Duurzame documentaires kijken tijdens lockdown

Om de verveling tegen te gaan en lekker ontspannen maar toch duurzaam bezig te zijn, deelde ik vorige week 11 duurzame doe-tips en diy zero waste recepten om mee te experimenteren. Maar ik kan me ook helemaal voorstellen dat jij, net als ik, ook af en toe nergens meer energie voor hebt en gewoon even lekker wilt kijken. Om dan toch het nuttige met het aangename te combineren heb ik een lijstje voor je gemaakt met documentaires, films en afleveringen die je inzicht geven in de problemen en oplossingen rondom klimaatverandering en afvalproblematiek. Na het zien van deze duurzame documentaires ken je echt de urgentie en wil je waarschijnlijk direct aan de slag om duurzamer te gaan leven. Ga je dus toch een avondje streamen? Overweeg dan eens deze films, documentaires en afleveringen.

Bewust kiezen waar je naar kijkt

Maar voor ik ze deel eerst nog even dit. Net als in de eerste lockdown ligt namelijk het avond na avond series kijken op Netflix op de loer. En naast dat al dat gestream helemaal niet duurzaam is vanwege het grote energieverbruik van datacenters , word je er zelf vaak ook niet beter of gelukkiger van. TV kijken kan zeker een vorm van ontspanning zijn. Je hoeft even nergens aan te denken en lekker te kijken. Maar om te voorkomen dat je, zonder te bedenken of je er wel blij van wordt, elke avond op de automatische piloot verder kijkt naar serie na serie, kun je wel bewuste keuzes maken in je kijkgedrag. Wij hebben geen TV abonnement meer (wel een TV, Netflix, Chromecast en een dvd-speler). We kijken dus heel gericht wat we willen kijken.

Laat geen ruis binnen

Ook mij ontbreekt het af en toe aan energie om nog iets te ondernemen. En dan kijk ik graag naar een mooie, goede film (ik kan absoluut niet tegen drama of geweld, daar krijg ik nachtmerries van), documentaire of musical. Door het fijne aanbod op Netflix, Prime en alle andere on demand services kun je heel gericht kijken naar wat jou interesseert en waar je bijv. meer over wilt weten of leren. Als je op die manier TV kijkt, haal je er veel meer inspiratie uit en laat je in deze tijd van over-informatie geen ruis binnen in je hoofd aan informatie waar je niets aan hebt. Geen ruis = ook zero waste.

Duurzame documentaires

De afgelopen jaren keek ik verschillende films en documentaires over klimaatverandering en afvalproblematiek en hoewel ook hier soms nachtmerries van krijg, sterkt het mij in mijn persoonlijke missie om voor groen te blijven gaan. Ok, het kijken zelf is dus niet zo duurzaam en het maken van de documentaires zelf ook niet (denk aan alle vlieguren). Maar ze geven je wel het inzicht en de urgentie mee die je nodig hebt om in actie te willen komen. Deze heb ik zelf gezien en kan ik je aanraden:

A life on our planet (2020) – David Attenborough – beschikbaar op Netflix

“Our planet is headed for disaster.” – “If we act now we can yet put it right”
De twee hoofdboodschappen van David Attenborough in zijn documentaire A life on our planet. Deze film is super actureel en wat mij betreft verplichte kost voor iedereen. In mijn blog vertel ik je waarom je A life on our planet zeker gezien moet hebben!

Op volle retouren (2020) – VPRO Tegenlicht – beschikbaar op NPO3

In de Tegenlicht aflevering Op volle retouren wordt ons online koopgedrag pijnlijk duidelijk. Voor 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis en gratis bezorgd. Online winkelen was nog nooit zó makkelijk. 4 jurkjes of 3 paar schoenen bestellen in verschillende maten en de rest (gratis) terugsturen. Helaas zijn veel van die retouren niet meer verkoopbaar en worden vernietigd. Daarnaast zorgen de retouren voor veel CO2 uitstoot omdat ze telkens weer vervoerd moeten worden.
Ik denk dat veel mensen gewoon niet weten welke wereld er schuilt achter online winkelen. Daarom geeft deze aflevering je zoveel inzicht. En het mooie is: je weet gelijk wat je aan je eigen koopgedrag kunt veranderen.

