Dit kun je doen als je niet blij bent met een cadeau

Wij vieren meestal Sinterklaas en ik was dit jaar echt heel blij met mijn cadeaus die ik kreeg van de Sint. Zo kreeg ik o.a. zelfgemaakte vaatdoekjes, lekkere nootjes in eigen pot, een massagebon en een kringloopbon. Ik bof maar dat Sint weet dat ik van duurzame cadeaus houd (ik schreeuw het dan ook van de daken dus hij kan het niet gemist hebben). 🤣

Niet blij met je cadeau?

Maar wat als de Kerstman, Sint of een gulle gever op je verjaardag bij jou of je kids de plank heeft misgeslagen? Ik heb een paar tips voor je:

1. Etenswaren of drank kun je gemakkelijk delen of serveren op een feestje. Dan eet je gezin of visite het wel op.

2. Verzorgingsproducten die je zelf niet gebruikt kun je ook weer cadeau doen. Niet aan degene van wie je het kreeg, wel even onthouden....

3. Je kunt natuurlijk vragen of de gever het bonnetje nog heeft en of je het kunt ruilen. Moet het teruggestuurd worden, besef dan wel dat veel retouren vernietigd worden. Dat is natuurlijk niet duurzaam. (Check ook de aflevering Op Volle Retouren van Tegenlicht waarin dit haarfijn wordt uitgelegd).  Je kunt de webshop vooraf vragen wat er met jouw retour gebeurt. Beslis dan alsnog of je het terugstuurt of bijv. aanbiedt op Marktplaats of er iemand anders blij mee maakt. Laat het ook niet liggen verstoffen in de kast, spullen moeten gebruikt worden.

4. Kreeg je tweedehands en kan je niet ruilen? Ook dan kun je het te koop zetten via Marktplaats of doneren aan de kringloop of een goed doel.

5. Wil je misfits volgend jaar voorkomen? Maak het dan bespreekbaar. Of geef volgend jaar duidelijk aan wat je wel graag wilt hebben, dat maakt het voor gever een stuk gemakkelijker. Ook duidelijk maken dat je voor duurzaam gaat en waarom helpt.

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste