Duurzame kerstcadeaus om te geven of voor op je verlanglijstje

Wil je duurzaam geven en krijgen? Nog niet iedereen in onze maatschappij is er aan gewend dat je graag een duurzaam cadeau wilt geven of juist wilt krijgen. Of dat je liever helemaal niets krijgt.

Spullen hebben van onze levensstijl de meeste impact (bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn). Daarom pleit ik er in mijn andere artikelen over duurzame cadeaus juist voor om eens iets anders dan spullen te geven of om tweedehands te geven. Maar wat als de ontvanger toch graag iets wil hebben, of jij niet met lege handen aan wil komen? Als je toch iets wilt krijgen of iets tastbaars duurzaams op je verlanglijstje zet, dan heb ik hieronder een aantal tips voor je. Dit zijn allemaal dus wel spullen (ga voor andere duurzame cadeaus zoals belevenissen, tweedehands en meer tips naar mijn andere artikel). Maar de spullen uit dit lijstje zijn op een bepaalde manier wel duurzaam omdat ze 1 of meer van onderstaande vinkjes hebben :). 

  • fair en duurzaam geproduceerd zijn
  • enorm lang meegaan (liever 1x een kwalitatief product dan 10x goedkope troep)
  • gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen
  • super nuttig zijn in een duurzame leefstijl
  • op gaan,
  • duurzaam inzicht geven

Sommige producten zijn wat duurder dan andere. Misschien zijn ze dan juist beter om als cadeau te geven of te vragen, omdat jij of de krijger dit anders niet zo snel zelf zou kopen. Daar komen ze:

10 duurzame (kerst) cadeaus:

1. Een roestvrijstalen (rvs) of keramische anti-aanbakpan van Demeyere

Ik kreeg een paar jaar geleden zo’n pan voor mijn verjaardag en juist omdat ik ‘m dagelijks gebruik, heb ik er heel veel plezier van. De pannen zijn kostbaar, maar met name de rvs-pannen gaan je leven lang mee. Zonder schadelijke PFAS.

2. Boeken die inzicht geven 

3. Happy Times Magazine

Dit magazine is eind 2023 gelanceerd en dus brand new 😊. Het duurzame eraan is tweeledig: het is gedrukt op boomvrij papier met duurzame inkt. En de inhoud gaat over hoe je duurzaam kunt leven. Je kunt 1 exemplaar geven, maar ook een abonnement op dit positieve nieuwe geluid in magazineland. Ik promoot dit natuurlijk ook omdat ik vrijwillig als schrijver meewerk aan Happy Times Magazine en het graag een succes zie worden. 

4. Een handige vershoudset van Zwilling Fresh & Save

Ik probeerde hun bewaarbussen, bewaarschalen en vacuümpomp uit en ben heel blij dat ik hiermee kliekjes langer houdbaar kan houden en eten langer kan bewaren. Het is handig als je wilt meal preppen en de bewaarbussen (Cube) zijn handig voor zero wasters. Lees ook mijn review over Zwilling Fres & Save Cube.

5. Verzorgingsproducten die op gaan

Bijvoorbeeld:

  • Shampoo bar, solid conditioner of een ander plasticvrij verzorgingsproduct uit de webshop van Dille en Kamille
  • Tandpastatabletjes of wasstrips van Briters (bestel met korting)

6. Een modulaire headphone van Repeat

Is er een onderdeel kapot? Vervang het dan gratis!

7. Set glazen van Rebottled

Gemaakt van oude wijnflessen. 

Nogmaals: spullen hebben enorm veel impact. Vraag en geef alleen nieuw als het nodig is en bijdraagt aan een duurzame levensstijl. 

Goed om te weten: dit artikel bevat een aantal affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra.

 

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste