Kerstkaarten

Duurzame kerstkaarten versturen

Helemaal geen kerstkaarten sturen is de meest duurzame optie. Maar soms wil ik ook graag mijn vrienden en familie wat extra aandacht geven met een echt kaartje. Dan ga ik natuurlijk voor een duurzame kerstkaart. Een paar ideeën voor duurzame kerstkaarten:

  • Vorig jaar ontvingen we veel dubbele kerstkaarten en daarvan heb ik de onbeschreven voorkanten afgeknipt. Die verstuur ik nu als enkele kerstkaarten. Enveloppen had ik nog of koop ik bij de kringloop. Of schrijf het adres er direct op.

  • Je kunt natuurlijk ook zelf kerstkaarten maken van “restpapier” zoals mijn dochter dat noemt. Zij heeft een lade met kleinere stukjes papier en karton. Knip een mooie kerstboom uit en ga lekker creatief aan de slag.

  • Breng de kaarten voor de ontvangers die in de buurt wonen langs op de fiets. Dikke kans dat je ze gelijk even kunt spreken, nog leuker!

  • Stuur geen fysieke kerstkaarten maar een simpele digitale kaart in lage resolutie en geen filmpje. Vergeet niet dat al het dataverkeer ook veel energie kost. Des te minder MB’s des te minder impact.

  • Wil je toch mooie kerstkaarten kopen: kies dan kerstkaarten van FSC papier of gerecycled papier, zonder teveel poespas eraan en zonder glitter. Glitter waait namelijk makkelijk weg en zorgt voor microplastics in de natuur. Als kaarten alleen van papier zijn, dan kunnen ze goed bij het oud papier gerecycled worden.

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om zelf ook duurzame kerstkaarten te versturen dit jaar!

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste