Wat zijn de meest duurzame zorgverzekeringen voor 2024? En welke is het goedkoopste?
10 december 2023 
8 min. leestijd

Wat zijn de meest duurzame zorgverzekeringen voor 2024? En welke is het goedkoopste?

In deze tijd vliegen de aanbiedingen en reclames van zorgverzekeringen je om de oren. Het kan niet missen, het is overstaptijd!

Je denkt er misschien niet direct aan, maar ook wat je zorgverzekeraar betreft kun je voor duurzaam kiezen en hiermee bijdragen aan een betere wereld. Ga niet per se voor de goedkoopste en vergelijk je ziektekostenverzekering niet alleen op prijs, maar ook op duurzaamheid. In dit blog lees je wat de meest duurzame zorgverzekeringen zijn voor 2024. Het goede nieuws is: er is steeds meer keuze en de top 3 ziet er al weer anders uit dan vorig jaar. Des te meer reden om verder te lezen, ook als je vorig jaar bent overgestapt. Check dan vooral of je nog steeds bij een duurzame zorgverzekeraar zit. En zo niet, stap dan (weer) over, wellicht is dat nog goedkoper ook. Ook ik stapte over en vertel voor welke duurzame zorgverzekeraar ik heb gekozen en waarom.

Wat maakt een ziektekostenverzekering duurzaam?

Je denkt misschien: wat heeft mijn ziektekostenverzekering nu met duurzaamheid te maken? Nou best veel! Zo’n zorgverzekeraar krijgt veel geld binnen via alle premies. Dus ook de premie die jij maandelijks of jaarlijks betaalt. Uit deze premie betalen zorgverzekeraars de kosten die zij maken, maar zorgverzekeraars houden ook geld reserve. Deze financiële buffers beleggen zij om rendement uit te halen. Maar als zorgverzekeraars dat doen in fossiele industrie, ontbossing of andere praktijken die niet bijdragen aan een betere wereld, dan doen zij met jouw geld weinig goeds. Dat kan beter. Je kunt dus ook voor een duurzame zorgverzekeraar kiezen die geld investeert in duurzame en/of maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Eigenlijk een heel eenvoudige manier om goed te doen en het is ook nog eens zo geregeld.

Hoe bepaal je welke duurzame zorgverzekeringen er zijn?

Jij wilt nu vast wel weten wat de duurzaamste zorgverzekeringen zijn voor 2024. Er zijn 2 bronnen die ik hiervoor heb geraadpleegd.

Als eerste de VBDO, zij brachten in september 2023 hun nieuwste rapport uit en dat is dus ook gelijk het meest actuele. In dit rapport worden niet alleen zorgverzekeraars, maar alle verzekeraars getoetst op hun duurzame beleid. VBDO beoordeelt het beleid, hoe zij hier op sturen en de daadwerkelijke uitvoering van het beleid door de verzekeraars. Ze zoeken uit of het beleggingsgeld niet gaat naar bedrijven die mensenrechten schenden, slecht omgaan bij dierenwelzijn, betrokken zijn bij wapens of grote milieuschade veroorzaken.

Daarnaast is er de Eerlijke verzekeringswijzer. Deze beoordeelt de verzekeraars op 14 punten. De laatste analyse van de Eerlijke verzekeringswijzer is echter van 2022 (bij het online gaan van dit blog in december 2023). Tussen het rapport van VBDO en de analyse van Eerlijke verzekeringswijzer zitten verschillen en hun top 3 ziet er anders uit. Omdat het rapport van VBDO het meest actueel is (september 2023), ben ik hiervan uitgegaan.

Dit zijn de meest duurzame zorgverzekeraars in 2024

De top 3 met meest duurzame verzekeraars ziet anders uit dan vorig jaar. Dat komt – des te beter – omdat een aantal zorgverzekeraars erg goed bezig is met hun beleid en uitvoering. De een gaat hier wat harder in dan de ander. Zo stond in 2023 VGZ op de tweede plek, nu is dat Achmea en blijft VGZ in punten achter (4.2 Achmea vs 3.8 VGZ). Eigenlijk vind ik dan ook dat alleen een zorgverzekering van a.s.r. (nummer  1 met een duurzaamheidsscore van 4.2 uit 5) of Achmea (nummer 2 met ook een score van 4.2 op een schaal van 5) jouw keuze verdient. Maar uiteindelijk bepaal je dat natuurlijk zelf.

Vergelijkingstabel van VBDO met verzekeringen getoetst op duurzaamheidBron: VBDO.nl Benchmark on Responsible Investment by Insurance Companies in the Netherlands 2023

Overigens heb je bij deze zorgverzekeraars keuze uit verschillende zorgverzekeringen die elk weer hun eigen voordelen, vergoedingen en prijs hebben. Hoe dat zit? Zorgverzekeraars zijn de overkoepelende bedrijven waar weer verschillende merken zorgverzekeringen onder vallen. Per zorgverzekeraar heb je dus de keuze uit verschillende zorgverzekeringen. Genoeg keuze wat mij betreft om voor duurzaam te gaan.