The story of Stuff – Story of Stuff Project –  storyofstuff.org

Dit korte filmpje uit 2009 is waar het allemaal mee begon voor the Story of Stuff Project. In 21 minuten leggen ze heel duidelijk uit hoe het lineaire productiesysteem werkt en waarom dit een heel bizarre productiemethode is waarbij er voornamelijk verliezers zijn. Producten die wij kopen zijn doorgaans te goedkoop en ergens betaalt iets of iemand daar de prijs voor. In de meeste gevallen zijn dat de natuur en mensen in arme landen. Ook vertellen ze hoe het komt dat wij steeds maar meer willen kopen en tot consumenten zijn geworden in plaats van gewoon mensen. Als je eenmaal inziet hoe dit werkt, ga je vanzelf veel bewuster en duurzamer kopen.
Deze korte documentaire was het startpunt van vele interessante films die the Story of Stuff Project heeft gemaakt en die je op hun website kunt bekijken. De volgende is ook van hen: the Story of Plastic.

The Story of Plastic – Story of Stuff Project –  storyofplastic.org

Heftig, confronterend en heel interessant tegelijk. The Story of Plastic geeft enorm goed inzicht in de keten van plastic én waar het misgaat. Ik werd er zelf een beetje depri van, misselijk zelfs; hoe kunnen we zo doorgaan met het vervuilen van onze planeet (en jaar na jaar meer plastic produceren) en dan zelf geloven dat we het overleven? Tegelijk geeft het me nieuwe kracht om door te gaan met mijn website en om zelf voor zo min mogelijk plastic afval te zorgen. Iedereen zou deze film moeten zien om de blind spot die veel mensen voor plastic hebben op te heffen.

Je kunt deze film alleen kijken via Amazon.com of via een online viewing. Die laatste zijn vaak gratis en je kunt daarna vaak deelnemen aan een paneldiscussie. Ook heel leuk.

Microplastic – Keuringsdienst van Waarde – NPOStart

Alle afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde zijn over het algemeen de moeite waard. Maar deze gaat over microplastics in verzorgingsproducten en cosmetica. Ook een must see vanwege bewustwording: er zitten vaak microplastics in producten die jij op je huid en in je haar smeert. En die vervolgens via het douchewater in de natuur terecht komen.

Wil je na het zien van deze aflevering aan de slag met natuurlijke verzorgingsproducten? Check dan eens het blog wat ik eerder schreef en waarin ik vertel hoe je gemakkelijk zelf deodorant, dagcrème, nachtcrème, haarwax en lippenbalsem maakt.

2040 – Damon Gemeau –  whatsyour2040.com

Damon Gameau maakte de documentaire 2040. Hij heeft dezelfde boodschap als David Attenborough: we moeten nu in actie komen. Het verschil is wel dat deze film een heel positieve insteek heeft en gelijk aangeeft hoe de wereld eruit zou kunnen zien als we duurzame oplossingen die nu al bestaan massaal omarmen. Heel fijn om ook eens een optimistisch verhaal te horen. Desalniettemin moeten we evengoed aan de bak om dit mooie perspectief werkelijkheid te laten worden.

Kijken kan via deze link (je huurt ‘m dan voor € 5,-)

Minimalism: A Documentary About the Important Things – Beschikbaar op Netflix

Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus inspireren wereldwijd mensen om een zinvoller leven te leven met minder. Bekijk ook eens hun website theminimalists.com. In de film zie je Joshua en Ryan op hun boektour en vertellen ze wat minimalisme voor hun inhoudt. En nee, dat gaat niet per se om al je spullen wegdoen, maar om bewuster leven. Minimalisme heeft automatisch een link met duurzaamheid, omdat het ook gaat om minder verspilling en minder ruis. Ik heb ook het boek van Joshua en Ryan gelezen, ook een aanrader.

 Deze heb ik zelf nog niet gezien, maar staan nog op mijn kijklijstje:

  1. Cowspiracy: The Sustainability Secret: ontdek hoe de bio-industrie de natuurlijke hulpbronnen op aarde decimeert.
  2. A Plastic Ocean
  3. The Game Changers
  4. Rotten

Zoals gezegd: Netflix kijken en streamen an sich is echt niet zo duurzaam als we denken. Doe het dus met mate. Enne, lekker duurzaam kan dus ook zijn om gewoon weer eens een geleend of 2ehands DVD uit de kringloop te kijken. Of een boek te lezen. Of een gesprek te voeren met je lief. Of ga aan de gang met mijn 11 duurzame regel- en doetips 😊.

Welke ga jij kijken? En heb jij nog meer duurzame kijktips?