Duurzame schoencadeautjes

Duurzame en goedkope schoencadeautjes voor kinderen en volwassenen

Het schoen zetten vind ik een van de leukste tradities van het Sinterklaasfeest (naast het kijken van het Sinterklaasjournaal). Het zingen, de appel of wortel in de schoen, de tekening voor Sinterklaas. En de hartjes die vol verwachting kloppen. Zal er morgen wat in zitten? Is het een groot of klein cadeau of iets lekkers? 

Als ouders die proberen zo duurzaam mogelijk te doen, letten we ook op de duurzaamheid van de schoencadeaus. Zelf vind ik het altijd al flinke opgaaf om voor iedereen de juiste duurzame cadeaus voor pakjesavond te scoren en dan komen de schoencadeautjes daar nog bij. Om jou te helpen ook voor duurzame schoencadeautjes te gaan dit jaar geef ik je verschillende tips voor duurzame schoencadeaus. Voor zowel kinderen als volwassenen en de meeste voor een budget tot 2 of tot 5 euro. 

Waarom kiezen voor duurzame schoencadeautjes?

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je nu gewend bent om als schoencadeau te geven; snoep, pepernoten of speelgoed bijvoorbeeld. Spullen – en dus ook speelgoed – staan op nummer 1 van de Verborgen Impact Top 10 van Babette Porcelijn. De productie van spullen heeft een grotere impact op onze aarde dan veel mensen denken. Er moeten grondstoffen voor gedolven worden en het maken van speelgoed gebeurt in een fabriek. Vaak moeten ook verschillende onderdelen getransporteerd worden. Alles bij elkaar heeft dat een behoorlijke impact die ook nog eens vaak in (armere) landen buiten Nederland ligt. Het betekent niet dat als je duurzame schoencadeaus wilt geven dat dit dan geen speelgoed meer kan zijn. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om toch speelgoed als schoencadeautje te geven. 

Welke duurzame of duurzamere keuzes kun je maken bij het kopen van schoencadeautjes?

Oef, dit kan een heel uitgebreid verhaal worden, maar ik probeer het kort te houden. Sommige dingen moet je even van me aannemen. 

Spullen staan dus op nummer 1 als het gaat om impact. Lekkers zoals pepernoten of snoep heeft een veel kleinere impact op de aarde (tenzij je een kilo rundvlees wilt geven, maar dat denk ik niet). Marsepein, chocolade en pepernoten zijn dan weer niet zo gezond, dus het is zoeken naar de gulden middenweg. Een aantal tips:

1. Tweedehands schoencadeautjes 

Hiermee bespaar je ook nog eens veel geld. Kinderen merken vaak niet dat speelgoed tweedehands is. Zie ook de mooie campagne van Marktplaats hierover. Zo krijgt tweedehands speelgoed wat nog goed is een tweede of volgende leven. Pre loved speelgoed of spullen vind je in de kringloop, op rommelmarkten, via Facebook Marketplace, Marktplaats en Vinted. Maar denk ook eens aan ruilen met andere ouders. Het voordeel hiervan is dat je voor een klein bedrag snel al een flink cadeau hebt. Zelf moet ik soms oppassen dat het cadeau niet te groot/kostbaar is voor in de schoen en het meer iets is voor pakjesavond. Verderop in dit blog geef ik wat meer tips over het vinden van tweedehands schoencadeautjes. 

2. Boekjes, knutselboekjes, kleurboeken of tijdschriften

Van alle spullen hebben boeken de minste impact. Daar is vaak veel denkwerk aan verricht en het productieproces heeft minder impact. Tweedehands boeken zijn nog beter, evenals een boek over duurzaam doen zoals De Verborgen Impact of Dit is een goed gidsje.

3. Lekkers zoals chocolade, marsepein, taaitaai of pepernoten. 

Wil je echt voor duurzaam gaan, kies dan voor biologische, vegan, fairtrade versies. En let op duurzaam geproduceerde palmolie. Chocolade heeft een grotere impact dan suikergoed en marsepein omdat er bij de productie veel water nodig is. Wel 850 liter per 50 gram (bron: de Verborgen Impact, Babette Porcelijn). Bovendien is er bij de teelt van cacao nog steeds sprake van moderne slavernij. Wees dus liever spaarzaam met chocoladeletters, chocolademunten, chocoladesinterklazen en meer. 

4. Iets wat op kan

Denk aan de categorie (duurzame) verzorgingsproducten (denk aan een shampoo bar, conditioner bar, bijvoorbeeld van Zo zero), alcoholische versnaperingen, lekkere nootjes, etc (meer voor volwassenen). 

5. Belevenis

Ik weet niet hoeveel geld je aan een schoencadeautje wilt besteden, maar een niet al te dure belevenis is ook een mooie optie. Denk aan een kaartje voor het zwembad, de bioscoop, schaatsbaan, (binnen)speeltuin, jumpen.

6. Of ga wel voor nieuw, maar dan duurzaam nieuw. 

Er zijn tal van merken die duurzaam geproduceerde spullen en speelgoed aanbieden. Pas wel op voor greenwashing, gebruik je gezond verstand.
Voor plasticvrije en vegan verzorgingsproducten kun je bijvoorbeeld terecht bij de webshop van Zo Zero. Zij verkopen ook andere duurzame(re) artikelen en cadeautjes op het gebied van huishouden, verzorging, eten en bijvoorbeeld hervulbare waterflessen. 


Ok, nu heb je een beetje een leidraad van wat duurzame(re) keuzes zijn als het om schoencadeautjes gaat. Je kent je kind of partner zelf het beste, dus als het om tweedehands speelgoed of spullen gaat, dan kun je alles waar ze nieuw blij mee zouden zijn ook tweedehands vinden. Hoe je dat doet lees je in de volgende alinea en daaronder geef ik flink wat inspiratie voor duurzamere cadeautjes. 

Zo koop je tweedehands schoencadeautjes (of zo kom je er aan)

Bij de kringloop

De kringloop is voor schoencadeautjes de ideale plek. Je vindt er namelijk veel kleine en grote spelletjes, puzzels, maar ook een boel klein en groot speelgoed. Echt populair speelgoed zoals lego vind je er zelden, maar vaak hebben ze bakken vol met ideale schoencadeautjes zoals knuffels, barbies, autootjes, boekjes en knutselspullen. Soms slaag je al voor 25 of 50 cent. De meeste kringlopen hebben ruime openingstijden net als reguliere winkels, dus je kunt er vaak terecht. 

Rommelmarkt

Dit vergt iets meer planning. Zelf bezoek ik het hele jaar door rommelmarkten en begin ik na de zomer (en soms al met Koningsdag) cadeautjes te verzamelen. Op meukisleuk.nl vind je een overzicht van alle komende rommelmarkten bij jou in de buurt. Op rommelmarkten vind je alle soorten speelgoed en haal je voor een prikkie leuke cadeaus. Tip: neem je kids liever niet mee of probeer iets zo onopvallend mogelijk te kopen als ze zijn afgeleid. 

Marktplaats, Vinted of Marketplace

Ook online kun je terecht voor schoencadeautjes. Kijk het liefste in je buurt en haal het op met de fiets, dat scheelt verzendkosten en daarmee ook CO2 uitstoot. Op Marktplaats en Facebook Marketplace gaat dat makkelijker dan bij Vinted. 

Ruilen

Uiteraard kun je ook ruilen met vrienden en kennissen of naar een ruilbeurs gaan. Deze worden vaak aangekondigd in de lokale media. Uiteraard kun je zelf ook zo’n ruilbeurs organiseren.  

Maar merken je kinderen dan niet dat het speelgoed tweedehands is?

Kijk deze mooie campagne van Marktplaats eens, waarin kinderen zelf zeggen dat het ze niet uit zou maken. "Als het maar leuk is!" Mijn eigen ervaring is dat ze het niet merken of in elk geval niet laten merken. Mijn dochter gelooft nu niet meer in Sinterklaas en het was haar nooit opgevallen dat de meeste cadeaus tweedehands waren of ze had zich er in elk geval niet aan gestoord. Twijfel je, dan kun je het misschien het beste benoemen in een rijm. In dit artikel vind je een aantal rijmen die je eenvoudig kunt kopiëren voor bij jouw duurzame of tweedehands cadeau. 

Wel een paar tips: was het speelgoed wel even goed voor je het geeft. Een doekje erover en knuffels in de wasmachine of handwas. Is het speelgoed met batterijen, doe er dan nieuwe batterijen in zodat ze gelijk kunnen spelen.

Het inpakken van tweedehands cadeaus

Meestal pakken wij de cadeaus gewoon in zonder ze in een doosje te doen, maar soms maak ik er ook wel eens een fopcadeau van of doe ik het in een mooi doosje dat ik nog heb liggen. Mijn kids maken er geen probleem van dat er geen originele verpakking omheen zit. We hebben wel eens iets nieuw gegeven dat helemaal uit de verpakking gehaald moest worden. Dat vonden m’n kids eerder vervelend, want zo konden ze er niet gelijk mee spelen. Tweedehands speelgoed zit vaak al in elkaar, dus kunnen ze er gelijk mee aan de gang. Wil je ook nog tips voor het duurzaam inpakken van cadeaus? Die lees je in dit artikel.

Nog meer ideeën en inspiratie voor duurzame schoencadeautjes: 

Met de spullen en het speelgoed wat ik noem, bedoel ik natuurlijk tweedehands versies ;). De schoencadeaus die ik hier noem kun je allemaal gemakkelijk via kringloop, rommelmarkt of Marktplaats verkrijgen: 

Duurzame schoencadeautjes voor baby’s en dreumesen (0 of 1 jaar), peuters (2 of 3 jaar), kleuters (4, 5 of 6 jaar) en kinderen (7, 8, 9, 10 jaar)

  • Knuffel
  • (Kaart)spelletjes
  • Klein legosetje
  • Klein playmobil setje
  • Voorleesboek of leesboek
  • Kinder kookboek
  • Donald Duck pockets of andere stripboeken
  • Badparels / badbommen
  • Kindershampoo
  • Kleurpotloden 
  • Kleurboek
  • Knutselboek
  • Autootje
  • Barbie
  • Fietsbel
  • Fietslampjes
  • Puzzel 
  • Rubus Kubus
  • Spinner of Pop it
  • Een aanvulling op de verzameling van je kind
  • Oplaadbare batterijen voor in hun speelgoed
  • Kaartje voor het zwembad, de ijsbaan

Duurzame schoencadeautjes voor tieners van 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 jaar

  • Boek
  • Tijdschrift
  • (Kaart)spelletje
  • Duurzaam verzorgingsproduct zoals een shampoo bar, bijvoorbeeld van Zo zero
  • Leuke muts, sjaal of handschoenen
  • Tegoed voor iets op hun smartphone of spelcomputer
  • Bioscoopbon

Duurzame schoencadeautjes voor volwassenen

  • Duurzaam en plasticvrij verzorgingsproduct zoals een shampoo bar of scheerzeep, badbom, bijvoorbeeld van Zo zero
  • Boek
  • Tijdschrift
  • Fles wijn, drank
  • Bon voor een uitje

Lekkere schoencadeautjes voor alle leeftijden

  • Marsepein
  • Je letter of naam in pepernoten
  • Taaitaai
  • Suikergoed
  • Fairtrade (en liefst bio en vegan) chocoladeletter
  • Fairtrade chocolademunten

Goedkope en duurzame schoencadeautjes tot 2 euro of tot 5 euro

Veel mensen zoeken schoencadeautjes tot 2 of 5 euro. Het leuke is: als je tweedehands cadeautjes vindt, koop je meer waarde voor hetzelfde geld. Mijn zoontje heeft laatst een goed werkende afstandbestuurbare auto voor 60 eurocent gekocht bij de kringloop van zijn eigen zakgeld. De Sint had hem dit graag cadeau gedaan, maar hij was me te snel af. De winkelwaarde hiervan is 25 euro. Dit was echt wel een gelukje dus zulke deals heb je niet vaak. Maar een spelletje dat je normaal in de winkel koopt voor minimaal 10 euro, heb je bij de kringloop of rommelmarkt al tussen de 50 cent en 4 euro. Zogezegd zou ik vooral gewoon lekker gaan struinen en zelf bepalen wat je wilt uitgeven. Bij kringloop of rommelmarkt slaag je altijd wel voor een schoencadeautje tot 2 of tot 5 euro. 

Hoe vaak mogen mijn kinderen hun schoen zetten? 

Mijn kinderen mogen om de dag hun schoen zetten. Achteraf vind ik dit veel, maar deze traditie krijg ik er niet makkelijk meer uit dus we laten het maar zo. Wel wisselen we af in wat ze krijgen: de ene keer zijn dat een paar pepernoten en de andere keer een wat groter cadeautje. Echt grote cadeaus krijgen ze bij ons alleen op pakjesavond (of als ze bij opa en oma zijn). 

Nog meer duurzame cadeau-inspiratie nodig? 

Veel succes en plezier als hulpsinterklaas!

Hopelijk heb je inspiratie kunnen opdoen met mijn ideeën voor duurzame schoencadeautjes. Zelf heb ik nog geen tieners in huis en geen baby’s meer. Mocht je nog toffe ideeën hebben, laat het me weten, dan zet ik ze erbij!

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links van Zo Zero. Per bestelling die jij doet via mijn link ontvang ik een kleine commissie en dat helpt mij weer om de Groene Helden Academie draaiende te houden.   

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste