Zelf verzorgingsproducten maken
10 maart 2019 
6 min. leestijd

Zelf verzorgingsproducten maken


In een eerdere post heb ik je al verteld wat we op zeep en shampoogebied doen om plastic in de badkamer te vermijden én toch schoon en fris te blijven. Na al dat wassen is de verzorging van je huid minstens zo belangrijk. In de winter droogt de boel vooral lekker uit en schreeuwt mijn rug om crème, vooral als ik terugkom van zwemtraining. Tot nu toe haalde ik vaak de lekker zoet ruikende en dikke body butters van the Body Shop. Maar ook dat zit in dikke plastic verpakkingen. Zelfde geldt voor je gezichtscrème. Ook daar schijnen allerlei microplastics in te zitten, ook als ze zogenaamd uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Zelf verzorgingsproducten maken zonder plastic stond al langer op mijn lijstje. Eerst moest ik op zoek naar de belangrijkste ingrediënten. En dan het liefst natuurlijk zonder (plastic) verpakking en biologisch.



Welke verzorgingsproducten maak je gemakkelijk zelf?



Ik was zelf sowieso al niet van de veel verschillende creèmes maar nu is m’n badkamerroutine nog overzichtelijker geworden. Volgens recepten van Het Zero Waste project en andere blogs heb ik zelf deze verzorgingsproducten gemaakt:





Wat heb je nodig om zelf verzorgingsproducten te maken en waar haal je dat?



Eigenlijk bevatten alle verzorgingsproducten die we gaan maken grotendeels dezelfde ingrediënten. Dus als je die in huis haalt, kun je gelijk het hele rijtje maken (heb ik tenminste wel gedaan, want dan maak je maar 1x troep). Dit zijn ze:



  • Sheaboter. Deze boter wordt gemaakt van sheanoten en wordt geprezen om z’n voedende eigenschappen. Bovendien heeft dit een natuurlijke zonbeschermingsfactor. Echt superspul. Onder andere verkrijgbaar bij Dille & Kamille in een glazen potje. 
  • Cacaoboter.  Dit kun je bijvoorbeeld kopen bij de Notenshop
  • Kokosolie. De ongepasteuriseerde versie die ook nog gewoon naar kokos ruikt. Eigenlijk in de meeste supermarkten wel verkrijgbaar tegenwoordig.
  • Jojoba olie. Online of in de winkel bij Dille & Kamille of bij de haarafdeling van een grotere Kruidvat (in glazen fles)
  • Bijenwas. Dat kun je via een lokale imker wel krijgen, maar vast ook in de natuurwinkel. Ik heb de mijne via Marktplaats. Ook Dille & Kamille heeft handige kleine staafjes. 
  • Arrowroot powder ofwel pijlstaartwortelpoeder. Verkrijgbaar bij de natuurwinkel, zoal Ekoplaza. Dit heeft een bindende werking. Als alternatief kun je maïzena gebruiken.
  • Baking soda. Inmiddels kom ik dit spul in zoveel zero waste recepten tegen dat veel zero wasters hiervan waarschijnlijk kilo’s op voorraad hebben. Maar mocht jij het nog niet hebben: haal het bij de toko of Albert Heijn in een oranje (kartonnen) pakje.
  • Etherische olie. Kies een geur die jij lekker vindt. Ook verkrijgbaar bij de natuurwinkel of Dille & Kamille.
  • Glazen potjes. Je hebt natuurlijk ook iets nodig om je brouwsels in te doen. Voor deodorant zijn die kleine pestopotjes ideaal, voor crèmes tapenadepotjes of jampotjes.
  • Een pannetje en lepels. Om alles op te warmen en het te kunnen mengen.



De ingrediënten afwegen om zelf verzorgingsproducten te maken
Ingrediënten die je nodig hebt om zelf deodorant, crèmes, haarwax en lippenbalsem te maken



Hoe ga je te werk?



Ik heb de recepten van deodorant, dag-, nacht- en bodycrème, haarwax en lippenbalsem opgespeurd op internet en in de meeste gevallen is het gewoon heel simpel. Je weegt de ingrediënten af, smelt au bain marie de oliën, boters en was in het (glazen) potje waar je het in wilt bewaren, mengt alles goed door elkaar en laat het afkoelen.



