Doe duurzaam en leef gelukkiger

Denk jij dat je niet zonder je auto kunt?

Ruil je (2e) auto in voor meer ruimte, geld en beweging 

en ervaar meer vrijheid dan je denkt!

Ontdek hoe jij je auto niet meer hoeft te missen
In 8 stappen naar een leven zonder eigen of tweede auto
Achtertuin met lege parkeerplaats met bomen en planten aan de rand

Meer ruimte op je erf

Nu is de auto de baas op straat. Maar waarom? Maak ruimte voor spelende kinderen, meer groen en activiteiten in jouw straat. 

Help mee de wereld redden

Meer vrijheid dan je denkt

Leven zonder eigen auto lijkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. Ontdek de vele mogelijkheden om van A naar B te komen.

Leven zonder auto, lekker op de fiets

Blijf fit

Vaak ga je automatisch meer bewegen zonder eigen auto. Zo blijf je fit zonder naar de sportschool te hoeven. 

Eurobiljetten van verschillende bedragen

Bespaar geld

Ongemerkt kost een auto veel meer dan je denkt. Breng in kaart wat jij kunt besparen. En bedenk welke leuke dingen je daarmee kunt doen. 

Planeet aarde

Lief zijn voor je moeder

Door je auto weg te doen help je moeder aarde om te herstellen. "If momma ain't happy, ain't nobody happy"

Hand die autosleutels vasthoudt

Adieu auto in 8 stappen!

Ontdek de vele andere mogelijkheden om te reizen. Volg de 8 stappen om in je eigen tempo afscheid van je auto te nemen. 

Ontdek ook de voordelen van een autoVRIJ leven

Koop nu: e-gids Leven zonder auto: hoe dan!?

Praktische tips en inspiratie

Ruim 6 jaar ervaring als duurzame inspirator

Ruim 3 jaar zonder auto

We missen 'm nog steeds niet. We zijn een gezin met 2 kinderen van 11 en 8

10+ vakanties met ov

Net zo leuk en avontuurlijk vakantie vieren

Petra van Kleef

Als je mij 10 jaar geleden had gezegd dat ik geen auto meer zou hebben, had ik je niet geloofd...

Het halen van mijn rijbewijs op mijn 19e gaf me enorm veel vrijheid om te gaan en staan waar ik wilde. Mijn eerste eigen auto was een campertje in Australië, dat ik samen met een vriendin kocht. Terug in Nederland begon ik aan mijn eerste 'echte' baan en kochten mijn vriend en ik samen onze eerste eigen auto: een groene fiat Punto.


Ondanks dat ik gewend was veel te fietsen, met het ov te reizen en hier en daar een auto te lenen, was een eigen auto hebben heerlijk gemakkelijk. Met werk dat niet handig met ov te bereiken was, reisde ik dagelijks zo'n 45 km heen en weer terug, meestal in mijn eentje. Dat knaagde toen al best wel vanwege al die CO-2 uitstoot. Met de komst van kinderen leek de auto helemaal onmisbaar. En we hadden 'm nu eenmaal voor de deur, dus we gebruikten 'm ook. 


Omslag

De omslag kwam in 2018 toen we als gezin duurzame stappen gingen zetten. We lieten de auto vaker staan en deden zoveel mogelijk op de fiets. In het boek De Verborgen Impact (van Babette Porcelijn) las ik dat autorijden op nummer 2 staat wat impact van onze leefstijl betreft. Dat komt niet alleen door de CO-2 uitstoot, maar ook door de productie van een auto. Ik schrok enorm toen ik las dat in een nieuwe auto al 5 jaar rijden aan energie verborgen zat.


Al ruim 3 jaar zonder auto

Dat werd voor ons de reden de auto helemaal weg te doen. We leven met ons gezin met 2 kinderen van 11 en 8 nu al ruim 3 jaar zonder eigen auto. En we ontdekten dat het flink wat meer ruimte, rust, geld en vrijheid geeft dan we vooraf hadden kunnen denken. Leven zonder auto bevalt ons echt beter dan verwacht. En ik gun anderen het ook om deze voordelen te ervaren. Daarnaast help ik - gezien de zorgwekkende staat van moeder aarde - je graag met het maken van keuzes die onze wereld goed doen. Daarom ontwikkelde ik een praktische e-gids waarin ik je in 8 stappen help om je auto weg te doen. 

Ontdek hoe jij je prima gaat redden zonder je (2e) auto


En draag gelijk bij aan een mooiere wereld

Zij nemen al stappen naar autovrij:

Ik krijg er zelfs zin in!

