Pannen vervangen: welke zijn het beste voor inductie of gas?
05 april 2024 
5 min. leestijd

Pannen vervangen: welke zijn het beste voor inductie of gas?

Al 20 jaar maakten we gebruik van een rvs pannenset, toen gekocht bij de V&D. En ik dacht eigenlijk: rvs pannen, daar kan weinig aan kapot gaan. Maar helaas ontdekte ik laatst bij twee van de pannen flinke bobbels in de bodem. Een van de pannen maakte ook al een raar tikkend geluid tijdens het koken. Waarschijnlijk veroorzaakt doordat ze jaren in de vaatwasser zijn gegaan en er toch op den duur een lek is ontstaan in de bodem. In combinatie met een paar keer droogkoken wellicht (helaas gebeurt dat sporadisch nog wel eens). Voor de veiligheid en optimale warmteverdeling ging ik dus op zoek naar nieuwe pannen.

Zoektocht naar de ideale nieuwe pannenset

Maar welke pannen zijn nu het beste en het duurzaamste? Wij koken nog op gas, maar gaan vast wel over op inductie voordat de nieuwe pannen aan hun levenseinde zijn. De nieuwe pannen moeten dus geschikt zijn voor zowel gas als inductie. Daar wilde ik meer over weten, dus ik zocht het uit. Ook zocht ik uit waar je op kunt letten als je tweedehands of nieuwe pannen wil kopen. En niet onbelangrijk: hoe je duurzaam kunt koken. En in dit blog lees je natuurlijk ook welke pannenset het is geworden.

Wanneer is het tijd om nieuwe pannen te kopen?

Het is heel duurzaam om je pannen zo lang mogelijk te gebruiken, maar er zijn enkele tekenen dat het tijd is om te investeren in nieuwe of “nieuwe” tweedehands pannen. Als je pannen beschadigd zijn, zoals krassen, deuken of loslatende coatings, kan dit de kwaliteit van je koken beïnvloeden. Hierop moet je vooral letten bij anti-aanbakpannen of kookpannen met een anti-aanbaklaag, zoals diverse sauspannetjes. Als je pannen niet meer gelijkmatig opwarmen of warmte vasthouden, kan dit leiden tot ongelijkmatig gekookt voedsel. Controleer de bodem van je pannen regelmatig en check of de bodem nog in orde is en je zoals bij ons geen rare bobbels hebt. Je kunt ook duidelijk zien of de bodemplaat aan het loslaten is van de rest van de pan. Dat is wel echt een teken om naar een andere op zoek te gaan. Een gebroken handvat kan ook aanleiding zijn om je pan te repareren of vervangen. Over het algemeen gaan kwaliteitspannen van rvs trouwens erg lang mee.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Koken op inductie wordt steeds populairder vanwege de efficiëntie en snelheid waarmee het warmte genereert. Echter, niet alle pannen zijn geschikt voor inductiekookplaten. Je hebt pannen nodig met magnetiseerbaar materiaal in de bodem. Pannen die uitsluitend gemaakt zijn van roestvrij staal (rvs), koper of aluminium, zijn niet geschikt voor inductiekoken. Er zijn echter pannen van rvs of koper die wel een metalen laag in de bodem hebben. Gietijzeren pannen kun je ook op inductie gebruiken. Een eenvoudige manier om te controleren of een pan geschikt is voor inductie, is door een magneetje tegen de bodem te houden; als het magneetje blijft plakken, dan heeft de bodem magnetiseerbare eigenschappen. Wel belangrijk om te weten: het is dus een fabeltje dat pannen die eerder op gas zijn gebruikt, niet meer op inductie gebruikt kunnen worden. Het enige probleem dat kan ontstaan is dat de bodem niet meer vlak is, waardoor krassen kunnen ontstaan. Dit heeft echter geen invloed op het opwarmen van de pan. Op milieucentraal.nl kun je meer lezen over koken op inductie en welke pannen geschikt zijn.

Pannen kopen: zo kies je de beste kookpannen voor gas of inductie

Bij het kopen van pannen kun je rekening houden met verschillende factoren:

  1. Allereerst moet je bedenken welk type koken je het meest doet en welke pannen daar het beste bij passen.
  2. Overweeg ook het materiaal van de pan; roestvrij staal, gietijzer en koper zijn populaire keuzes vanwege hun duurzaamheid en warmtegeleidende eigenschappen. Kies het liefst voor pfas-vrije pannen.
  3. Controleer de handgrepen op stevigheid en hittebestendigheid. Bij onze oude set waren de handgrepen vastgezet met aluminium nagels. Aluminium wordt echter aangetast in de vaatwasser door het vaatwasmiddel. Liever kies je dus geen pannen van aluminium of met onderdelen van aluminium. Het is wel ok als het in de bodem verwerkt is.
  4. Let op de grootte van de pan in verhouding tot de grootte van je kookplaat en de hoeveelheid voedsel die je meestal bereidt. Te groot is niet goed, maar te klein ook niet: bij gas moeten de vlammen niet onder de bodem uitkomen.

Waar kun je op letten als je duurzaam wil koken?

Duurzaam koken begint bij het kiezen van de juiste pannen:

  1. Kies voor pannen gemaakt van gerecyclede materialen of materialen die gemakkelijk gerecycled kunnen worden.
  2. Investeer in pannen van hoge kwaliteit die lang meegaan en bestand zijn tegen slijtage.
  3. Tweedehands pannen zijn een duurzame keuze. Bij de kringloop vond ik niet de kwaliteit die ik zocht. Online op Marktplaats heb je meer kans. Let dan wel op tekenen van slijtage en vraag na hoe de set is gebruikt en of deze bijvoorbeeld oververhit is geweest.
  4. Kies ook voor pannen met een goede warmtegeleiding om energie te besparen tijdens het koken.
  5. Koop een compacte pannenset die je voor veel gerechten kunt gebruiken. Hierdoor heb je minder pannen nodig en gebruik je minder grondstoffen.
  6. Kook met weinig water en het deksel op de pan. Hierdoor hoeft er minder water op te warmen. En met het deksel op de pan bespaar je 75% aan warmteverlies volgens milieucentraal.nl. 

Pannetje met broccoli met een hand die een deksel vasthoudt erbovenDoe een deskel op de pan en bespaar veel energie!

Test: ZWILLING Passion pannenset

Vanwege mijn samenwerking met ZWILLING en Demeyere mocht ik van hen een pannenset proberen. De ZWILLING Passion pannenset sprak me wel aan omdat de set bestaat uit 5 pannen van formaat wat wij nodig hebben. De set bevat een soeppot, 3 kookpotten en een steelpan (zonder deksel). Ik heb ook gekozen voor groeimogelijkheid 😉. Als onze kinderen straks puber zijn, eten ze vast meer en de pannen in deze set zijn net iets groter dan de set die wij hadden. Bovendien vind ik deze glanzende set een mooi design hebben, maar over smaak valt niet te twisten.

Met een mix van roestvrij staal en aluminium in de bodem zorgen deze pannen voor een gelijkmatige warmteverdeling en efficiënte warmtegeleiding. De handgrepen zijn volledig van rvs, dus daar verwacht ik geen slijtage aan (geen aluminium onderdelen dus). Extra voordeel: de handvatten worden niet heet.

Pannenset Passion van Zwilling

De pannen hebben nog iets handigs: maatstrepen aan de binnenkant. Wat me trouwens gelijk opviel is dat de deksels supergoed afsluiten, waardoor je energiezuinig kunt koken. En niet onbelangrijk: ze mogen gewoon in de vaatwasser, hoewel handafwas altijd beter is.

Ik ben heel blij met deze set van ZWILLING: ik gebruik alle pannen, ze passen goed op mijn fornuis én als we straks overstappen op inductie dan kan ik ze ook nog gewoon gebruiken.

Ik hoop er dan ook nog jaren zorgeloos kookplezier van te hebben!

Een goede keuze zorgt voor jaren kookplezier

Mijn conclusie: ik vind het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Nieuwe spullen kopen doe ik niet zomaar, omdat ik weet welke impact dit heeft. En ik kwam erachter dat ik toch die fabel over gas vs inductie in mijn hoofd had, die helemaal niet bleek te kloppen. Ik ben dus blij dat ik eerst goed heb uitgezocht welke pannen precies passen bij onze behoefte: zowel qua grootte en gebruik als qua materialen. Mochten jouw pannen aan vervanging toe zijn, dan hoop ik je met dit blog te helpen om de beste en duurzaamste keuze te maken, waar je nog jaren plezier van zult hebben!



Samenwerking met Zwilling

Van Zwilling ontving ik een aantal producten om te reviewen. Ik mag deze producten houden en een aantal producten weggeven in ruil voor een review en social posts. Ondanks deze gesponsorde samenwerking geef ik mijn eerlijke mening in mijn blogs. Als een product mij niet bevalt, zal ik daar eerlijk over zijn. Daarnaast pleit ik voor consuminderen: heb je een product niet echt nodig, koop het dan ook niet.

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!