Ik neem ze stuk voor stuk met je door:



Zelf deodorant maken



De makkelijkste: neem gelijke delen van de sheaboter, kokosolie, arrowroot powder en baking soda.
Smelt de olie en boter au bain marie in het potje waar je het in wilt bewaren. Roer er dan de arrowroot en baking soda door. Zolang het nog warm is, is het goedje
heel vloeibaar, maar eenmaal afgekoeld is het een goed smeerbare crème.





Maar hoe werkt dat dan, smeerbare deo?



Tja, het is natuurlijk makkelijk en snel om even onder je oksels te spuiten. Maar deodorant is aardig omstreden en met name het gebruik van aluminiumchloride schijnt niet zo best te zijn voor je lijf. Eigenlijk is het gewoon een zwaar metaal en dus giftig. Deze natuurlijke crème vangt het zweet op (dat doet de arrowroot), neutraliseert de geur (dat doet de baking soda) en verzorgt je oksels (sheaboter en kokosolie). Ik ben erg tevreden! Het absorberen van zweetgeur werkt bij mij aan het einde van de dag nog beter dan de spuitdeo. Je moet er wel om denken dat je niet meteen een shirt aantrekt als je het hebt opgesmeerd. Als je uit de douche komt, is deo opsmeren dus de eerste actie; dan kan het nog wat drogen. Ik heb wel gemerkt dat het niet zo lekker werkt in combinatie met kleding waar je snel vetvlekken op ziet zoals polyester kleding. Nu zou dat natuurlijk ook iets zijn wat ik zou kunnen elimineren, maar dat is vooralsnog niet het geval en als je deo nog niet is ingetrokken en je trekt je shirt naar beneden dan heb je dus van die vetvlekken erop. Jammer. Daarnaast is het niet zo prettig als je net je oksels geschoren hebt, want die baking soda bijt enorm in kleine wondjes (waarvan je niet wist dat je ze had), au! Maar los van deze waarschuwingen werkt het gewoon prima en zijn spuitbussen en nog langer nat blijvende roldeo verleden tijd.



Dag-, nacht- en bodycrème in 1



Met de mixer maak je je zelfgemaakte dagcrème, nachtcrème en bodycrème extra luchtig en romig.
Om het luchtig te maken moet je de alles in 1 creme even mixen



Voor dit recept smelt je gelijke delen sheaboter, kokosolie, cacaoboter en een klein beetje bijenwas. Als het gesmolten is voeg je een klein beetje jojoba olie toe. Het smelten doe je ook hier au bain marie in de pot waar je het straks in wilt bewaren. Als alles goed gemengd is, giet het dan in een kom waarin je kunt mixen. Zet de kom met inhoud in de koelkast tot het afgekoeld en hard is. Haal het uit de koelkast en mix het met je keukenmixer tot een luchtige crème. Priek het geheel dan weer terug in je potje en klaar! Je kunt hier ook nog etherische olie aan toevoegen, doe dit dan voor het mixen. Ik heb het zelf niet gedaan, waardoor je de geur van de sheaboter en cacaoboter sterk ruikt maar dat vind ik niet erg.



Ik gebruik deze crème nu als dagcrème,nachtcrème én bodylotion. Het is wel vettig en het duurt wat langer om in te trekken. Op je gezicht heb je dus eerst een wat vettige laag, het is geen matterende creme, maar goed dat had ik ook niet verwacht. Na een kwartiertje is het wel goed ingetrokken. Het is supervoedzaam voor je huid en dat merk je! En supermakkelijk om voor alles nu 1 pot te hebben en te weten dat ik geen plastic meer op mijn lijf smeer.



Zelf haarwax maken



Mijn pluizige blonde plukken toom ik altijd wat in met wat haarwax. Voorheen ook nog met haarlak, maar toen de bus op was, heb ik het zonder geprobeerd en dat was ook prima. Niet meer nodig dus. Maar de haarwax is echt wel nodig. Ik gebruik er zo weinig van dat ik een jaar met een potje doe en dat was bijna op. En aangezien ik toch ingrediënten in huis had voor de andere crèmes kon ik mooi gelijk de wax maken.



Ook hier moet je alles weer smelten in je potje en au bain marie. Ik heb 4 delen bijenwas, 6 delen sheaboter en 6 delen jojoba olie gebruikt. Maar je kunt ook experimenteren met verschillende oliën. Ook hier kun je etherische olie toevoegen, maar dat heb ik zelf niet gedaan. Als alles gesmolten is en goed gemengd, laat je het afkoelen. Bij deze wax is het handig om het af en toe door te roeren terwijl het afkoelt om te zorgen dat ie te hard en compact wordt.



Zelf lippenbalsem maken



Last but not least: lippenbalsem. Ik had laatst een oud stiftje lippenbalsem dat inmiddels helemaal chemisch proefde omdat het al zo lang in het plastic omhulsel zat. Jeg. Deze kun je zelf maken en in een glazen potje bewaren. Hier is het wel het mooiste als je zo’n heel klein glazen potje hebt. Bijv. zo’n mini jampotje die ze bij
ontbijtbuffetten wel eens hebben. Ik heb zelf een klein pestopotje gebruikt, want zo’n heel klein potje had ik niet.



Om het te maken smelt je 3 delen bijenwas, 2 delen sheaboter en 2 delen kokosolie. Ook hier kun je etherische olie toevoegen and again… heb ik dat niet gedaan. Maar dat bepaal jij natuurlijk zelf. Laten afkoelen en klaar!!!!





Lekker experimenteren



Zo zie je maar dat je met een aantal ingrediënten als basis heel gemakkelijk je eigen fijne verzorgingsproducten maakt. Je kunt steeds meer experimenteren tot je voor jezelf de juiste verhoudingen hebt gevonden.



En, ga je ook aan de slag? Laat je weten wat jouw ervaringen zijn?



Potjes met zelfgemaakte verzorgingsproducten
Het resultaat van een avondje zelf crèmes maken


Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Per bestelling die jij doet via mijn link ontvang ik een kleine commissie en dat helpt mij weer om de Groene Helden Academie draaiende te houden.    


Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Marion
Door

Marion

op 10 Mar 2019

Wat fijn! Ik moet mn voorraad nog opmaken (dat duurt nog wel even :) ) , maar dan lijkt me dit zeer interessant!

Marion
Door

Marion

op 27 Jan 2021

Ik heb nu zelf de lippencreme gemaakt, maar kom erachter dat ie in de aangegeven samenstelling erg stug is en niet smeert. Kan ook zomaar aan mijn bijenwas liggen misschien, er staat in het Duits op dat het geconcentreerd is. Heb nu hersmolten en aangepast naar 3 delen bijenwas, 4 delen sheaboter en 4 delen kokosolie gedaan. Het is nog steeds dik en een compacte pasta, maar het smeert nu als een potje blistex! Hadden wij er toen de vorige keer ook stiekem cacaoboter ingedaan Pé?

Petra-vanKleef
Door

Petra-vanKleef

op 02 Feb 2021

Hee Mar, het scheelt vast welke ingrediënten je gebruikt, maar de temperatuur speelt natuurlijk ook mee. Volgens mij hadden wij er geen cacaoboter in gedaan, maar je kunt natuurlijk prima experimenteren. Tof dat je nu een fijne smeerbare variant gecreëerd hebt!

Christel
Door

Christel

op 20 Sep 2022

Enig idee hoe lang deze zelfgemaakte producten ongeveer houdbaar zijn?

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 24 Oct 2022

Hoe lang het houdbaar is hangt af van hoe hygiënisch je hebt gewerkt, maar ook of je bijvoorbeeld je vingers gebruikt om zelfgemaakte producten uit het potje te scheppen of een spateltje. Ik maak mijn crèmes meestal binnen 3 tot 6 maanden op. Je kunt ook vitamine E toevoegen, dat verlengt de houdbaarheid van je product.

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!