Cadeaus duurzaam inpakken

Wil je duurzaam uitpakken met cadeaus, dan zul je ze toch eerst duurzaam moeten inpakken 😊.

Hoewel, het meest duurzame is natuurlijk om een cadeau helemaal niet in te pakken. Of überhaupt om geen cadeau te geven. Maar ja da's misschien nog te rigoureus. Voor de momenten dat je toch jouw duurzame cadeau of cadeaubon wilt inpakken vertel ik je hieronder meer dan 10 manieren om je cadeaus duurzaam in te pakken. Varieer met verschillende afwerkingen voor verjaardagscadeaus, Sinterklaascadeaus en Kerstcadeaus.


Jute zakjes met van Sint


1. Met een mooie lap stof en een lint of touw

Heb je nog mooie stof liggen die je niet gebruikt? Doe dat dan om je cadeau heen met een mooi lint. Als het cadeau is uitgepakt kun je de lap terugvragen of de ontvanger kan er voortaan zijn of haar cadeaus in inpakken. Zo geef je gelijk een goede gewoonte door.


2. In opvulpapier van pakketjes

Op m’n werk en ook thuis ontvang ik wel eens een pakketje dat is opgevuld met bruin papier. Vaak is het gekreukeld, maar je kunt dit helemaal weer uitvouwen en als cadeaupapier gebruiken. Met een mooi touwtje of lint. En hoe leuk is het als je kind hier eerst een mooie tekening op maakt?

3. Kranten en tijdschriften

Inpakken in krantenpapier of tijdschriftenpapier: waarom eigenlijk niet? Tijdschriften hebben vaak vrolijke plaatjes en als je jouw cadeau netjes inpakt in een krant met een mooi herbruikbaar lint dan hoeft dat er helemaal niet cheap uit te zien. Maak het af met een natuurlijk item zoals een dennenappel of een veertje dat je hebt gevonden.

4. Papier om wc-rollen

Bedrijven zoals The Good Roll doen het erom: vrolijke papiertjes maken om hun wc-rollen in te verpakken. Met als doel dat jij ze weer hergebruikt als cadeaupapier. Ziet er supergezellig uit.

5. Behang

Heb je nog wat behang over van je laatste klusronde? Ook dat kan prima dienstdoen als cadeaupapier. Het is misschien wat stugger, maar daardoor kan het ook weer meerdere rondes meegaan.

6. Gebruik cadeaupapier en linten opnieuw

Tenzij je kinderen het niet aan stukken hebben gescheurd, kun je cadeaupapier keer op keer gebruiken. Ok, het ziet er soms wat gekreukeld uit, maar kinderen gaat het toch om de inhoud. Het papier gaat er altijd supersnel af, geloof me! En als je ook de lintjes en strikjes hergebruikt heb je snel een vrolijk geheel.

7. Cadeauzakjes en doosjes

Dit geldt ook voor cadeauzakjes en doosjes. Heb je een mooie doos over van een pakketje of een cadeau dat je zelf eerder kreeg? Of zo’n papieren tasje (desnoods plastic). Dat kun je ook gebruiken als verpakking om je cadeau.

8. Jutezak van Sinterklaas

Voor Sinterklaascadeaus kun je gebruik maken van jutezak(jes) die Sinterklaas steeds opnieuw kan gebruiken. Is het cadeau uitgepakt, dan leveren ze het zakje weer in hun schoen in bij Sinterklaas en krijgen ze daar extra pepernoten voor terug. Prachtig statiegeldsysteem toch 😊?

9. In een wijnkistje

Krijg je thuis of op het werk wel eens een fles wijn in zo’n kistje? Gooi ze niet weg, maar verpak daar opnieuw jouw cadeau in. Je kunt er opnieuw een fles wijn of drank indoen, maar denk ook eens aan een paar glazen potjes met wat nootjes, koekjes of bonbons.

10. Labels

Maak jouw persoonlijke en zero waste ingepakte cadeau af met een zelfgemaakt label van bijvoorbeeld een kartonnen verpakking. Heel leuk voor Sinterklaas en Kerstcadeaus.

11. Envelop

Wees ook eens creatief in het maken van je eigen envelop van papier dat je hergebruikt.

12. Niet inpakken

Ook niet in pakken en gewoon zo geven is ook een optie. What you see is what you get.

Don'ts qua inpakken

Probeer in elk geval plastic folie, glitterpapier en glitterlint te vermijden bij het inpakken en zorg ook dat dit niet bij het oud papier komt. Vermijd ook zoveel mogelijk plakband want dit is ook gewoon plastic.

Op zoek naar duurzame cadeauideeën?

In dit artikel deel ik een compleet overzicht met duurzame cadeautips. Of het nu voor een verjaardag, Sinterklaas, Kerst, een huwelijk, geboorte of een afscheidsfeestje is.

Meer zero waste inpaktips?

Heb jij nog meer zero waste inpaktips? Reageer dan hieronder of stuur me een berichtje via info@groeneheldenacademie.nl


Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste