Review: eten langer bewaren én minder voedsel verspillen met Zwilling Fresh & Save
21 november 2023 
7 min. leestijd

Review: eten langer bewaren én minder voedsel verspillen met Zwilling Fresh & Save

Herken jij dit? Je hebt wat eten over van je maaltijd en hebt het netjes in de koelkast bewaard. Met het idee om het kliekje de komende dagen op te eten. Maar de tijd vliegt en voor je het weet is de week voorbij en staat dat kliekje nog in de koelkast. Opeten is nu niet zo verstandig meer en je moet het restje eten nu alsnog weggooien. Zonde! Ons overkomt dit af en toe ook. Uit voorzorg vriezen we kliekjes vaak direct in, dan zijn ze gelukkig langer houdbaar. Onlangs ontdekten we dat er een manier is om eten langer te bewaren. Niet alleen in de koelkast, maar ook in de vriezer of gewoon in de voorraadkast. Door je eten te vacumeren, kun je het langer houdbaar maken. En daarmee minder voedsel verspillen. Ik mocht van Zwilling hun Fresh & Save producten uitproberen, waaronder de gloednieuwe Cube. Dit is een voorraadbussensysteem dat helemaal handig is voor zero waste shoppers. Maar ook meal preppers opgelet: dit systeem gaat je enorm helpen om je meal prepping ambities waar te maken. Ook ik ben dankzij dit systeem van plan om meal preppen te gaan introduceren in onze routine. Lees je mee?

Hoe lang kun je eten of een kliekje eigenlijk bewaren in de koelkast?

Het hangt er natuurlijk af over welk eten je het hebt, of je het zelf hebt klaargemaakt en of het geopend hebt of niet. Maar voor de duidelijkheid heb ik het in dit blog over restjes of kliekjes van een bereide maaltijd. Ik dacht vroeger dat je een kliekje of restje wel langer kon bewaren, maar het Voedingscentrum adviseert een kliekje maar 2 dagen in de koelkast te bewaren. Het Voedingscentrum heeft trouwens een hele handige website waarop je de bewaartermijn van allerlei soorten voedsel kunt checken, ook bijvoorbeeld van geopende verpakkingen. Heel handig.

Maar even terug naar het kliekje: 2 dagen in de koelkast is voor ons vaak te kort, omdat we het in de drukte van de werkweek vaak vergeten. Bovendien eet ik liever niet kort op elkaar hetzelfde (hoewel, hangt er vanaf wat het is). Het zou dus top zijn als het eten langer houdbaar kan zijn in de koelkast en invriezen niet nodig is.

Etenswaren langer bewaren door het te vacumeren

En laat daar dus een oplossing voor zijn: vacumeren. Het werkt zo: je doet je eten in een speciaal bewaarbakje en zuigt met behulp van een pomp alle lucht eruit. Door de lucht eruit te zuigen wordt het natuurlijke rottingsproces aanzienlijk vertraagd en blijft het eten langer houdbaar. Zo voorkom je voedselverspilling. Bovendien blijven de voedingsstoffen, aroma's en smaken beter behouden. Dit kun je doen met etenswaren voor in de vriezer, je verkleint de kans op vriesbrand trouwens ook door te vacumeren. Maar ook eten uit de voorraadkast kun je vacumeren. Denk bijvoorbeeld aan een geopende zak chips (geen excuus meer om deze snel leeg te eten) of om koffiebonen langer vers te houden.

Houd voedsel langer houdbaar met Zwilling Fresh & Save

Zwilling heeft een hele lijn ontwikkeld voor het langer vers houden van eten. Of het nu om voedsel gaat dat je in de voorraadkast, koelkast of vriezer bewaart; er is een handige Fresh & Save bewaarbox of voorraad bus voor. Zo heb je de mooie glazen containers die ideaal zijn voor in koelkast en vriezer en dus ook voor meal preppen. Daarnaast zijn er diverse broodtrommels om je (zelfgebakken) brood langer vers te houden. Er zijn ook plastic zakken waarin je voedsel compact kunt invriezen. En nieuw is de Fresh & Save Cube: een handig stapelbaar opbergsysteem voor in de voorraadkast. Op al deze bewaarboxen kun je de Fresh & Save vacuümpomp gebruiken.

Met deze handige producten houd je volgens Zwilling jouw voedsel tot wel 5x langer vers. Hoe lang je het kunt bewaren, verschilt per product.

Review: Fresh & Save en de nieuwe Cube

Van Zwilling mocht ik de Fresh & Save producten uitproberen. Ik ben gelijk fan van de glazen bakken met het speciale vacuümdeksel. Zo maakte ik appelmoes, deed het in de schaal en haalde de lucht eruit met de vacuümpomp. Telkens als we wat appelmoes namen, zogen we de lucht weer uit de box en daardoor bleef de appelmoes langer goed. Hetzelfde deden we met pompoensoep. Normaliter moet je zelfgemaakte soep binnen een paar dagen opeten. Nu hebben we 5 dagen lang van de soep genoten. De deksels zijn zelfs voorzien van een qr-code waarmee je in een speciale app kunt opslaan wat er in de bewaarbak zit en tot wanneer het houdbaar is. Zo weet je op elk moment wat er nog in je vriezer of koelkast zit en wanneer het op moet.

