, supermarkt, de huisarts groter zijn. Daardoor kan een afstand voor de fiets net te ver zijn. Ook veiligheid speelt een rol. In je eentje ’s nachts door de polder fietsen, helemaal als vrouw of kind is niet fijn. Dat geldt overigens ook voor sommige steden. Zonder auto zit je dus maar aan huis gekluisterd en kun je nooit meer even op bezoek bij vrienden of familie. Toch? Je hebt minder opties, maar toch mogelijkheden genoeg. En ik vind je juist extra stoer als je de uitdaging om zonder auto te leven aangaat als je op het platteland woont.  

Voordelen van autovrij leven op het platteland

Waarom zou je eigenlijk je (tweede) auto wegdoen? En zonder auto willen leven op het platteland. Nou, daar zijn verschillende redenen voor:

  1. Je bespaart kosten: wij besparen zo’n 2.000 euro per jaar sinds we geen auto meer hebben.
  2. Het is beter voor onze planeet. In een nieuwe auto (ook een elektrische) zit namelijk al 5 jaar rijden aan energie verborgen. Dus ook als je ‘m alleen gebruikt voor de weekboodschappen, heeft jouw auto als ‘ding’ een enorme impact.
  3. Geen auto hebben scheelt ruimte (hoewel je die mogelijk genoeg hebt op het platteland)
  4. Het scheelt zorgen: hoe fijn is het om nooit naar de garage te hoeven, je druk te hoeven maken over wat er nu weer stuk is (en wat dat gaat kosten) en ‘m nooit meer te hoeven wassen.
  5. Je wordt fitter: als je vaker gaat fietsen of wandelen, ben je lekker in beweging én lekker buiten. Goed voor je gezondheid!

Oplossingen en alternatieven voor een leven zonder auto

Er zijn tal van mogelijkheden om te reizen van de ene plek naar de andere. Lopen, fietsen, de e-bike, bus, trein, tram, metro. In een stad of stedelijke omgeving heb je meer aan het ov. Maar op het platteland is een rit met een auto soms de enige mogelijkheid om ergens te komen als het te ver is met de (elektrische) fiets.

 Die auto hoef je echter niet zelf te bezitten. Ik merk dat veel mensen nog niet voldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden van autodelen en autolenen. Ze kennen bijvoorbeeld wel deelautodiensten als Greenwheels. Maar er bestaan ook concepten waarbij je met buren of vrienden auto’s deelt. Ook kun je samen doen met een auto of een auto lenen. Dat kun je goed regelen met de juiste verzekering. En wat dacht je van carpoolen of je boodschappen laten bezorgen? Ja, er rijdt wel een auto, maar je hoeft er geen voor je deur te hebben. 5 jaar rijden aan energie voor een nieuwe auto, weet je nog?

Als je het slim aanpakt en deze mogelijkheden combineert, kun je ook op het platteland zonder eigen auto. En gaat dat je te ver? Het is ook al geweldig als je je tweede auto weg kunt doen.

In 8 stappen naar een autovrij leven

Leven zonder auto is maatwerk. Of je nu in de stad of op het platteland woont. Elke situatie is ander: hoe je gezin is samengesteld, waar je woont, waar je werkt en hoe je weekplanning eruit ziet. In de meeste gevallen lukt het. Daarom ontwikkelde ik de  e-gids Leven zonder auto: hoe dan!? In de gids deel ik alle voordelen (en ook de uitdagingen hoor!) over leven zonder auto. Ik zette alle vervoersmogelijkheden voor je op een rijtje, waaronder een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden om auto’s te delen en lenen. Ook op het platteland. In 8 stappen werk je vervolgens toe naar een autovrij leven. En hoef je jouw enige eigen of je tweede auto niet meer te missen. Bestel ‘m direct, dan kun je gelijk aan de slag.


Woon jij op het platteland en ben je nog niet overtuigd of het kan? Voor jou heb ik een extra garantie op de e-gids gemaakt: de lukt niet, geld terug garantie. Als jij helemaal niets aan mijn e-gids hebt gehad, dan krijg je van mij het aankoopbedrag terug.