Top 3 duurzame zorgverzekeraars met de bijbehorende zorgverzekeringen

1. a.s.r. (met a.s.r. Ik kies zelf en de a.s.r. zorgverzekering)

Net als vorig jaar staat a.s.r. op 1 met een score van 4.2 punten op een schaal van 5 in het VBDO rapport. Het beleid van a.s.r. loopt nog wel iets voor op wat ze in de praktijk laten zien, helaas zien we dat bij meerdere verzekeraars terug. Maar a.s.r. is nog steeds de nummer 1 als het om duurzaamheid gaat.

Bij a.s.r. heb je bij de basisverzekeringen de keuze uit a.s.r. Ik kies zelf (vanaf €141,50 per maand) of a.s.r. (vanaf 149,95 per maand). Ik kies zelf is de voordelige keuze met vrije keuze in ziekenhuizen en huisartsen. Beide verzekeringen kun je aanvullen met diverse aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen, hoewel dat bij a.s.r. Ik kies zelf minder uitgebreid is. Maar als je niet zoveel aanvullende zorg nodig hebt, is a.s.r. Ik kies zelf dus een voordelige keuze.

Zelf ben ik in 2021 overgestapt naar a.s.r. Ik kies zelf. Toen heette hun zorgverzekering nog Ditzo. Zo zijn ze 3 keer op rij gekozen tot de meest klantgerichte verzekeraar, heeft a.s.r. het Keurmerk Klantgericht Verzekeren (KKV), heb je de mogelijkheid om dagelijks je verzekeringen aan te passen en zijn ze 24/7 bereikbaar. Je regelt alles gemakkelijk online. Ik ben daar de laatste jaren heel tevreden over geweest. Nu ben ik echter overgestapt, daarover later meer.

2. Achmea (met de zorgverzekeringen van: De Friesland, FBTO en Zilveren Kruis, Zilveren Kruis Ziezo)

Achmea heeft flinke stappen gezet en is van nummer 3 naar nummer 2 gegaan. Ook zij halen een score van 4.2 punten op een schaal van 5 in het VBDO rapport. Het verschil met a.s.r. is dat Achmea minder scoort op beleid, wat ze dan wel weer goed implementeren. Een goede tweede keuze dus.  
 Let op: in de Eerlijke Verzekeringswijzer staat bij het online gaan van dit blog in december 2023 Achmea nog op nummer 3, terwijl volgens het meest actuele rapport van VBDO Achmea beter scoort en dus een tweede plek verdient.

Ook naar de verzekeringen die onder Achmea, de nummer 2 in duurzaamheid,  kun je direct overstappen:

  1. FBTO: de voordeligste keuze, want hun goedkoopste basisverzekering FBTO Basis (ze hebben keuze uit 3) is er al voor € 131,95 per maand.
  2. De Friesland: kies uit 2 basisverzekeringen waarvan de goedkoopste de Zelf Bewust Polis voor €136,95 per maand is.
  3. Zilveren Kruis Ziezo: 1 basisverzekering voor €139,95 per maand.
  4. Zilveren Kruis: Basis Budget, de voordeligste van hun 3 basisverzekeringen kost €140,45 per maand.

3. VGZ (met de zorgverzekeringen van IZA, IZZ, Univé, National Academic, Promovendum)

VGZ stond vorig jaar op nummer 2, maar is dus ingehaald door Achmea. VGZ scoort 3,8 punten op een schaal van 5 in het VBDO rapport. Daarbij scoren ze in hun beleid maar 2,6 punten. Voor mij een reden om niet voor deze zorgverzekeraar te kiezen, ook al heb ik hier collectief voordeel van via mijn werk.

Een duurzame zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Nu je weet hoe het zit met de duurzaamheid van de verzekeraars kun je ook een duurzame keuze maken wat betreft je ziektekostenverzekering. Natuurlijk wil je naast een duurzame verzekering ook een goede verzekering die bij jouw zorgbehoefte past. En die past bij wat jij te besteden hebt.

Zelf loop ik elk jaar loop even m’n zorgverzekering na en bedenk ik of ik een extra aanvullende verzekering nodig heb. Want je betaalt al snel veel geld voor een aanvullend pakket en als je gezond bent, heb je dat waarschijnlijk niet nodig. Maar dat moet jij natuurlijk helemaal voor jouw situatie bepalen. Ieders situatie is anders.

