Weg met die plastic kliko

Is jouw plastic kliko ook zo snel vol? 

Verminder in 9 weken jouw (plastic) afval 

met meer dan de helft!

Doe mee met de

Zero Waste Kickstart

Na deze cursus met 9 praktische online lessen kun jij je (plastic) afval met meer dan de helft verminderen! 

Petra voor huis met zonnepanelen
Volle afvalbak buiten

Heb jij dit ook?

 • Je hebt met je huishouden een grote zak vol met plastic afval per week. En daarnaast nog een heleboel restafval of oud papier
 • Het valt je op dat je ook steeds meer afval hebt dan minder
 • Afval scheiden doe je wel, maar je vraagt je af of dit genoeg is: recyclen is niet de oplossing
 • Je leest en hoort steeds meer en vaker over de plastic soep, klimaatverandering en andere problemen die wij vooral met onze westerse levensstijl veroorzaken
 • Je maakt je steeds meer zorgen en voelt je schuldig. Je gunt je (klein)kinderen ook een schone oceaan, een gezond leven zonder microplastics in hun lijf en een vellige toekomst op onze planeet.
 • Je wilt echt wel je steentje bijdragen om bij te dragen aan een betere wereld. Maar je weet simpelweg niet waar je moet beginnen en hoe je dit moet doen met je drukke leven.  

"Dus je wist van de klimaatverandering en het afvalprobleem,
maar deed niets?!?”

Plastic afval

Ook wij hadden wekelijks een zak plastic afval...

En restafval, gft en een paar kilo oud papier. We kochten gewoon wat we konden en dachten niet na over al dat afval. We scheidden het netjes, dat wel, maar daar hield het wel bij op. Maar stiekem dacht ik vaak na over de hoeveelheden afval we met z’n allen produceren en de nuttige grondstoffen die we zomaar weggooien na 1 keer gebruik. Of het ook anders kon, daar dacht ik wel aan maar kwam niet in actie. Druk met werk en het opvoeden van kleine kids (in wegwerpluiers!).


Ik zag het als een moeilijke opgave om hier verandering in te brengen. Ik wist niet hoe. Iedereen in onze omgeving vond het ook normaal om zoveel afval te produceren.


Toch wilde ik niet langer bijdragen aan de enorme afvalberg en het verpesten van onze mooie aarde. En ik verdiepte me in hoe het ook anders kan.


En ik kwam erachter dat er een wereld aan initiatieven en mogelijkheden is om zelf je steentje bij te dragen aan afvalvermindering en het redden van onze wereld. 

"Be the change you want to see in the world"

bomen en bladeren

Want hoe gaaf zou het zijn als:

 • Je zo net zo fijn kunt leven als nu maar dat je bijna geen afval veroorzaakt!
 • Je draagt niet meer bij aan de plastic soep en aan het vergroten van de afvalberg.
 • En je hebt nog maar een superkleine afvalbak nodig, kan de plastic kliko de deur uitdoen en hoeft veel minder te sjouwen met oud papier.
 • Je bijna geen eenmalig plastic meer in je leven hebt én geen microplastics.
 • Je durft te kiezen voor een duurzame levensstijl en inspireert anderen om dit ook te doen zodat we samen de wereld kunnen redden
 • Jouw (klein)kinderen zich weer een oceaan zonder plastic kunnen voorstellen.
 • Je positief bijdraagt en niet meer machteloos toekijkt, je zelf durft het heft in handen te nemen.
 • Je onderdeel wordt van de positieve beweging die de wereld beter wil maken.
 • Je automatisch gezonder gaat leven.
 • Geen schuldgevoel meer, maar plezier en het gevoel van zingeving en goed doen!
 • En dat je dit kunt bereiken zonder activist te worden en zonder dat het een heel gedoe wordt of extra geld kost.

Dankzij mijn simpele methode kun jij na de Zero Waste Kickstart
je (plastic) afval met 50-75%  verminderen

Verse ongesneden boerenkool

Minder afval dankzij simpele stappen en nieuwe gewoontes

En ik kan je vertellen: het is mogelijk om je afval drastisch te verminderen door het toepassen van een aantal simpele stappen en gewoontes. Sinds wij zijn gestart met onze zero waste lifestyle hebben we ons afval met 80% verminderd. En omdat ik zoveel mogelijk mensen wil helpen ook hun afval te verminderen, heb ik een programma ontwikkeld waarin je stap voor stap aan de slag gaat met zero waste.


 • Na het volgen van mijn programma weet je hoe je boodschappen kunt doen zonder verpakkingen en met je huishouden zo min mogelijk afval te produceren.
 • Ik help je nieuwe routines aan te nemen waardoor het leven met veel minder afval je geen extra tijd of moeite kost en je het ook vol blijft houden.
 • En dat Groene Helden gevoel geeft een kick, dus je wilt dit ook blijven doen en anderen inspireren.

Mijn ervaring is dat mijn leven een stuk simpeler is geworden. Ik ervaar meer tevredenheid en we eten ook gezonder! En niet te vergeten: het scheelt ons een hoop gesleep met afval. Ik weet niet hoe het bij jou thuis zit, maar de vraag wie de bak aan de straat zet hoef je niet meer zo vaak te stellen, want wij hebben geen plastic afvalbak meer en de andere bakken hoeven nog maar een paar keer per jaar aan de straat.


Je afval verminderen is een toffe manier om te starten met een duurzame leefstijl en dit is voor veel mensen het begin om op veel vlakken verder te verduurzamen.


Eenvoudig, haalbaar en in te passen in een drukke lifestyle.

Vertel me meer over het programma!
Petra voor huis met zonnepanelen

Ik ben Petra van Kleef

  En ik startte in 2018 samen met mijn vriend Niels en onze kids van 9 en 6 met het verduurzamen van onze levensstijl in grote én kleine stappen. Toen wij begonnen met zero waste gingen we gelijk “all the way” en wilden we totaal geen afval meer produceren. Maar we hebben gemerkt dat het leven er niet leuker op wordt als je dit heel strikt en perfect toepast. Het moet een streven zijn en geen doel op zich. Als iedereen zijn afval met 50-75% zou verminderen, dan zou dat al veel meer schelen dan dat een paar mensen perfect Zero waste zouden toepassen. Zoals Anne Marie Bonneau, een van de grondleggers van Zero waste zegt:
  “We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly”

  En dat is precies waar ik jou mee kan helpen: inmiddels hebben wij nog maar 20% (plastic) afval ten opzichte van toen we begonnen. Doordat ik hier al jaren mee bezig ben, weet ik precies wat wel en niet werkt, maar ook wat de duurzaamste keuze is. Want soms is een verpakking helemaal niet zo slecht en juist nodig. Doordat ik al heb uitgezocht en ervaren wat wel en niet werkt hoef jij dat niet meer te doen.

Ambassadeur De Verborgen Impact

Ambassadeur van De Verborgen Impact

Sinds december 2020 ben ik Gecertificeerd Ambassadeur van de Verborgen Impact. Ik ben opgeleid om op basis van de feiten uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn mensen te informeren over welk consumentengedrag een grote of juist een kleinere impact heeft. Daarnaast weet ik door de opleiding en mijn eigen ervaring hoe ik anderen kan  inspireren om duurzaam of zelfs ecopositief te worden.

"Ik vond het doodeng om de bakker te vragen om brood in mijn zelfgemaakte broodzak te doen. Maar dat bleek totaal niet nodig."

Help mee de wereld redden

Je moet het maar durven..

  Om het jou gemakkelijk te maken heb ik het programma de Zero Waste Kickstart gemaakt.  Ik heb gemerkt dat duurzaam willen doen niet alleen een kwestie is van doen, maar vooral van bewustwording en vervolgens durven. Je moet eerst weten waarom je het doet. Je gaat af van het gebaande pad en dat kan spannend zijn. Daar heb je durf voor nodig. Ook ik had dit eerst niet. 


  Elke overwinning hierin maakt je sterker. Ik help je niet alleen met praktische handvatten, maar ik ben ook je coach en de stok achter de deur om het ook echt te gaan durven en doen! Er wordt veel met feiten en tips gesmeten, maar hoe pak je het nu concreet aan? Waar moet je zijn? Ik geef die info! Ik ben heel nuchter ingesteld en houd van een vleugje humor en dat zie je ook terug in de Zero Waste Kickstart.  

De plastic kliko gaat terug naar de gemeente

Na de Zero Waste Kickstart kun jij je (plastic) afval met meer dan de helft verminderen!

Dit krijg je:

 • 9 videolessen vol achtergrondinfo en praktische handvatten om aan de slag te gaan
 • 8 werkboeken met nog meer info en opdrachten om direct resultaat te boeken
 • Een extra video met zero waste vakantietips
 • Handige linkjes naar zero waste recepten, hacks en producten
 • Een jaar toegang tot de training, zodat jij genoeg tijd hebt om de training te volgen of wat langer te doen over een les als dat nodig is. 


 • Na de Zero Waste Kickstart heb jij je eigen afval geanalyseerd.
 • Je weet hoe je op het gebied van eten en drinken, in de badkamer, in je huishouden én onderweg hoe je afval en verpakkingen kunt vermijden.
 • Door de 7R-methode die ik je ga leren, maak jij eenvoudig voor elk product de meest duurzame keuze, zowel qua verpakking als product.
 • Je leert hoe je nieuwe gewoontes en routines aan kunt nemen zodat jouw nieuwe zero waste lifestyle geen extra tijd of moeite kost.
 • Jouw partner, huisgenoot en/of kinderen meekrijgen is geen issue meer: of het nu wel of niet lukt met mijn tips: jij blijft staan voor je missie!
 • Je krijgt handvatten om je zero waste lifestyle vol te blijven houden, ook als het lastig wordt.
 • Je gaat je gezonder voelen omdat zero waste keuzes ook vaak gezondere keuzes zijn!
 • Je gaat je een Groene Held voelen en anderen inspireren door de extra Groene Heldendaad opdrachten bij elke les!

Je krijgt dit hele pakket voor maar:


37 euro (incl. btw)

Zij gingen je voor: 

Zero waste kickstart - Groene Helden Academie
Barbara:
"Als je start met zero waste leven, is deze kickstart een aanrader. Duidelijke opdrachten en uitleg! Goede tips."
Zero waste kickstart - Groene Helden Academie
Anna:
"De Zero Waste Kickstart is een geweldig startpunt voor wie een duurzamere levensstijl wil met minder afval."
Zero waste kickstart - Groene Helden Academie
Wytske
"Met behulp van een video-uitleg kan je aan de slag met eenvoudige opdrachten. Je kan ze meteen toepassen! Je wordt op een vriendelijke manier bewust van waar allemaal afval ontstaat en hoe je snel resultaat kan behalen. Zeker door de eerste R: rethink. Ik zou deze cursus aanraden als je wil beginnen met duurzamer leven. Je ziet dan snel resultaat."
Petra buiten voor de verticale moestuin

Super trouwens dat je nog steeds verder leest. Volgens mij denk je er serieus over om ook een Groene Held te gaan worden en ik zou het superleuk vinden als ik jou kan helpen met zero waste te starten. En het is ook superbelangrijk, want het is echt 5 voor 12 met de wereld. We kunnen echt niet zo doorgaan en dan maar verwachten dat het allemaal goed komt. We hebben je nodig!


Nu denk je waarschijnlijk: wat moet ik nog meer investeren om mee te doen?
Allereerst natuurlijk wat tijd, maar door de opzet van het programma werk je in efficiënte stappen naar minder afval. Je werkt naar nieuwe gewoontes die je geen extra tijd kosten.
Omdat het mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren, wil ik de Zero Waste Kickstart zo toegankelijk mogelijk houden. Zoals je net las is de Zero Waste Kickstart met 9 uitgebreide lessen, 8 vrolijke werkboeken, de mogelijkheid om vragen te stellen, superhandige tips en een jaar toegang een waardevol lesprogramma waar niet alleen jij, maar ook onze aarde veel plezier van heeft. Gezien alles wat je krijgt en de kennis en ervaring die ik met je deel zou je verwachten dat dit een paar honderd euro zou kosten, maar dat wilde ik dus niet, daarom kun je meedoen voor maar 37 euro, that's it! En met mijn tips bespaar je weer een hoop geld, dus grote kans dat jij dit geld zo weer hebt terugverdiend. 

Halveer je afval dankzij de Zero waste kickstart

Begin nu met de Zero Waste Kickstart

Zoals ik zei: het is veel nuttiger dat veel mensen hun afval met de helft verminderen dan dat er maar een paar mensen helemaal geen afval meer hebben. Je kunt nu gelijk starten en het programma gaan volgen. 


Dit is wat je krijgt: 

 • 9 videolessen vol achtergrondinfo en praktische handvatten om aan de slag te gaan
 • 8 werkboeken met nog meer info en opdrachten om direct resultaat te boeken
 • Een extra video met zero waste vakantietips
 • Handige linkjes naar zero waste recepten, hacks en producten
 • Een jaar toegang tot de training, zodat jij genoeg tijd hebt om de training te volgen of wat langer te doen over een les als dat nodig is.

 • Je krijgt dit hele pakket voor maar:


  37 euro incl. btw 


  Wacht niet langer, dit is het moment om jouw groene voornemens om te gaan zetten in Groene Heldendaden en onze planeet weer mooier te maken.

  Dit komt aan bod in de 9 online lessen:

  Plastic afval probleem

  1. Het (plastic) afvalprobleem

  Ik vertel je hoe de vork echt in de steel zit als het gaat om (plastic) afval. Conclusie: recyclen is niet de oplossing. Maar daar moet je je eerst bewust van worden voordat je in actie wilt komen. Daarom ga ik hier uitgebreid op in. De basiskennis van een Groene Held! Daarnaast gaan we gelijk praktisch aan de slag en analyseren we jouw afval.
  Weg met die plastic kliko

  2. De 7R-Methode

  Deze methode zorgt ervoor dat jij supergemakkelijk en snel de meest duurzame keuze maakt voor elk product
  Neem je eigen verpakkingen mee

  3. Doelen en gewoontes

  We gaan doelen stellen, want je wilt wel meten wat je wilt bereiken!
  Zero waste broodzak

  4. Eten en drinken

  Vanaf deze les krijg je echt concrete tips. Na deze les weet jij hoe en waar je eten en drinken in je eigen verpakking kunt kopen.
  Zelfgemaakte creme

  5. Badkamer

  Ook in de badkamer valt veel winst te halen, niet alleen op het gebied van verpakkingen, maar ook wat microplastics betreft. Na deze les is jouw badkamerkastje opgeruimder dan ooit en smeer jij geen microplastics meer op je lijf.
  Afval sparen bij de supermarkt

  6. Fails en valkuilen

  Als je iets gaat doen wat weinig andere mensen nog doen, dan kan je wel eens wat bijzondere reacties verwachten. En soms lukt het ook gewoon niet om verpakkingen te vermijden. Na deze les weet je hoe je om kunt gaan met tegenslag en deel ik in welke valkuilen ik al gestapt ben, dus dan hoef jij dat niet meer te doen.
  Zero waste de was doen

  7. Huishouden

  Ook zo’n gootsteenkastje vol met een schoonmaakproduct voor elk oppervlak? Niet nodig! Na deze les weet jij hoe je met maar een paar natuurlijke producten jouw huis schoonhoudt. Voordeliger, een stuk gezonder voor jou en voor onze planeet!
  Zero waste onderweg

  8. Onderweg en bewaren

  Hoe ga je zo zero waste mogelijk op pad. Wat zijn tips en tricks om eten en drinken te bewaren of mee te nemen zonder plastic? Jij weet het na deze les!
  Help mee de wereld redden

  9. Volhouden

  De laatste les! Hierna weet jij hoe jij je kersverse Zero Waste lifestyle goed vol kunt houden. Het hoeft allemaal niet perfect, dat zeg ik je alvast!
  Petra buiten voor de verticale moestuin

  Volg de lessen wanneer het jou uitkomt!

  Het werkt het beste als je de lessen wekelijks volgt, maar dat hoeft niet. Je kunt het programma dus in je eigen tempo volgen op een moment dat het jou schikt want het is online. Sneller of langzamer, dat is aan jou!


  Als je al deze lessen gevolgd hebt, dan vind ik je echt een Groene Held!


  “Save the earth, it's the only one with chocolate!”

  Cadeau doen kan ook!

  De Zero Waste Kickstart is het ultieme duurzame cadeau voor iemand die alles al heeft. Wil jij deze training aan iemand cadeau doen? Mail me dan even, dan zorgen we dat het een verrassing blijft. 

  Veelgestelde vragen over de Zero Waste Kickstart

  Afval verminderen heeft toch niet de meeste impact, je kunt toch beter minder spullen kopen of plantaardig eten?
  Als je naar klimaatverandering kijkt, is afval misschien niet het grootste probleem dat we hebben. Maar het hangt wel heel erg samen met de manier waarop wij leven en consumeren. Zelf ben ik met mijn gezin ook gestart met het verminderen van mijn afval. Ik vond het een laagdrempelige manier om te oefenen met het maken van bewuste en duurzame keuzes. Het opende echt mijn ogen over wat er allemaal schuilgaat in de keten van een product. Ook daar maak ik jou bewust van tijdens de Zero Waste Kickstart. Vervolgens is het ook makkelijker om duurzame stappen te nemen op andere vlakken. Het is als het ware een spier die je traint.


  Maar (plastic) verpakkingen zijn toch niet altijd slecht?
  Voedselverspilling is erger en een verpakking zorgt ervoor dat het voedsel langer houdbaar is. Dat is waar. Een verpakking is soms een goede keuze om voedsel langer houdbaar te maken. Toch vallen er ondanks dat nog steeds ontzettend veel verpakkingen te vermijden. Want soms voegt een verpakking echt niets toe of kun je het halen in je eigen verpakking. Dat geldt zeker voor brood, groente en fruit. Heb je het product wel echt nodig (in dit seizoen) is bijvoorbeeld een vraag die terugkomt in de cursus. Daarnaast is er op vlak van badkamer, huishouden en onderweg genoeg afval te vermijden.


  Ik denk dat het mij niet gaat lukken

  Ik help je niet alleen met praktische handvatten, maar ik ben ook je coach en de stok achter de deur om het ook echt te gaan durven en doen! Er wordt veel met feiten en tips gesmeten, maar hoe pak je het nu concreet aan? Waar moet je zijn? Ik geef die info! Ik ben heel nuchter ingesteld en houd van een vleugje humor en dat zie je ook terug in de Zero Waste Kickstart. Enne bedenk, het hoeft niet perfect. Daarom leer je tijdens de Zero Waste Kickstart in elk geval genoeg manieren om je afval met de helft te verminderen en kun je zelf bepalen hoever je daarin door wilt gaan. En al verminder jij je afval met een kwart, ook dan ben je goed bezig, want dan maak je in elk geval stappen met het verduurzamen van je leven. Ook dan vind ik je al een Groene Held.


  Waar haal ik de tijd vandaan met mijn drukke gezin? 

  Ook ik heb een druk gezin met mijn vriend en kids van 9 en 6. Maar doordat ik nieuwe routines heb aangeleerd, kost het mij geen extra tijd (en geld). Tijdens de cursus leer je hoe jij dit aan kunt pakken, zonder dat het extra tijd kost. 


  Hoe krijg ik mijn partner hierin mee?

  Simpel gezegd: ik zou gewoon zelf lekker beginnen en je hier nu nog niet druk over maken. Jij wilt bij je missie blijven toch? Laat je niet door anderen tegen houden. Goed voorbeeld doet volgen. In de training heb ik het hier ook over en we kunnen het hier ook over hebben tijdens de vraag & antwoord webinars.


  Kost het niet veel tijd? 

  Om aan de zero waste kickstart mee te doen kost het je wat tijd, zo’n 1 a 2 uur per les. Door de opzet van het programma werk je in efficiënte stappen naar minder afval. Je werkt naar nieuwe gewoontes die je geen extra tijd kosten.


  Kan ik dit niet gewoon zelf zonder cursus?
  Natuurlijk kun je ook zelf op zoek naar zero waste tips op het internet. Of aan de slag gaan aan de hand van de tips in mijn gratis e-book. Waarom zou je dan toch meedoen met de Zero Waste Kickstart?

  Het heet niet voor niets de Zero Waste Kickstart. Ga je zelf op zoek, dan vliegen de weken voorbij en: Oeps, weer vergeten! Mijn e-book geeft je een aantal waardevolle tips, maar de Zero Waste Kickstart is veel uitgebreider. En ben je niet zo’n zelfstarter dan helpt een wekelijkse cursus jou om aan de gang te blijven. Met de Zero Waste Kickstart ga je gedegen voorbereid aan de slag. We bespreken eerst het plastic probleem en waarom je het doet. Dan leer je mijn 7R-methode en bepaal je vervolgens je doelen. Zo weet je waar je heen wilt. Als je vervolgens de tips in de praktische lessen toepast, dan heb jij ook echt na 9 weken je afval met de helft (of zelfs meer!) verminderd. Zeker als je nu nog een zak (plastic) afval per week hebt. En je weet hoe je het vol moet houden. Want dat is nog het moeilijkste. Door nieuwe gewoontes aan te leren, blijf je ermee doorgaan.

   

  Waarom kost de training maar 37,- euro?

  Omdat het mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren, wil ik de Zero Waste Kickstart zo toegankelijk mogelijk houden. Zoals je net las is de Zero Waste Kickstart met 9 uitgebreide lessen, 8 vrolijke werkboeken, 2 webinars en een jaar toegang een waardevol lesprogramma waar niet alleen jij, maar ook onze aarde veel plezier van heeft. Gezien alles wat je krijgt en de kennis en ervaring die ik met je deel zou je verwachten dat dit een paar honderd euro zou kosten, maar dat wilde ik dus niet.


  Ik wil niet dat mijn vrienden me als “geitenwollensokkentype” gaan zien

  De zero waste beweging groeit en je bent echt niet meer de enige. En je hoeft echt niet bang te zijn om weg te worden gezet als “geitenwollensokkentype” (en so what, denk ik dan). Ik vond het in het begin doodeng om de bakker te vragen om brood in mijn zelfgemaakte broodzak te doen. Maar dat bleek totaal niet nodig. Het bleek juist leuk omdat je ontzettend leuke gesprekken krijgt bij de kassa. Zelf zie ik mijn duurzame pad als een waardevolle persoonlijke ontwikkeling, omdat ik nu veel meer durf dan eerst. Ik ga het gewoon doen. En ik doe het omdat ik onze mooie wereld wil redden, dat geeft mij de kracht! Ik merk juist dat anderen het eerder inspirerend vinden, helemaal als jij jouw keuzes niet aan hen opdringt, maar inspireert met jouw Groene Heldendaden!

  Petra buiten voor de verticale moestuin

  Iedereen kan een

  Groene Held worden!

   • Iedereen kan meedoen en het hoeft niet perfect
   • NU in actie komen is nog veel belangrijker dan gaan zwelgen in alle wereldproblemen! De reden waarom ik dit echt doe is dat ik mijn kinderen en hun kinderen en generaties later ook van deze planeet wil laten genieten. Ik doe wat binnen mijn macht ligt en jij kunt dat ook! Het is al 5 voor 12, dus begin NU!

  Kan ik op je rekenen?