Dag maandverband en tampons, hallo menstruatie ondergoed
16 april 2024 
6 min. leestijd

Dag maandverband en tampons, hallo menstruatie ondergoed

Wat een geweldige ontwikkelingen zijn er toch gaande op zero waste gebied. Er zijn steeds meer producten op de markt die het leven een stuk gemakkelijker en comfortabeler maken én die tegelijk beter zijn voor onze planeet. Neem nou menstruatieondergoed. Ik wou echt dat dit 30 jaar geleden al bestond. Maar goed, met een tienerdochter in huis ben ik evengoed blij dat deze ontwikkeling er nu is. In dit blog lees je wat menstruatieondergoed is, hoe het werkt en waarom het een duurzame keuze is. Ik testte de mooie en hippe menstruatieslips van Moodies Undies en vertel je natuurlijk wat ik ervan vond. En wist je dat het ondergoed van Moodies ook een geweldige duurzame oplossing is voor incontinentie problemen? En dat ze ook badpakken hebben? Lees snel verder.

Het geheim van menstruatie ondergoed

Menstruatieondergoed is eigenlijk maandverband en een onderbroek in één. Maar dan zo ontworpen dat je het veel langer kunt dragen dan maandverband zonder doorlekken. Nu denk je misschien: superonhandig als ik ergens op een toilet m’n onderbroek moet gaan verwisselen. Maar dat is dus zelden nodig, omdat je ondergoed kunt kopen met verschillende absorptiemogelijkheden. In veel gevallen red je het dus een hele school- of werkdag met 1 onderbroek en kun je thuis verschonen.

Zo werkt het menstruatieondergoed van Moodies Undies

Menstruatieondergoed van Moodies Undies is ontworpen om lichte tot normale menstruatie en lichte incontinentie op te vangen zonder dat tampons of maandverband nodig zijn. Het absorberende kruisje, dat slechts 2-3 mm dik is, speelt hierbij een cruciale rol.

De kern van het kruisje bevat drie speciale lagen stof. De eerste laag is een zachte sportstof die vocht snel doorlaat, waardoor je een droog gevoel houdt. De tweede laag bestaat uit absorberende badstof die het vocht gelijkmatig verspreidt.

De derde en laatste laag is een waterafstotende stof die ervoor zorgt dat er geen doorlekken plaatsvindt. Deze laag is behandeld met een speciale antibacteriële wassing die de huid beschermt tegen ontstekingen en infecties, en tegelijkertijd onaangename geurtjes voorkomt.

Hoe moet je menstruatie ondergoed wassen?

Voor je het de eerste keer gebruikt, was je het Moodies ondergoed om de absorberende eigenschappen te activeren.

Na gebruik spoel je het ondergoed uit onder de kraan of douche totdat het water weer helder is. Vervolgens was je het op maximaal 40 graden zonder wasverzachter en laat je het drogen aan de lucht. Je hebt dus voor een hele menstruatiecyclus wel meerdere menstruatie broekjes nodig. Volgens Moodies moet dit al lukken met zo’n 4-5 broekjes per cyclus.

Waarom is menstruatieondergoed duurzaam?

Volgens MilieuCentraal gooi je als vrouw gedurende je leven ongeveer 10.000 tampons of maandverbanden weg. Als je het restafval weegt, zorgt maandverband op een vrouwenleven voor 90 kg restafval en tampons 60 kg. Veel!

Gebruik je wasbaar maandverband, wasbaar menstruatieondergoed of menstruatiecups dan zorg je voor veel minder afval. Maar ook die producten moeten gemaakt worden én gewassen en ook dat heeft impact.

MilieuCentraal geeft aan dat er nog niet voldoende onderzocht is of wegwerpproducten slechter voor het milieu zijn dan herbruikbare producten. Maar er is wel onderzoek gedaan naar het gebruik van wasbare luiers en die komen als duurzamer uit de bus, als je ook het wassen meerekent. Dus ik ga er voorzichtig vanuit dat dit ook voor menstruatieondergoed geldt.

Menstruatie ondergoed van Moodies Undies kan tot wel 3 jaar meegaan, mits op de juiste manier behandeld. Des te langer je het gebruikt, des te duurzamer het is!

Mijn ervaring met Moodies Undies

Zoals ik in het begin al schreef: ik wilde dat menstruatieondergoed eerder bestond. Dat zweterige maandverband dat vaak verschoof vond ik maar niets. Daarom gebruikte ik altijd tampons. Maar ook daarmee had ik op heftige dagen nog wel eens last van doorlekken en gebruikte ik allebei. Nu ben ik trouwens nog nauwelijks ongesteld omdat ik een spiraal heb.

Ik heb van Moodies 2 broekjes gekregen voor mezelf. De zwarte hiphugger, met het absorptievermogen van 2-3 tampons (13 ml) en de mooi zwart kanten hipster lace met een absorptievermogen gelijk aan 2 tampons (10 ml). Ik heb ze gedragen en natuurlijk een doorlektest gedaan. Ook kreeg ik twee leuke boyshorts voor mijn dochter, maar die zijn nog niet nodig en nog wat te groot. Wel echt tof dat de broekjes in leuke kleuren verkrijgbaar zijn.

Verpakkingen Moodies menstruatie ondergoed

Goed passend menstruatie ondergoed dat lekker zit

De broekjes zitten me goed en de maatvoering klopt. En wat tof is het dat er dus ook mooie broekjes zijn zoals de hipster lace met kanten uitvoering. Bij mij voelde het Moodies ondergoed alsof ik gewoon ondergoed aan had. Wel merkte ik dat er een wat dikkere laag in het kruisje zit, maar dat is niet storend tijdens het dragen. Misschien zelfs fijn als je een rok of jurk zou dragen met of zonder legging, ook als je niet ongesteld bent. Wat ik ideaal vind aan het ondergoed van Moodies is dat je in mijn geval niet zag dat ik een menstruatieslip droeg onder mijn kleding. Omdat het ondergoed zo goed past en naadloos is, zag je bij het dragen van een spijkerbroek ook geen randjes.

Kanten menstruatieonderbroek

Test op doorlekken

Ik heb naast de draagtest natuurlijk ook een doorlektest gedaan. Het lijkt altijd zoveel, dat bloed tijdens je menstruatie. Maar gemiddeld verliest een vrouw maar 30 tot 40 ml bloed tijdens een menstruatie. Als je al bedenkt dat de broekjes die ik testte 10 en 13 ml aankunnen, dan zijn dat meerdere maandverbanden of tampons. En snap je dat je bij een normale menstruatie en het juiste broekje, dit de hele dag kunt dragen. Omdat ik zelf geen bloedverlies meer heb, deed ik de test met wat water. Beide keren heb ik zo’n 5 en 10 ml toegevoegd en het vervolgens aangetrokken. Bij de 5 ml voelde ik amper dat het ondergoed vochtig was. Bij de 10 ml voelde ik wel wat nattigheid en dat voelde minder prettig aan. Ik kan me voorstellen dat je daarom een broekje wisselt als je dit gevoel niet prettig vindt, maar bij 10 ml lekte er nog niets door. Pas bij een flinke plons water, meer dan 13 ml ging de zwarte hiphugger wel doorlekken.

Minder zweterig dan maandverband

Wat me opviel is dat, ondanks dat het ondergoed niet helemaal droog aanvoelt, het niet zweterig is. Bij maandverband heb ik wel die ervaring. Bovendien is er geen kans op verschuiven, wat je bij maandverband wel hebt.

Menstruatie onderbroeken: ideaal voor tieners

Ik weet nog wel dat ik het gebruik van tampons als tiener nog erg wennen vond. Maar dat maandverband was ook niets. Dit menstruatieondergoed is ideaal voor tienermeiden. Zij kunnen gewoon hun dag door zonder de constante zorg van doorlekken of het verschonen van tampons of maandverband. Ook voor de nacht is menstruatieondergoed ideaal, omdat het veel bloed op kan nemen doordat de absorberende laag van de broekjes voor de nacht helemaal tot achterin het broekje zit. Ook hier geen last van verschuivend maandverband en weinig kans op door of naastlekken als je slaapt.

2 menstruatie onderbroekjes voor tienersMet het handige opbergtasje kun je een vuile slip veilig meenemen

En wist je dat Moodies Undies ook zwemkleding heeft voor tijdens je menstruatie? Dit heb ik niet kunnen testen, maar voor vrouwen die tampons of een menstruatiecup niet fijn vinden, is dit een hele mooie oplossing.

Ook voor incontinentieproblemen

Moodies Undies geeft zelf aan dat hun ondergoed ook ideaal is voor lichte incontinentieproblemen. Wat een afval scheelt dit! Bovendien zitten deze broekjes veel fijner dan van die incontinentie inleggers. Ook hiervoor is dit ondergoed een uitkomst.

Conclusie

Moodies zorgt ervoor dat je tijdens je menstruatie fijn ondergoed kunt dragen dat je ook nog eens goed beschermd tegen doorlekken. Terwijl je er niets van ziet. En het is ook nog eens duurzaam. Ik denk dat mijn dochter straks heel blij gebruik gaat maken van het leuke tiener ondergoed en ze toch wat relaxter haar menstruatie door kan komen.

Wil je Moodies menstruatie ondergoed ook proberen? Je ontvangt nu 15% korting op alles in de Moodies webshop met uitzondering van bundels met kortingscode Held15. 

Gebruik jij menstruatie ondergoed en wat is jouw ervaring?


Samenwerking met Moodies

Dit blog komt voort uit een samenwerking met Moodies. Ondanks deze gesponsorde samenwerking geef ik mijn eerlijke mening in mijn blogs. Als een product mij niet bevalt, zal ik daar eerlijk over zijn. Daarnaast pleit ik voor consuminderen: heb je een product niet echt nodig, koop het dan ook niet.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!