Nep of echt – welke kerstboom is duurzamer?

Bij Kerst denk ik allereerst aan een leuk versierde kerstboom. Maar welke boom is nu het meest duurzaam: met kluit, zonder kluit of een kunstboom? Milieu Centraal deed daar onderzoek naar en kwam met het ontnuchterende resultaat dat er niet echt een duurzaamste variant aan te duiden is en dat het bijvoorbeeld sterk afhankelijk is van hoe lang je een kunstboom gebruikt of hoe ver je rijdt voor een echte boom.

Levende kerstboom versus kunstboom

Qua CO2 voetafdruk is een kunstboom met 8,1 kg vervuilender dan een echte boom die 3,1 kg per jaar uitstoot. Na 20 jaar haalt de kunstboom de echte boom in.* Maar oef, 20 jaar is lang, houd een nepboom dat vol? En houd jij het 20 jaar vol met dezelfde boom?

Om voor een duurzame kerstboom te gaan kun je wel met een aantal zaken rekening houden, check m'n tips hieronder.

Duurzame tips voor een echte, levende boom:

 1. Belangrijk is vooral dat je een boom met kluit herplant. Dat kan in je eigen tuin, maar je kunt ook een kerstboom adopteren bij Adopteer een Kerstboom, Duurzame Kerstbomen of Beter Boompje. Deze bomen worden weer teruggeplant en volgend jaar opnieuw gebruikt of ze worden herplant om daarna lekker door te blijven groeien en een grote boom te worden. Rijd hier echter niet voor om: als je meer dan 20 kilometer extra met de auto moet, gaat het klimaatvoordeel verloren.
 2. Een lokaal gekweekte boom is beter dan een duurzaam gekweekte boom die kilometers met een vrachtwagen vervoerd moet worden.
 3. Rijd dus ook niet om voor een duurzaam gekweekte boom anders doe je de impactbesparing gelijk weer teniet. Volgens Milieu Centraal staat de levenscyclus van een boom gelijk aan 25 kilometer autorijden.
 4. Een duurzaam gekweekte boom die niet bespoten is en waarbij ruimte is gebleven voor biodiversiteit heeft zeker de voorkeur als je die dichtbij kunt halen. Kerstbomen worden veel in monocultuur gekweekt, wat erg slecht is voor de bodem en biodiversiteit.
 5. Kies voor een boom zonder plastic net eromheen. Toch een net gekregen? Dit moet volgens MilieuCentraal bij het restafval.
 6. Veel gemeenten halen kerstbomen op om ze vervolgens te versnipperen, composteren of verbranden. Dit zijn de beste opties om jouw kerstboom zonder kluit af te danken. Zorg dat jouw boom op tijd beschikbaar stelt of inlevert. Op straat verbranden is not done, daardoor ontstaat meer luchtvervuiling.

Duurzame tips voor een kunstboom:

 1. Koop een kunstkerstboom van goede kwaliteit die zo lang mogelijk meegaat. (Ik ben wel benieuwd of er iemand is die er 1 heeft die al 20 jaar meegaat…)
 2. Of kies voor een 2ehands nepboom en geef ‘m een tweede leven.
 3. Ruil eens van kunstboom met vrienden of familie. Dan heb je weer eens wat anders 😊.
 4. Kan ie echt niet meer? Lever ‘m dan in bij de gemeentewerf of bij grofvuil dan belandt hij in de afvalcentrale.
 5. Kies een alternatieve nepboom. Op Pinterest vind je genoeg toffe ideeën. Denk aan plankjes hout op elkaar gestapeld, een met slingers versierde boekenkast. Of maak een boom van takken die je overdwars aan elkaar knoopt met touw. Van klein naar groot. Daar kun je ook toffe versieringen aanhangen.
 6. Zo heb ik zelf een hele ruimte efficiënte boom, namelijk een doek met een print van een Nordmann spar erop. Al denk ik 10 jaar geleden bij Ikea gekocht (ik weet zeker dat deze de 20 jaar gaat halen!!). Met veiligheidsspelden hang ik daar de versieringen aan. En een lichtjessnoer erachter. Ik vind dit echt de ultieme oplossing, want hij neemt weinig ruimte in en is net echt. Geen gedoe met vallende naalden en na Kerst is ie zo weer opgerold. Denk alleen dat ie niet meer te koop is… wie springt er (opnieuw) in dit gat😊?
  Zie onder een impressie:

Kerstboom op doek

Of maak een boom van takken die je overdwars aan elkaar knoopt met touw. Van klein naar groot. daar kun je ook toffe versieringen aanhangen.

En je kunt uiteraard ook kiezen voor geen boom of een kerststuk maken van snoeitakken.

Duurzame kerstversiering

Qua kerstversiering zijn er ook genoeg mogelijkheden om voor duurzaam te gaan, die lees je in dit artikel. 

Duurzame kersttips met meer impact

Nog even een disclaimer bij dit artikel. Want hoewel je dus zeker duurzame keuzes kunt maken qua kerstboom en alle beetjes helpen, zijn dit dus niet de keuzes waar we de wereld mee gaat redden.

Waar dan wel mee? Eet bijvoorbeeld geen vlees tijdens het kerstdiner, geef duurzame kerstcadeaus en ga op de fiets naar vrienden en familie (uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen).

Heb jij nog tips voor een duurzame Kerst(boom)? Laat ze achter in een reactie of mail me op info@groeneheldenacademie.nl.

*(Tara Shine, Hoe je thuis de wereld kunt redden een ding tegelijk, 2020)

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste