Van duurzame kerstboom tot kerstdiner en kerstcadeaus: zo vier je duurzaam Kerst
11 december 2023 
4 min. leestijd

Van duurzame kerstboom tot kerstdiner en kerstcadeaus: zo vier je duurzaam Kerst

Met Kerst pakken we flink uit met kerstcadeaus, een bontversierde kerstboom, een flinke hoeveelheid kerstverlichting en natuurlijk een kerstdiner in onze feestelijke outfit. De afgelopen jaren ging het van veel naar meer en van groter naar grootst. Inmiddels is duidelijk dat onze levensstijl en dus ook de manier waarop we Kerst vieren, wel wat duurzamer mag en kan. En dat is waarom veel mensen duurzamer gaan doen met Kerst. Ik krijg dan ook regelmatig vragen over hoe je duurzaam Kerst kunt vieren en wat duurzame alternatieven zijn voor een kerstboom of kerstgeschenken. Ik schreef er meerdere artikelen over en in dit blog vat ik ze voor je samen, zodat jij dit jaar voor een groene Kerst kunt gaan. En meer kunt focussen op genieten van samenzijn en gezelligheid.

Bij een duurzame Kerst hoort een duurzame kerstboom

De grootste vraag die speelt is: wat is nou duurzamer? Een echte kerstboom of een kunstboom?
In dit geval zijn er meerdere antwoorden goed of beter. Een beste optie is er niet echt (behalve geen kerstboom neerzetten). In mijn artikel leg ik uit hoe dit zit en welke kerstboom wij optuigen. Belangrijk is wel: rijd niet om voor een duurzame kerstboom.

Gelukkig heb je naast je keuze voor een duurzame kerstboom nog veel meer mogelijkheden om Kerst duurzamer te vieren. En dat zijn ook nog onderdelen die meer zoden aan de dijk zetten.

Duurzame kerstcadeaus en kerstgeschenken

Cadeaus hebben waarschijnlijk de grootste negatieve impact op onze aarde wat het kerstfeest betreft. Spullen staan namelijk op nummer 1 in de Impact Top 10 (bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn). Gelukkig kun je gemakkelijk voor duurzame kerstcadeaus gaan. Ik zette superveel duurzame cadeautips voor je op een rij (niet alleen voor Kerstcadeaus trouwens). Wil je toch spullen geven of vragen? Check dan eens dit lijstje met duurzame cadeaus voor als je toch iets tastbaars wilt geven of krijgen.

Kerstcadeaus duurzaam inpakken

Wil je duurzaam uitpakken met je kerstcadeaus, dan zul je ze toch eerst duurzaam moeten inpakken 😊. Hoewel, het meest duurzame is natuurlijk om een cadeau helemaal niet in te pakken. Of überhaupt om geen cadeau te geven. Maar ja da's misschien nog te rigoureus. Daarom heb ik 12 alternatieven op een rijtje gezet om je kerstcadeaus duurzaam in te pakken.

Een kaartje versturen: tips voor duurzame kerstkaarten

Helemaal geen kaarten versturen is nog het meest duurzaam, maar sommige mensen wil ik toch graag een fysiek kaartje sturen. En wist je trouwens dat digitale kaartjes niet per se duurzamer zijn? Ik zet een aantal tips voor je op een rij om duurzaam kerstkaarten te versturen.

Een plantaardig kerstdiner: duurzaam, lekker, gezond én weer eens wat anders

Ook met een vegan kerstdiner kun je je impact flink verminderen. Bovendien is het supertof dat er wat plantaardige gerechten betreft heel veel fijne lekkere recepten zijn. Zo dien je weer eens wat anders op dan de standaard kalkoen of rollade. Tips om voor een vegan kerstdiner te gaan vind je hier.

Pak de fiets of het ov op weg naar vrienden of familie

Bij wie ga jij op bezoek met Kerst? Moet je wat verder reizen voor een gezellig samenzijn in petit comité? Het hoeft niet altijd zoals Chris Rea met Driving home for Christmas. Denk eens aan het ov of de fiets of benenwagen. Dat heeft meerdere voordelen:

  • Niemand hoeft te Bobben (raar woord zo geschreven), hoewel je natuurlijk ook op de fiets geen gevaar in het verkeer mag vormen.
  • Je bent lekker buiten tussen alle kerstbezoeken door
  • Je krijgt de nodige beweging en verbrandt gelijk weer wat kerstcalorieën
  • Je stoot geen/veel minder CO2 uit!

Een Zero Waste Kerstdiner

In december kun je allerlei bijzondere en exclusieve producten kopen in de supermarkt. Soms zijn deze producten in meer plastic verpakt dan de grootte van het product zelf. Het is wel gemakkelijk natuurlijk, om kant-en-klare gerechtjes in huis te halen die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Of mooi opgemaakte toetjes die je zo uit de vriezer kunt halen. Maar het levert wel weer een berg (plastic) afval op, bovenop de hoeveelheid plastic die de meeste mensen überhaupt al aan verpakkingen over houden van de boodschappen.
Deze Kerst daag ik je uit om eens op te letten op de verpakkingen die je in huis haalt. De tips kun je halen uit mijn gratis e-book 10 Eerste stappen naar Zero Waste!

Duurzame kleding voor kerst en de feestdagen

Het is traditie om je met Kerst feestelijk aan te kleden. Maar is die nieuwe feestelijke kerstoutfit of kersttrui echt nodig? Of staat dat jurkje van 2 jaar geleden dat je nog maar 1x droeg je ook nog heel goed? Check mijn tips om duurzaam gekleed op je kerstdiner te verschijnen.

Verantwoorde kerstchocolade

Bij Kerst hoort lekkere chocolade: kerstkransjes, kerstklokjes. Lekker! Ook ik kan niet zonder. Er gaan tijdens de feestdagen miljoenen kilo’s cacao over de toonbank, soms voor bodemprijzen. Maar hoe zit het me de duurzaamheid van chocolade? En betalen we hiervoor wel de echte prijs? Meer hierover lees je in mijn artikel.

Duurzaam doen met je kerstpakket

Het kerstpakket: een supertof gebaar van je werkgever, maar ik zie helaas nog vaak dat het niet zo duurzaam wordt aangepakt. Soms alleen al omdat je iets krijgt waar je niet op zit te wachten. Alle moeite en grondstoffen zijn dan voor niets. Gelukkig kan ook dat duurzamer en heb je zelf invloed om dit voor elkaar te krijgen. Simpelweg door je werkgever erop aan te spreken. Maar wat doe je dan met je kerstpakket van dit jaar? Ook daar kun je duurzaam mee doen, check mijn tips om duurzaam van je kerstpakket te genieten.

Duurzame kerstversiering en kerstdecoratie

Bij een duurzame kerstboom hoort natuurlijk ook duurzame kerstversiering. Ren dus niet elk jaar naar de winkel voor een nieuwe look! Er zijn tal van andere manieren om je huis met Kerst te versieren die niet alleen duurzamer, maar vaak ook goedkoper zijn. Lees daarom ook even mijn tips voor duurzame kerstversiering.

Kerstverlichting: zo ga je er duurzaam mee om

Leuk hoor al die lichtjes! Maar wat stroomverbruik betreft mag het wel wat minder. Zeker in deze dure tijden! Ik ben zelf wel benieuwd of de kermis die je soms rond huizen ziet dit jaar minder is vanwege de gestegen energieprijzen. Daarnaast kun je ook in de aanschaf van je kerstverlichting duurzame keuzes maken. Je weet het vast al, de link naar mijn tips vind je hier.

Wat als je niet blij bent met je kerstcadeau?

Wat als de Kerstman bij jou of je kids de plank heeft misgeslagen? Het is zonde om deze kerstcadeaus op de plank te laten verstoffen. Ook retourneren is zonde: veel retouren worden namelijk vernietigd. Beter is het dus om er zelf een andere bestemming voor te vinden. Check mijn tips om jouw kerstcadeau toch van nu te laten zijn.

Zo, dat is een hele lijst! Niet alles hoeft tegelijk he? Maar ik weet zeker dat als je de duurzame smaak te pakken hebt, dat je overal duurzame kansen ziet. Welke onderdelen van het Kerstfeest ga jij dit jaar duurzaam aanpakken?

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!