“Ik heb de gids in 1 weekend uitgelezen. Petra schrijft heel lekker leesbaar, net alsof je naar haar luistert terwijl ze haar verhaal vertelt vanuit haarzelf; heel positief en aanstekelijk. Leuke foto's, enthousiast verhaal, ik krijg er zelfs zin in! Het helpt mij heel erg in mijn overwegingen om ook de auto weg te doen.”

Het goedkoopste treinkaartje vinden

Sasja

Inspirerend!
“Ik heb altijd gedacht 'hoe zal het zonder auto zijn?’ Tot Petra met deze gids kwam. Een inspirerende gids over de mogelijkheden die er zijn om zonder auto toch op reis te gaan!”

Marieke Stam

Veel praktische tips
"De gids leest lekker weg. Er staan veel praktische tips in die je kunnen helpen bij de overweging om de (tweede) auto weg te doen. Het verhaal is positief en enthousiast, maar ook deelt Petra de minder leuke momenten. Al met al een gids die je aan het denken zet hoe je dit zelf kunt gaan toepassen in jouw eigen situatie."
NS Intercity trein naast perron
Angela

De gids naar een leven zonder auto

Ons bewust autoloze bestaan roept bij veel mensen een reactie op. Van "Dat zou ik nooit kunnen" tot "Knap hoor, hoe jullie dat doen met een gezin". En er zijn vast ook mensen die stiekem denken dat we geen eigen auto kunnen betalen. Daarom zeg ik het er regelmatig bij; dat we er bewust voor kiezen om te leven zonder eigen auto. 

Er zijn veel meer voordelen aan het wegdoen van je auto dan je denkt. We ervaren veel minder stress, zijn veel buiten en in beweging en besparen geld. Dat geeft ons ook weer vrijheid om andere keuzes te maken. 

Autovrij leven is niet zo ingewikkeld, als je maar weet wat de mogelijkheden zijn om van A naar B te komen. Dankzij de praktische en inspirerende e-gids Leven zonder auto: hoe dan!? ontdek je hoe ook jij vrij kunt zijn zonder eigen auto. 


Leven zonder auto, lekker op de fiets

Yes, doe mij die gids!

In 8 stappen naar een autovrij leven

Het goedkoopste treinkaartje vinden

Ontdek de vele manieren om te reizen zonder auto

In de e-gids behandel ik de vele manieren die er zijn om van A naar B te komen. Er zitten vast mogelijkheden bij waar je nog niet aan had gedacht. Deze kennis is voor jou de ultieme uitrusting om overal te komen. Ook op vakantie. 
Achtertuin met lege parkeerplaats met bomen en planten aan de rand

De voordelen van leven zonder auto

Als jij je auto wegdoet, is dat niet alleen beter voor de planeet, maar het biedt jou ook veel voordelen. Je wordt waarschijnlijk fitter, bespaart geld en er komt meer ruimte op je erf of op straat. Maar er is meer... We behandelen alle redenen om je auto weg te doen. En ok, ook een paar nadelen van het niet hebben van een auto. 

Petra met regenpak

Logistieke uitdagingen aangaan

Hey, laten we eerlijk zijn: leven zonder (tweede) auto biedt soms wat logistieke uitdagingen. Na het lezen van de e-gids kom jij goed beslagen ten ijs. Met praktische tips van mij als ervaringsdeskundige word jij een kei in het omdenken van vervoersuitdagingen. En weet je een aantal handigheidjes die je het leven makkelijker maken. Ook met een kritische partner, zeurende kinderen en flinke regenbuien.
Hand die autosleutels vasthoudt

In 8 stappen afscheid nemen van je (tweede) auto

Stap voor stap werk je toe naar het verkopen van je auto. Natuurlijk mag het ook cold turkey. Uit eigen ervaring weet ik dat stap voor stap relaxter gaat en het makkelijker is om je gedrag aan te passen. Jij bepaalt hoe snel je de stappen zet. Aan het eind van de stappen heb jij je auto verkocht en hopelijk een leuk bedrag in handen. 
Eurobiljetten van verschillende bedragen

Slimme manieren om geld te besparen

Veel mensen denken dat het ov duur is, maar hebben ook geen goed beeld van de kosten van een auto.  Ontdek hoeveel je eigenlijk aan je auto uitgeeft. En hoe dankzij een aantal slimme hacks geld kunt besparen als je zonder auto leeft. 
Greenwheels deelauto als duurzaam alternatief voor een eigen auto

Ontvang €20,- Greenwheels rijtegoed

Bij de e-gids ontvang je €20,- rijtegoed om Greenwheels eens uit te proberen. Dit welkomstcadeau is alleen voor nieuwe gebruikers. Als je gebruik maakt van dit tegoed heb je de kosten van de e-gids er zo uit! Waar wacht je nog op?
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Utah is er 23,5 ton biomassa nodig om één liter benzine te produceren. 23,5 ton oude bomen en dinosaurussen en tientallen miljoenen jaren dus om één Volvo een schamele tien kilometer te laten rijden.

 Greta Thunberg - Ons huis staat in brand (2019)


Mock up van e-gids Leven zonder auto
€39,95
17,95 (je bespaart 45%!)

Leven zonder auto: hoe dan!?
E-gids

  • De vele manieren om van A naar B te komen zonder eigen auto
  • Praktische tips en handige weetjes  om frustratie, tijd én geld te besparen
  • In 8 stappen toewerken naar het verkopen van je auto
  • Online gids: een jaar lang lezen waar  jij wilt 
  • Inclusief 20 euro Greenwheels rijtegoed (voor nieuwe Greenwheels gebruikers)

Veelgestelde vragen

Roestige oude auto

Waarom zou ik mijn (tweede) auto wegdoen? 

Je lijkt wel gek, die handige vierwieler die (hopelijk) altijd voor je klaarstaat. Voor mij waren de voornaamste redenen: dat een auto 95% van de tijd stilstaat, dat het maken van een auto  al 5 jaar rijden aan energie kost én elke auto minder geeft meer ruimte op straat. En het scheelt ook nog eens veel geld. Kortom: minder rijden is zilver, je auto wegdoen is goud! Nog meer redenen lees je trouwens in de e-gids Leven zonder auto: hoe dan!?  

Elektrische auto aan een laadpaal

Ik rijd elektrisch, dat is toch al duurzaam genoeg?

Als je je elektrische auto oplaadt met duurzaam opgewekte stroom dan is dat al duurzamer dan een auto op benzine, diesel of lpg. Maar de genoemde voordelen in het vorige antwoord gelden nog steeds. De productie van een elektrische auto heeft enorm veel impact, met name vanwege de zeldzame grondstoffen die benodigd zijn voor de batterij.
Weg in de outback

Hoe doe je dat als je in het buitengebied of in een dorp woont waar er geen goede ov verbinding is?

Dan zijn er nog steeds diverse mogelijkheden om zonder eigen auto toch van A naar B te komen. Die lees je allemaal in de e-gids. Er is nooit dezelfde kant-en-klare oplossing: elke situatie is anders. Ik kan natuurlijk niet toveren en soms is het gewoon niet haalbaar. En ook dat is oké. Jij kunt dat voor jezelf het beste beoordelen. Woon je in een gebied met weinig tot geen ov? En twijfel je of je wat aan de e-gids hebt? Dan krijg je van mij: lukt niet, geld terug garantie. Meld vooraf even via een reply op de bevestigingsmail dat je hiervan gebruik wilt maken. 

Briefjes van 200 en 500 euro

Hoeveel geld kun je besparen als je een (tweede) auto wegdoet?

Dat hangt natuurlijk van jouw situatie af. Heb je nu een auto in bezit of een leaseauto? En wat is jouw mobiliteitsbehoefte? Ik kan je wel zeggen dat wij jaarlijks zo'n 2000 euro besparen sinds we de auto hebben weggedaan. Hoe je je kosten laag kunt houden zonder auto, lees je in de e-gids. 
Gezin op de fiets

Ik heb een baby / jonge kinderen. Is leven zonder auto te doen met een gezin?

Ook met een baby, jong kind of kinderen kun je prima leven zonder auto. In de e-gids besteed ik daar uitgebreid aandacht aan. Ik geef ook extra praktische tips voor ouders met jonge kinderen. Wij hebben zelf ook de auto weggedaan toen onze kids nog maar 5 en 8 waren. En pakten al zo vaak mogelijk de fiets, ook toen ze nog kleiner waren. Uiteindelijk bepaal jij zelf wat voor jou haalbaar is. 
Met het openbaar vervoer op zomervakantie

Staan er in de e-gids ook tips over op vakantie gaan zonder auto?

Jazeker, zonder eigen auto kun je nog steeds fijn op vakantie. In de e-gids sta ik kort stil bij de mogelijkheden die je hebt om zonder eigen auto op vakantie te gaan. Wat overigens niet wil zeggen dat je niet met een auto op vakantie zou kunnen gaan. In Europa zijn er zoveel mogelijkheden om een toffe autloze vakantie te hebben. Verwacht overigens geen vliegvakanties bij de tips, dat past niet bij m'n duurzame missie. 

Start met autovrij leven en krijg er ruimte en geld voor terug! 

Mock up van e-gids Leven zonder auto
Koop nu de e-gids


Neem de eerste stap naar autovrij nu voor maar € 17,95
Logo Genoeg
Gezien in Genoeg Magazine