Voedsel langer bewaren met de meal prep boxen van Fresh & Save

De Cube is een nieuwe lijn voorraadbussen. Ze zijn van stevig doorzichtig kunststof en komen met handige accessoires zoals krijtstickers en een krijtpen om te noteren wat erin zit. De bussen zijn vierkant met afgeronde hoeken en zo gemaakt dat ze stapelbaar zijn. Handig voor in je voorraadkast of keukenlade, want zo nemen ze weinig ruimte in. De Cube is bedoeld voor de “droge” voorraad, zoals pasta, havermout en koffiebonen. Het idee is hetzelfde: doordat je de lucht uit de voorraadbus zuigt, blijft de inhoud langer vers. Ideaal ook voor bijvoorbeeld koekjes. Ook koffiebonen wil je graag vers houden tot ze de machine ingaan. Ik vind de voorraadbussen er erg mooi uitzien. Eigenlijk is het zonde om ze achter een kastdeur te zetten. Je kunt ze zelfs voorzien van zwarte of witte sleeves.

De Zwilling Fresh & Save Cube voorraadbussen

Verpakkingsvrij winkelen: met de Fresh & Save Cube zero waste boodschappen doen

De Cube is ook erg handig voor verpakkingsvrij winkelen. Je kunt de bussen meenemen naar de winkel, laten vullen en ze thuis vacumeren. Zo blijft de inhoud lekker lang vers. Als je telkens als je wat van je product uit de bus haalt, weer opnieuw vacumeert blijft de smaak langer behouden dan in een gewone voorraadbus. Vooral voor producten die niet zo snel opgaan, kan dit handig zijn!

Ideaal voor meal-preppen

De Zwilling Fresh & Save lijn, bijvoorbeeld de handige meal prep starterset, kan ook ontzettend van pas komen als je wilt meal preppen. Ik wil al tijden starten met meal preppen, maar het komt er steeds niet van. De vacuümset heeft me wel geïnspireerd om hier toch mee aan de slag te gaan. Het voordeel van meal preppen met Fresh & Save is dus dat je vriesbrand tegengaat, middels de qr-code kunt registreren wat er in je vriezer/koelkast zit én als je van plan bent je maaltijden binnen een aantal dagen te nuttigen, is invriezen zelfs niet nodig.

Conclusie:

De Fresh & Save producten zijn een handige hulp in de keuken als je veel producten op voorraad wilt hebben, en ze lang of langer vers wilt houden. Of als je wilt meal preppen en kliekjes langer wilt bewaren. Ik ga zelf proberen om vaker eten voor meerdere dagen voor te bereiden en daar gaat deze lijn me zeker bij helpen.

Winactie Zwilling Fresh & Save Cube set S

Deze winactie is inmiddels afgelopen. Meedoen is niet meer mogelijk.

Van Zwilling mag ik een Fresh & Save Cube set S weggeven met vacuümpomp. Deze set heeft een winkelwaarde van €144,90. tof is dat! Lees snel meer over mijn winactie op Instagram.

Wat kun je winnen?

Review Zwilling Fresh & Save Cube

Zo doe je mee met de Zwilling - Groene Helden Academie Instagram winactie:

1. Volg @groeneheldenacademie op Instagram en like het winactie bericht
2. Vertel me in een reactie op het bericht waarom jij graag wilt winnen en tag minimaal 1 vriend voor wie de producten van Zwilling ook interessant zijn.
3. Deel de winactie post in je stories. Tag dan ook @groeneheldenacademie

Ik maak de winnaar bekend op vrijdag 1 december . De winnaar krijgt persoonlijk bericht en ontvangt de prijs thuisgestuurd.

Nog even alle voorwaarden voor de Zwilling Instagram winactie op een rijtje:

 • De winactie van de Zwilling Fresh & Save Cube set S met vacuümpomp  op Instagram wordt georganiseerd door de Groene Helden Academie in samenwerking met Zwilling.
 • Iedereen met een Instagram account kan meedoen aan deze winactie.
 • Hoe maak je kans?
  1. Volg @groeneheldenacademie en like het winactie bericht
  2. Vertel me in een reactie op het bericht waarom jij wilt winnen en tag minimaal 1 vriend voor wie de producten van Demeyere ook interessant zijn
  3. Deel de winactie post in je stories. Tag dan ook @groeneheldenacademie 
 • De pan wordt verloot onder de Instagram accounts die aan bovenstaande 3 voorwaarden hebben voldaan binnen de looptijd van deze winactie:
 • De winactie loopt van maandag 27 november 2023 tot en met donderdag 30 november 2023.
 • Op vrijdag 1 december loot ik de winnaar en maak ik deze bekend via het Instagram account @groeneheldenacademie
 • De winnaar ontvangt ook een persoonlijk chatbericht
 • De winnaar heeft 24 uur om z’n prijs te claimen door mijn bericht te beantwoorden
 • De prijs is een Zwilling Fresh & Save Cube set S met vacuümpomp  zie foto hierboven en is niet inwisselbaar
 • De winnaar krijgt de prijs thuisgestuurd
 • Deze winactie is op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of wordt beheerd door Instagram of is geassocieerd met Instagram

Veel succes!

Nog even een duurzame noot tot slot: koop alleen een (nieuw) product als je het echt nodig hebt. Dit product gaat voedselverspilling tegen en is handig bij verpakkingsvrij winkelen. Maar ook spullen hebben impact. Dus overweeg goed of je dit echt gaat gebruiken voordat je het aanschaft.  

Samenwerking met Zwilling
Van Zwilling ontving ik een aantal producten om te reviewen. Ik mag deze producten houden en een aantal producten weggeven in ruil voor een review en social posts. Ondanks deze gesponsorde samenwerking geef ik mijn eerlijke mening in een review. Als een product mij niet bevalt, zal ik daar eerlijk over zijn. Daarnaast pleit ik voor consuminderen: heb je een product niet echt nodig, koop het dan ook niet.

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Als je via zo'n link een product aanschaft, krijg ik een kleine commissie en dit helpt mij de Groene Helden Academie draaiende houden. Jij betaalt in elk geval niets extra.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!