Review Ceraforce Alu Pro 5: PFAS-vrije anti-aanbakpannen van Demeyere met keramische laag
15 december 2023 
7 min. leestijd

Review Ceraforce Alu Pro 5: PFAS-vrije anti-aanbakpannen van Demeyere met keramische laag

De schadelijke gevolgen van PFAS voor milieu en gezondheid zijn veel in het nieuws geweest. Veel mensen zijn bewuster geworden over het gebruik van PFAS en stappen over op PFAS-vrije producten, zoals koekenpannen. Eerder schreef ik al een blog over welke mogelijkheden je hebt om PFAS-vrij te bakken. Denk aan rvs-pannen, gietijzeren pannen, maar er zijn ook pannen met een keramische anti-aanbaklaag. En daar ga ik het in dit blog met je over hebben. Ik testte 2 soorten pannen van het kwaliteitsmerk Demeyere met een keramische anti-aanbak laag: de Ceraforce Alu Pro 5 en de Ceraforce Alu Comfort 3. In dit blog lees je de voor en nadelen van pannen met een keramische anti-aanbaklaag en uiteraard ook mijn ervaringen met de Ceraforce Alu Pro 5.

Keramische anti-aanbaklaag goed alternatief voor PFAS

Pannen met een keramische anti-aanbaklaag zijn een goed alternatief voor pannen met een schadelijke traditionele anti-aanbaklaag met PFAS. PFAS is de verzamelnaam voor een aantal schadelijke stoffen zoals PFOA en PFTE, die veel in pannen gebruikt worden. Het voordeel van koekenpannen met een keramische laag is dat ze geen giftige PFOA of PFTE bevatten. Terwijl ze dan wel weer die o-zo-handige anti-aanbak eigenschappen hebben.

Waar is een keramische anti-aanbaklaag van gemaakt?

Een keramische anti-aanbaklaag wordt veelal gemaakt met superkleine deeltjes van siliciumdioxide of titaniumdioxide. Met de zogenaamde Sol-Gel methode worden die deeltjes over de pan gespoten en uitgehard in de oven (bron: waarzitwatin.nl). Bij de Ceraforce® keramische anti-aanbakpannen van Demeyere pannen wordt een laag met silicium (kiezel) deeltjes op de pan gebakken. Deze laag bevat daardoor miljoenen microscopische piekjes. Hierdoor komt wat jij gaat bakken minder in contact met het bakoppervlak van de pan. Daardoor blijft het minder snel plakken. En heb je de helft minder vet nodig dan voor het bakken in een roestvrij stalen pan.

 

Hoe gebruik je een pan met een keramische anti-aanbaklaag?

Een pan met een keramische anti-aanbaklaag gebruik je eigenlijk net als dat je een traditionele (PFAS dus) anti-aanbakpan zou gebruiken. Keramische pannen zijn zeer geschikt voor alle kookplaten en warmtebronnen, ook inductie. Ze zijn ideaal voor dagelijks gebruik. Zo gebruik je ze:

 1. Was een nieuwe pan met de hand af voor gebruik
 2. Zet de pan op de warmtebron
 3. Voeg direct een beetje neutrale olie toe die tegen hoge temperaturen kan: arachideolie, maïsolie of een speciale samenstelling voor warme bereidingen. (Plantaardige) boter kan ook. Olijfolie kan niet tegen hoge temperaturen en is niet geschikt.
 4. Zodra de olie heet is of de bubbeltjes van de boter zijn weggetrokken kun je je eten erin doen
 5. Bak jouw veggieburger, groente, aardappels of pannenkoeken zonder aanbakken 😊.
 6. Gebruik houten of siliconen keukenhulpjes
 7. Klaar!
 8. Afwassen doe je ook met de hand

Review: mijn ervaringen met de Ceraforce Alu Pro 5 anti-aanbakpannen van Demeyere

Van Demeyere mocht ik een aantal pannen testen. Zo testte ik eerder al hun rvs-pannen. Nu dus ook de Ceraforce Alu Pro 5 pannen met keramische anti-aanbaklaag. Deze hebben echt een prachtige uitstraling. Ze zijn iets lichter dan rvs-pannen, maar je voelt en ziet de kwaliteit er vanaf. De stalen handgreep zit muurvast aan de pan bevestigd. Dat is wel een andere uitstraling dan een dunne Teflon pan. Deze pannen hebben voor een anti-aanbakpan een dikke bodem: wel 5 mm. Dat zorgt voor een goede warmteverspreiding en dat merkte ik ook.

