De lekkerste én beste tandpastatabletten: deze wil je proberen!
06 februari 2024 
6 min. leestijd

De lekkerste én beste tandpastatabletten: deze wil je proberen!

Ben jij ook zo een kniesoor als het gaat om tandpasta? Nou ik wel. Goede en lekkere plasticvrije tandpasta was voor mij een grote uitdaging in het zoeken naar zero waste oplossingen. Sinds mijn zoektocht naar een leven met minder afval heb ik heel veel verschillende tandpastamerken geprobeerd. Van plasticvrije tandpasta in een plastictube van gerecycled materiaal tot verschillende soorten tandpastatabletjes. Die laatste zijn een mooi plasticvrij alternatief voor de tandpasta in plastic tubes. Maar de smaak en poetservaring viel vaak tegen, waardoor ik toch weer voor tubes koos (wel met microplasticvrije tandpasta). Vorig jaar ontdekte ik de Tooth Tabs van Briters en tot mijn verrassing zijn die wel heel fijn. De smaak is lekker fris, ze schuimen goed en behouden hun smaak en schuim tijdens de gehele poetsbeurt. En ze zijn ook nog eens in grootverpakking verkrijgbaar. In dit blog lees je meer over mijn poetservaring met Briters. Maar je leest ook gelijk:

  • waarom je niet met reguliere tandpasta met microplastics zou willen poetsen
  • hoe het poetsen met tandpastatabletten werkt
  • waarom ik kies voor tandpasta tabletten met fluoride en
  • wat ik zo fijn vind aan de tandpasta tabletjes van Briters.

Plasticvrije tandpasta: wat moet je weten?

Vroeger poetste ik onwetend met lekkere pittige frisse tandpasta tot ik ontdekte dat niet alleen de tubes van tandpasta van plastic zijn, maar dat er vaak microplastics in de tandpasta zelf zitten. Grotendeels spuug je die weer uit. En dat is ook niet goed, want dan komen de microplastics in het rioolwater (en dus in de natuur) als je via de wasbak wegspoelt. Maar voor jezelf is het ook niet goed omdat je omdat toch altijd wel een beetje tandpasta, en daarmee de microplastics, binnenkrijgt. Nu zijn er gelukkig al een aantal merken overgestapt op microplasticvrije tandpasta. Dus als je die koopt, zit je voor de microplastics al goed. Via de Beat The Microbead app kun je trouwens checken of jouw tandpasta microplastics bevat door de ingrediëntenlijst te scannen. Maar dan is er ook nog de plastic tube. Een aantal merken gebruikt al tubes van gerecycled plastic, maar dit is vaak maar een deel en vaak niet de dop. Wil je echt voor minder afval zorgen? Dan kunnen tandpastatabletjes een optie zijn.

Hoe werken tandpasta tabletten?

En tandpastatablet is eigenlijk gewoon tandpasta in tabletvorm. De ingrediënten zijn samengeperst tot droge tabletjes. Ze zijn ontstaan door de vraag naar plasticvrije en microplasticvrije tandpasta. Je hebt verschillende versies waaronder met fluoride en zonder fluoride. Daar kom ik later op terug. De tandpasta tabletten doen hun werk net als gewone tandpasta: ze bevatten een licht schuurmiddel dat helpt aanslag te verwijderen terwijl je poetst. Ook de borstel en de manier waarop je poetst helpen bij het krijgen van een schoon gebit. Daarnaast bevat tandpasta ingrediënten voor een fijne mondervaring en een smaakje.

Hoe gebruik je tandpasta tabletten?

Het gebruik van tandpasta tabletten is heel eenvoudig. Je neemt een tabletje uit het potje en stopt het in je mond. Je kauwt er even op,  verspreidt het door je mond en dan kun je poetsen zoals je dat met gewone tandpasta zou doen. Maak wel je tandenborstel nat voor gebruik. De tabletjes van Briters schuimen ook en dat vind ik prettig, maar niet alle tandpastatabletten doen dit, weet ik uit ervaring. Mijn tandarts adviseerde me om na het uitspugen van de tandpasta juist niet grondig na te spoelen, zodat de fluoride nog door kan werken.

Waarom ik tandpasta tabletjes mét fluoride gebruik

In mijn zoektocht naar duurzame en microplasticvrije tandpasta heb ik ook van alles gelezen over wel of geen fluoride gebruiken in je tandpasta. Daar zijn de meningen enorm over verdeeld. De conclusie van mijn onderzoek was dat de meeste tandartsen aanraden om wel met fluoride te poetsen. Omdat fluoride helpt In het bestrijden van gaatjes. Ook mijn tandarts beveelt tandpasta met fluoride ten zeerste aan. En dat is uit zero waste oogpunt ook beter. Bedenk maar eens: al zou je een gaatje krijgen, dan veroorzaak je meteen een heleboel meer afval. Namelijk bij de tandarts door het gaatje te laten vullen. Daarmee doe je waarschijnlijk al je effort om plastic en microplastic vrij tanden te poetsen teniet. Bovendien worden in steeds meer onderzoeken verbanden gelegd tussen een slecht gebit en ziektes als dementie. Ik houd mijn gebit dus liever gezond en ik daarom voor plasticvrije tandpasta mét fluoride. Uiteraard is het belangrijk dat je jezelf goed informeert en bepaalt wat voor jou het beste is. Dit is geen medisch advies, laat dat even duidelijk zijn (disclaimer 😉).

Review: Tooth Tabs van Briters

Zoals ik eerder al schreef was ik eerst niet zo enthousiast over tandpastatabletten. Ik heb meerdere merken geprobeerd en ik hou van een pittige smaak. Een flink aantal tandpastatabletten voldeed daar niet aan. Daarnaast ervaarde ik vaak dat je bij sommige tabletten, als je erop had gekauwd, er restjes tablet achterbleven tussen mijn kiezen. En die kreeg ik maar moeilijk weg met de borstel.  Vanwege de smaakervaring en de poetservaring was ik de tandpasta van the Humble en de natuurlijke versie van Jordan aan het proberen in een gerecyclede tube tot ik de Tooth Tabs (Engels voor tandpastatabletten) van Briters mocht proberen.

Verrassend lekkere en schuimende tandpasta

Ik gaf gelijk bij Briters aan dat ik sceptisch was over tandpasta tabletten, maar bij het eerste tabletje was al blij verrast. De Tooth Tabs van Briters zijn iets groter dan de tabletten die ik eerder had gebruikt en daardoor gaan ze ook de volle twee minuten van een poetsbeurt mee. Langer zelfs, want ik neem meestal de tijd. Ik merkte nogal eens bij andere tabletjes dat ik na een minuut al geen tandpastasmaak meer in mijn mond had. Ook het schuim was er dan überhaupt niet of al snel verdwenen. De Tooth Tabs van Briters blijven smaakvol en schuimig tot het eind van je poetsbeurt. Briters tandpastatabletjes hebben een pittige frisse muntsmaak waardoor je tanden en mond lekker fris voelen na een poetsbeurt. Ze bevatten ook fluoride om dezelfde reden die ik aangaf: de meeste tandartsen adviseren tandpasta met fluoride te gebruiken om je tanden sterk te houden en gaatjes te voorkomen. Ik heb de tabletjes ook even aan mijn tandarts laten zien en die gaf aan dat ze goed zijn om te gebruiken, juist omdat er fluoride inzit.

Het gebruik van tandpastatabletjes door kinderen

De Tooth Tabs van Briters zijn overigens niet geschikt voor baby’s en kinderen tot 5 jaar. Omdat ze een te hoog fluoride gehalte bevatten. Het Voedingscentrum geeft aan dat kinderen vanaf 5 jaar “gewone” fluoridetandpasta kunnen gebruiken die ook voor volwassenen geschikt is. Tot 5 jaar gebruik je peutertandpasta en via de app Beat the Microbead controleren of je een versie zonder microplastics te pakken hebt.

Tandpastatabletjes liever in grootverpakking dan in glazen potje

Het nadeel van tandpasta tabletten is: ze zitten vaak in glazen potjes. Hoewel je onderbuikgevoel zou zeggen: plastic = slecht, is een glazen potje niet duurzamer dan een plastic verpakking. Een glazen potje past niet door de brievenbus als je dit online zou bestellen (zoals bij diverse merken het geval is). Als je een glazen potje maar een keer gebruikt, dan heeft dit meer effect op het milieu dan een lichtere plastic verpakking. Liever koop je dus tandpastatabletjes in een compacte plastic of papierenverpakking of in een grootverpakking. De Tooth Tabs van Briters zitten met 360 stuks in een grootverpakking en kunnen door de brievenbus. Zo doe je er lang mee en hoeft de pakketdienst niet langs jouw huis, maar worden ze door de postbode bezorgd. Overigens bieden ze momenteel nog een verpakking die niet goed recyclebaar is, maar ze zijn bezig om een gerecyclede of beter recyclebare verpakking te gaan gebruiken.

Grootverpakking met Briters tandpastatabletjes

Wat kosten tandpasta tabletjes?

Eerlijk is eerlijk: tandpastatabletjes zijn helaas nog best prijzig in vergelijking met gewone tandpasta. Dat komt omdat het een relatief nieuw product is. Des te meer ervan verkocht wordt, des te groter en dus goedkoper kan de productie worden. Ik ben fan van de grootverpakkingen van Briters met 360 stuks, want ze zijn in vergelijking met andere aanbieders van tandpastatabletjes het goedkoopste, helemaal als je er gelijk meerdere grootverpakkingen bestelt. Bestel bijvoorbeeld gelijk voor je vrienden of familie.

Over Briters

Briters is een redelijk nieuwe onderneming die als doel heeft om dagelijkse verzorgingsproducten en schoonmaakproducten zoals wasmiddel en tandpasta duurzamer te maken en betaalbaar voor iedereen. Het is een onderneming die de zero waste levensstijl gemakkelijk maakt voor iedereen en het simpel maakt om bewuste producten te gebruiken. Zo zijn ze bekend van de Briters wasstrips die je per 100 stuks in een envelop kunt kopen en die echt veel voordeliger zijn dan andere merken wasmiddel strips. Ik ben dan ook fan van Briters en gebruik zelf graag hun producten zoals de wasstrips, shampoo bars en nu ook hun tandpasta tabletten.

Extra voordeel en niet goed – geld terug

Wat ik tof vind aan Briters is dat je inmiddels verschillende plasticvrije producten in hun webshop kunt bestellen. En je krijgt enorm veel korting als je meerdere producten tegelijk koopt. Omdat ik een samenwerking heb met Briters krijg je ook nog eens een flinke korting als je via de Groene Helden Academie bestelt. Bestel direct op de speciale kortingswebsite, dan heb je altijd de beste deal.

Wist je trouwens dat Briters niet goed – geld terug garantie geeft? Probeer hun producten dus gerust, want bevalt het niet, dan kun je de rest retour sturen en je geld terug krijgen.

Ik ben benieuwd: gebruik jij tandpastatabletjes? En wat vind jij ervan?

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra. Ondanks de samenwerking geef ik mijn eerlijke mening in een review. Als een product mij niet bevalt zal ik daar eerlijk over zijn. Daarnaast pleit ik voor consuminderen: heb je een product niet echt nodig, koop het dan ook niet.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!