Duurzame Ikea kerstboom

Duurzame Kerstversiering: zo kom je aan duurzame kerstballen en andere kerstdecoratie

Zelf ben ik erg kritisch op de kerstversiering. Ik vind het al snel kitsch en kan er niet tegen als de kleuren van de kerstversiering met elkaar vloeken. Met een kerstboom, kerstversiering, kerstverlichting, gekleurde kerstballen kersthuisjes en kerststukjes vind ik het al snel druk worden in huis, dus ik probeer een kermis zoveel mogelijk te vermijden. Maar smaken verschillen. Gelukkig maar! Ik geef je hieronder een aantal tips om voor duurzame kerstversiering te gaan. Of dit nu duurzame kerststukjes, duurzame kerstversiering voor in je kerstboom, duurzame kersthuisjes of hangende duurzame kerstversiering is. Er zijn legio duurzame opties voor je kerstversiering: zo kun jij dit jaar duurzaam kerst vieren!

Tips voor duurzame kerstversiering

  1. Kies voor ledlampjes en doe ze ’s nachts uit of als je weg bent, ook je verlichting buiten.
  2. Ga niet mee met nieuwe trends waardoor je elk jaar weer nieuwe versiering moet kopen. En wil je wel af en toe wat nieuws? Lees de volgende tip!
  3. Koop je versiering en kersthuisjes tweedehands. Veel kringloopwinkels hebben een uitgebreide kerstcollectie. Je vindt er de leukste dingen en je bent nog goedkoper uit ook. Op Marktplaats is ook genoeg te vinden, vooral om aan je kersthuisjes verzameling uit te breiden.
  4. Kies voor versieringen van natuurlijke materialen zoals stof of hout, liefst van bestaande materialen.
  5. Maak je versieringen zelf van hergebruikte materialen of laat je kids ze maken. Zo maken mijn kids elk jaar op school een nieuwe knutsel en die hangen nu als een soort museum elk jaar in de boom. Collega blogster Mascha van Duurzame Keuzes heeft 10 toffe kerstknutsels op een rijtje gezet.
  6. Koop eens versiering bij een goed doel of een sociale werkplaats bij jou in de buurt. Zo zit er ook gelijk een verhaal achter.
  7. Kerststukje maken? Knutsel eens zelf wat in elkaar. Een lekker middagje creatief bezig zijn kan een hoop voldoening geven. Probeer eens iets leuks te maken met wat je al hebt. Haal een bakje/potje bij de kringloop of kijk wat je nog hebt. Gebruik vooral natuurlijke versiersels. Ga bijvoorbeeld eerst een rondje struinen in het bos en maak vervolgens thuis lekker een tof kerststuk. Bewaar de oase voor volgend jaar.
  8. Gebruik liever geen plastic nepsneeuw en ook geen spuitbussen met nepsneeuw, zeker niet buiten. Dit is of bevat plastic en of chemicaliën, waait snel weg en komt in de natuur en het (grond)water terecht.
  9. Uitgekeken op je kerstspullen? Doneer ze dan weer aan de kringloop, geef ze aan iemand die er blij van wordt. Gooi ze in elk geval niet zomaar weg!
Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste