Pannenkoeken zonder aanbakken met de keramische en PFAS-vrije anti-aanbakpannen van Demeyere
26 december 2023 
5 min. leestijd

Pannenkoeken zonder aanbakken met de keramische en PFAS-vrije anti-aanbakpannen van Demeyere

Wil jij graag pannenkoeken bakken die niet aanbakken? Maar wil je liever geen traditionele anti-aanbakpan gebruiken die schadelijke PFAS bevat? Ik heb een goede oplossing voor je: een koekenpan met een keramische anti-aanbaklaag. In dit blog lees je meer over bakken zonder plakken in een keramische koekenpan. Ik testte de Ceraforce Alu Comfort 3 koekenpan van Demeyere. Een kwalitatief goede en mooie pan die ook nog eens goed betaalbaar is. Lees je mee?

Waarom is een pan met een traditionele Teflon anti-aanbakpan slecht?

PFAS, een verzamelnaam voor giftige stoffen zoals PFOA en PFTE, hebben veel aandacht gekregen vanwege hun schadelijke impact op zowel gezondheid als milieu. Deze bewustwording heeft geleid tot een verschuiving naar PFAS-vrije alternatieven, met name voor keukenproducten zoals koekenpannen. Eerder deelde ik al in een blog waarom PFAS zo slecht zijn en wat de mogelijkheden voor PFAS-vrij bakken zijn. Hierin lees je over roestvrijstalen en gietijzeren pannen, en pannen met een keramische anti-aanbaklaag. Hieronder ga ik verder in op hoe je gezond en plakvrij kunt bakken in keramische pannen als je rvs of gietijzer wat lastiger vindt.

Keramische anti-aanbaklaag; een veilig alternatief voor PFAS

Keramische anti-aanbaklagen vormen een veilig alternatief voor de schadelijke traditionele anti-aanbakpannen met PFAS. Ze plakken niet en zijn handig in gebruik.

De keramische anti-aanbaklaag bestaat hoofdzakelijk uit superkleine deeltjes van siliciumdioxide of titaniumdioxide. Bijvoorbeeld, bij de Ceraforce® keramische anti-aanbakpannen van Demeyere wordt een laag met siliciumdeeltjes op de pan gebakken, wat resulteert in miljoenen microscopische piekjes. Deze structuur minimaliseert het contact tussen voedsel en het oppervlak, waardoor het minder snel aan de pan blijft plakken en minder vet nodig is voor bereidingen.

Gebruik en ervaringen keramische pan

Het gebruik van een pan met een keramische anti-aanbaklaag is vergelijkbaar met het gebruik van een traditionele anti-aanbakpan. Ze zijn geschikt voor alle kookplaten. Je wast de pan met de hand voor gebruik en gebruikt wat olie die tegen hitte kan. Daarna bak je je eten zonder dat het vastplakt. Gebruik houten of siliconen spatels.

Mijn ervaringen met de Demeyere Ceraforce Alu Comfort 3 anti-aanbakpannen

De Ceraforce Alu Comfort 3 is het lichtere zusje van de Ceraforce Alu Pro 5 die ik eerder testte. Dat komt onder andere door het kunststof handvat. De pan bestaat uit gesmeed aluminium met de keramische laag erop. De pannen hebben gepatenteerde Radiant® bodem, die de warmte goed verspreidt. Ik testte deze pan met het bakken van pannenkoeken, aardappeltjes en veggieburgers, waaronder mijn zelfgemaakte linzenburgers. Dat de pan minder zwaar is, heeft ook een voordeel. Een pannenkoekflip wordt hierdoor een stuk gemakkelijker. Ondanks het kunststof handvat is het een stevige, kwalitatieve pan. Ik merkte dat de pan iets sneller heet is dan de Ceraforce Alu Pro 5 en ook iets sneller zijn warmte weer verliest. Tijdens al mijn tests ging het bakken snel en probleemloos zonder plakken. En dat terwijl ik heel weinig boter of olie gebruikte. Het enige nadeel vind ik dat je ze bij voorkeur met de hand moet afwassen. Hoewel dat zo gedaan is, want het is me nog niet gelukt om iets te laten aanbranden in deze pan.

Demeyere Ceraforce Alu Comfort 3 pan met vegaburgersSnel en gemakkelijk een paar veggieburgers bakken zonder plakken

Voordelen van Demeyere Ceraforce Comfort 3 anti-aanbakpannen

De kwaliteitspannen met Ceraforce® coating van Demeyere hebben allemaal een keramische anti-aanbaklaag. Hieronder lees je de voordelen van de Ceraforce Comfort 3:

 1. PFAS-vrij: geen PFOA en PFTE
 2. Milieuvriendelijker dan een traditionele anti-aanbakpan
 3. Minder vet nodig: de helft minder dan het gebruik van een rvs-pan
 4. Krokant resultaat zonder aanbakken
 5. Kan beter tegen een krasje dan een Teflon pan
 6. Geschikt voor alle kookplaten, ook inductie
 7. Dankzij de unieke Radiant® bodem blijven de pannen extra stabiel en in optimaal contact met de kookplaat en wordt de warmte egaal verspreid
 8. TriplInduc® technologie - kook tot 30% sneller, efficiënter en met meer controle op inductie
 9. Hittebestendig tot 230 graden Celcius
 10. Lichter dan de Ceraforce Alu Pro 5
 11. In aanschaf goedkoper dan de Ceraforce Alu Pro 5 of een rvs pan
 12. Gaat bij goed gebruik langer mee dan een pan met traditionele anti-aanbaklaag

Pannenkoek in een emeyere Ceraforce Alu Comfort 3 panPlakken is bijna onmogelijk in deze pan

Aandachtspunten bij gebruik van een keramische anti-aanbakpan

Het is belangrijk om oververhitting te voorkomen, omdat dit de keramische laag kan beschadigen en de anti-aanbakeigenschappen aantast. Bovendien moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van keukenhulpmiddelen om krassen te voorkomen. Het beste is om de pannen met de hand af te wassen.