En juist nu de top 3 van meest duurzame zorgverzekeraars veel in beweging is, is het goed om te checken of je nog steeds bij de duurzaamste zit of dat je (ook) dit jaar even over moet stappen om bij “de goeien” te blijven. Als je budget het toelaat: soms is een duurzame zorgverzekeraar maar een paar tientjes duurder op jaarbasis. En als je goed vergelijkt misschien wel goedkoper. Vergelijken kun je zelf doen door de websites te bekijken en prijzen en vergoedingen te vergelijken. Op elke site kun je eenvoudig een premie berekenen. Ik heb in de alinea hierboven al handige links gemaakt en de prijzen van de goedkoopste zorgverzekeringen erbij gezet.

Duurzame zorgverzekeringen en prijzen vergelijken via Independer.nl

Maar je kunt natuurlijk ook verschillende zorgverzekeringen vergelijken om tot de beste keuze voor jouw situatie te komen. Dat doe je het handigste via vergelijkingssite Independer.nl.

Je kunt op Independer.nl eenvoudig aangeven welke extra zorg buiten het basispakket je nodig denkt te hebben. Vervolgens komt Independer met het beste voorstel voor jou. Je kunt nu zelfs ook een duurzaamheidsscore aanvinken, die ook gebaseerd is op het VBDO rapport. Check vervolgens nog even goed welke voorgestelde zorgverzekeringen in de hierboven genoemde Top 3 staat. En kies zo duurzaam mogelijk en degene bij jou zorgbehoefte past en welke eventueel de goedkoopste is. Het mooie van Independer als vergelijkingssite voor je zorgverzekering is dat je in veel gevallen ter plekke gelijk de door jou gekozen ziektekostenverzekering kunt afsluiten.  Bovendien bieden ze kortingen op aanvullende verzekeringen als je via hen afsluit. En tot slot zeggen kun je gebruik maken van de online opzegservice voor je oude zorgverzekering als je voor 31 december overstapt.

Wil je toch graag een andere verzekeraar kiezen die niet in de duurzame Top 3 staat, dan kun je ook via Eerlijke verzekeringswijzer een klacht indienen bij je verzekeraar of ze juist een compliment geven. Zo kun je hoe dan ook laten weten wat je van het beleid vindt en ze aansporen om nog duurzamere keuzes te maken.

Welke duurzame zorgverzekering kies ik voor 2024?

Ik zat heel goed bij a.s.r., de nummer 1 in duurzaamheid. Maar onze zorgbehoefte is veranderd omdat onze oudste over een jaar toe is aan een beugel. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van orthodontie tot 18 jaar, moet je een jaar voor je met een beugeltraject begint al een aanvullende zorgverzekering nemen. Helaas was de vergoeding van a.s.r. bij een orthodontietraject veel minder dan bij andere verzekeringen. En hebben wij ervoor gekozen om met het hele gezin over te stappen naar Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea). Ik heb eerder naar tevredenheid bij Zilveren Kruis gezeten en ben blij dat zij nu op een mooie tweede plek staan qua duurzaamheid, anders was de keuze lastiger geweest. Mijn vriend krijgt collectiviteitskorting bij Zilveren Kruis en zij hadden daarbij ook goede vergoeding voor orthodontie, vandaar dat we hiervoor gekozen hebben. Maar jouw situatie ziet er misschien weer anders uit. Zo zie je maar dat elke zorgbehoefte anders is en het loont om goed te vergelijken.

Vorig jaar koos ik er trouwens voor om de premie in 1x voor het hele jaar te betalen, dan krijg je namelijk vaak 1% korting. Nu de rente weer hoger is, is het weer voordeliger om maandelijks te betalen en je geld op een spaarrekening te laten staan. Ok, het gaat om kleine bedragen, maar als kosten besparen belangrijk voor je is, dan is dit goed om te weten.

Voor welke duurzame zorgverzekeraar ga jij in 2024?

Hoewel het je misschien even wat uitzoekwerk kost om de verzekering te vinden die bij jou past, is het toch erg belangrijk dat je hier even de tijd voor neemt. Met jouw keuze voor een duurzame zorgverzekering help je bij het aanpakken van klimaatverandering, en help je de negatieve impact op milieu, natuur, dieren en mensen te verminderen. In vergelijking met andere duurzame keuzes zoals je auto wegdoen of niet meer vliegen is deze Groene Heldendaad peanuts. Het kost je hooguit een avondje. Bovendien, als je prijzen gaat vergelijken, scheelt het soms maar een paar tientjes tussen een duurzame of niet-duurzame zorgverzekering. Als je die paar tientjes kunt missen, maak je serieuze impact door voor een duurzame zorgverzekering te kiezen. Een kleine moeite voor jou en zo heb je toch weer een Groene Heldendaad gedaan.

Dus of je nu gelijk overstapt naar een zorgverzekering van a.s.r. of Achmea of nog even grondig vergelijkt op Independer.nl: zet ‘m op!Dit blog bevat van een aantal verzekeringen affiliate links. Als jij via mijn link zo’n zorgverzekering afsluit, ontvang ik hiervoor een commissie en het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik de Groene Helden Academie draaiende houden.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!