Om te testen bakte ik veggieburgers, linzenburgers, pannenkoeken en aardappeltjes in deze pan. Je ziet dat het eten, bijvoorbeeld de pannenkoeken egaal bruin wordt, in elk deel van de pan. Ik had bij dunne Teflon pannen nog wel eens dat het midden van de pan heet werd en de rest minder heet. Ook merk je dat de pan de warmte goed vasthoudt en je het vuur lager kunt zetten.

In vergelijking met rvs is deze pan sneller opgewarmd. Dus als je snel een paar veggieburgers wilt bakken, dan is deze keramische pan zeker een goede keuze. Ik was ook blij verrast over hoe krokant alles werd, zoals onze zelfgemaakte linzenburgers. Voor het omdraaien van een pannenkoek heb je zelfs geen spatel meer nodig. Even de pan schudden en flippen maar!

Pannenkoek bakken in een emeyere Ceraforce Alu Pro 5 pan

Voordelen van de Demeyere Ceraforce Alu Pro 5 anti-aanbakpannen

De kwaliteitspannen met Ceraforce® coating van Demeyere hebben dus allemaal een keramische anti-aanbaklaag. Hieronder lees je de voordelen:

 • PFAS-vrij: geen PFOA en PFTE
 • Milieuvriendelijker dan een traditionele anti-aanbakpan
 • Minder vet nodig: de helft minder dan het gebruik van een rvs-pan
 • Krokant resultaat zonder aanbakken
 • Kan beter tegen een krasje dan een pan met een traditionele anti-aanbaklaag (maar advies is om houten of siliconen keukenhulpjes te gebruiken)
 • Geschikt voor alle fornuizen, ook inductie
 • Dankzij de unieke Radiant bodem van 5 mm blijven de pannen extra stabiel en in optimaal contact met de kookplaat en wordt de warmte egaal verspreid
 • TriplInduc® technologie - kook tot 30% sneller, efficiënter en met meer controle op inductie
 • Hittebestendig tot 230 graden Celcius
 • Robuust en mooi design: het matzwarte gesmede aluminium past mooi bij de blinkende roestvrijstalen greep.
 • Lichter dan rvs, maar zwaarder dan een traditionele anti-aanbakpan
 • In aanschaf goedkoper dan een rvs pan (maar ze gaan wel minder lang mee)
 • Gaat bij goed gebruik langer mee dan een pan met traditionele anti-aanbaklaag

Onderkant Demeyere Ceraforce Alu Pro 5 pan

Goed om te weten bij het gebruiken van een keramische anti-aanbakpan

Net als bij alle spullen gaan pannen langer mee als je ze zorgvuldig gebruikt en goed onderhoudt. Er zijn dan ook een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden in het gebruik van een pan met keramische coating:

 • Pas op met oververhitting. In tegenstelling tot een rvs-pan kan een keramische pan niet tegen oververhitting. Dan gaat de coating kapot en verliest deze zijn anti-aanbakeigenschappen. De Ceraforce Alu Pro 5 pannen kun je verhitten tot 230 graden en dat is heet genoeg, want bij deze temperatuur verbrandt je eten ook. Goed op de temperatuur letten dus!
 • Ze zijn krasbestendiger dan pannen met een traditionele anti-aanbaklaag. Toch kun je beter gebruik maken van houten of siliconen keukenhulpjes en zeker niet met een vork of mes in de pan snijden. Het is overigens minder erg als er toch een krasje in de laag komt dan bij een traditionele pan.
 • Je kunt ze beter met de hand afwassen. Daardoor wordt de pan beter vetvrij dan in de vaatwasser. De aggresieve schoonmaakmiddelen in de vaatwasser kunnen de pan beschadigen.

Conclusie

Hoewel wij al eerder besloten hadden volledig in rvs of stalen pannen te blijven koken, ben ik toch erg verrast door de anti-aanbaklaag en het gemak en van de Demeyere Ceraforce Alu Pro 5.
Het enige nadeel vind ik dat deze pannen niet in de vaatwasser mogen. Uit duurzaamheidsoogpunt gaan rvs-pannen langer mee en die hebben dan ook onze voorkeur. Maar als je bakken in rvs-pannen lastig vindt of je wilt even snel een paar burgers krokant bakken, dan kan is de Demeyere Ceraforce Alu Pro 5 een uitkomst. Ook voor beginnende koks zijn deze pannen aan te bevelen!

Over Demeyere

In 1908 werd Demeyere opgericht in België. Intussen is het familiebedrijf uitgegroeid tot een wereldwijde producent van roestvrijstalen kookgerei. Overigens worden de meeste pannen nog steeds in België geproduceerd. Demeyere heeft naast de Ceraforce® lijn ook een rvs-lijn. Dankzij Demeyere-technologieën zoals ControlInduc® en TriplInduc® is koken op inductie sneller, veiliger en gemakkelijker dan ooit.

Ontvang 10% korting op Demeyere producten tot en met 31 december 2023

Met de kortingscode groenehelden10 ontvang je tot en met 31 december 2023 10% korting op producten van Demeyere die niet in promo staan met uitzondering van enkele selectieve reeksen (John Pawson, Silver 7, Intense 5 en Diverto 3, Miyabi).

Wil je lezen welke andere alternatieven er naast keramische pannen zijn voor PFAS-vrij bakken? Lees dan dit blog.

Winactie 2-delige Demeyere Alu Pro 5 pannenset Ceraforce

Deze winactie is inmiddels afgelopen. Meedoen is niet meer mogelijk.

Van Demeyere mag ik een set duurzame keramische koekenpannen weggeven. Hoe tof is dat! Word jij straks de winnaar van de  2-delige Demeyere Alu Pro 5 pannenset Ceraforce? Lees dan snel meer over mijn winactie op Instagram.

Wat kun je winnen?

Deze 2-delige Demeyere Alu Pro 5 pannenset Ceraforce met een winkelwaarde van €208,-

Petra met Demeyere Ceraforce Alu Pro 5 pannenset

Zo doe je mee met de Demeyere - Groene Helden Academie Instagram winactie:

1. Volg @groeneheldenacademie en like het winactie bericht
2. Vertel me in een reactie op het bericht waarom jij graag wilt winnen en tag minimaal 1 vriend voor wie de producten van Demeyere ook interessant zijn.
3. Deel de winactie post in je stories. Tag dan ook @groeneheldenacademie

Ik maak de winnaar bekend op Dinsdag 19 december 2023. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en ontvangt de koekenpan thuisgestuurd (alleen NL).

Nog even alle voorwaarden voor de Demeyere Instagram winactie op een rijtje:

 • De winactie van de 2-delige Demeyere Alu Pro 5 pannenset Ceraforce op Instagram wordt georganiseerd door de Groene Helden Academie in samenwerking met Demeyere/Zwilling.
 • Iedereen met een Instagram account kan meedoen aan deze winactie.
 • Hoe maak je kans?
  1. Volg @groeneheldenacademie en like het winactie bericht
  2. Vertel me in een reactie op het bericht waarom jij wilt winnen en tag minimaal 1 vriend voor wie de producten van Demeyere ook interessant zijn
  3. Deel de winactie post in je stories. Tag dan ook @groeneheldenacademie
 • De pan wordt verloot onder de Instagram accounts die aan bovenstaande 3 voorwaarden hebben voldaan binnen de loopactie van deze winactie:
 • De winactie loopt van vrijdag 15 december 2023 tot en met maandag 18 december 2023.
 • Op dinsdag 19 november loot ik de winnaar en maak ik deze bekend via een opmerking op het winactiebericht.
 • De winnaar ontvangt ook een persoonlijk chatbericht
 • De winnaar heeft 24 uur om z’n prijs te claimen door mijn bericht te beantwoorden
 • De prijs is een  2-delige Demeyere Alu Pro 5 pannenset Ceraforce, zie foto hierboven en is niet inwisselbaar
 • De winnaar krijgt de prijs thuisgestuurd (alleen naar een Nederlands adres).
 • Deze winactie is op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of wordt beheerd door Instagram of is geassocieerd met Instagram

Veel succes!

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra.

Samenwerking met Demeyere
Van Demeyere ontving ik een aantal producten om te reviewen. Ik mag deze producten houden en een aantal producten weggeven in ruil voor een review en social posts. Ondanks deze gesponsorde samenwerking geef ik mijn eerlijke mening in een review. Als een product mij niet bevalt zal ik daar eerlijk over zijn. Daarnaast pleit ik voor consuminderen: heb je een product niet echt nodig, koop het dan ook niet.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
P.C. de Graauw
Door

P.C. de Graauw

op 18 Feb 2024

Waar (in bijv. Haarlem) kan men deze RVS of Ceraforce c.q. andere keramische pannen kopen?

Petra van Kleef
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!