Mijn conclusie

Hoewel roestvrijstalen pannen mijn voorkeur hebben vanwege duurzaamheid, is de Demeyere Ceraforce Alu Comfort 3 koekenpan een uitstekend en voordelig alternatief. Vooral voor snelle bereidingen, zoals even een paar veggieburgers bakken. Ook zijn ze ideaal voor beginners in de keuken of studenten. En ze zijn zeker geslaagd voor de pannenkoekentest. De pannenkoekflip moet jou zeker ook lukken met deze pan.

Wil je lezen welke andere alternatieven er naast keramische pannen zijn voor PFAS-vrij bakken? Lees dan dit blog.

Over Demeyere

Demeyere, opgericht in 1908 in België, is uitgegroeid tot een wereldwijde producent van hoogwaardig roestvrijstalen kookgerei met een focus op innovatieve technologieën voor efficiënt koken op inductie. Naast de Ceraforce® lijn biedt Demeyere diverse andere hoogwaardige kookproducten, waarbij duurzaamheid en prestaties centraal staan.

Ontvang 10% korting op Demeyere producten tot en met 31 december 2023

Met de kortingscode groenehelden10 ontvang je tot en met 31 december 2023 10% korting op producten van Demeyere die niet in promo staan met uitzondering van enkele selectieve reeksen (John Pawson, Silver 7, Intense 5 en Diverto 3, Miyabi).


Winactie 2-delige Demeyere Alu Comfort 3 pannenset Ceraforce

Van Demeyere mag ik een set duurzame keramische koekenpannen weggeven. Hoe tof is dat! Word jij straks de winnaar van de 2-delige Demeyere Alu Comfort 3 pannenset Ceraforce? Lees dan snel meer over mijn winactie op Instagram.

Wat kun je winnen?

Deze 2-delige Demeyere Alu Comfort 3 pannenset Ceraforce met een winkelwaarde van €128,-

Demeyere Ceraforce Alu Comfort 3 pannenset

Zo doe je mee met de Demeyere - Groene Helden Academie Instagram winactie:

1. Volg @groeneheldenacademie en like het winactie bericht
2. Vertel me in een reactie op het bericht waarom jij graag wilt winnen en tag minimaal 1 vriend voor wie de producten van Demeyere ook interessant zijn.
3. Deel de winactie post in je stories. Tag dan ook @groeneheldenacademie

Ik maak de winnaar bekend op zondag 31 december. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en ontvangt de koekenpan thuisgestuurd (alleen NL).

Nog even alle voorwaarden voor de Demeyere Instagram winactie op een rijtje:

 • De winactie van de 2-delige Demeyere Alu Comfort 3 pannenset Ceraforce op Instagram wordt georganiseerd door de Groene Helden Academie in samenwerking met Demeyere/Zwilling.
 • Iedereen met een Instagram account kan meedoen aan deze winactie.
 • Hoe maak je kans?
  1. Volg @groeneheldenacademie en like het winactie bericht
  2. Vertel me in een reactie op het bericht waarom jij wilt winnen en tag minimaal 1 vriend voor wie de producten van Demeyere ook interessant zijn
  3. Deel de winactie post in je stories. Tag dan ook @groeneheldenacademie
 • De pan wordt verloot onder de Instagram accounts die aan bovenstaande 3 voorwaarden hebben voldaan binnen de loopactie van deze winactie:
 • De winactie loopt van woensdag 27 december 2023 tot en met zaterdag 30 december 2023.
 • Op zondag 31 december loot ik de winnaar en maak ik deze bekend via een opmerking op het winactiebericht.
 • De winnaar ontvangt ook een persoonlijk chatbericht
 • De winnaar heeft 24 uur om z’n prijs te claimen door mijn bericht te beantwoorden
 • De prijs is een 2-delige Demeyere Alu Comfort 3 pannenset Ceraforce, zie foto hierboven en is niet inwisselbaar
 • De winnaar krijgt de prijs thuisgestuurd (alleen naar een Nederlands adres).
 • Deze winactie is op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of wordt beheerd door Instagram of is geassocieerd met Instagram

Veel succes!

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra.

Samenwerking met Demeyere
Van Demeyere ontving ik een aantal producten om te reviewen. Ik mag deze producten houden en een aantal producten weggeven in ruil voor een review en social posts. Ondanks deze gesponsorde samenwerking geef ik mijn eerlijke mening in een review. Als een product mij niet bevalt zal ik daar eerlijk over zijn. Daarnaast pleit ik voor consuminderen: heb je een product niet echt nodig, koop het dan ook niet.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!