Hoe ban je plastic uit je badkamer?
26 februari 2019 
5 min. leestijd

Hoe ban je plastic uit je badkamer?

Een tijdje geleden heb ik al aangestipt dat we niet alleen met de boodschappen voor voeding, maar zeker ook op non-food vlak plastic proberen te vermijden. En dan zijn de volgende grote winstpakkers de badkamer, schoonmaak en was. Laat ik beginnen met de badkamer. Ook daar heb je natuurlijk verschillende afdelingen, zoals wassen, verzorgen en make-uppen (and repeat…). In deze post stap 1: wassen.

Ochtendritueel

Ik douche bijna elke dag omdat ik daarmee echt sneller wakker word. Hoeft niet lang te zijn, ik denk echt dat ik met een paar minuutjes klaar ben (zal het nog eens meten). Ik waste me altijd met douchegel met zo’n lekker zoet of tropisch geurtje van the Body Shop of Rituals. Maar waarom? Hoe vies word je nu eigenlijk tijdens een normale kantoordag of dag met de kids? Amper. Bovendien blijkt dat in veel (ook natuurlijke) douchegels ook plastic en andere chemicaliën verwerkt zitten. En daar zeepte ik dus elke dag vrolijk mijn lijf mee in. Mezelf wassen met douchegel bleek een lang ingesleten gewoonte die ten eerste helemaal niet nodig blijkt. En ten tweede misschien nog wel slechter voor je huid en je lijf is vanwege alle troep. Ik ben dus gewoon met de douchegel gestopt en gebruik nu alleen een washand zonder iets erop om m’n lijf toch even een scrub te geven. Voor het idee. En over scrub gesproken: ik doe de handdoeken tegenwoordig ook niet meer in de droger om energie te besparen. Dan zijn ze wel hard, maar dat is dan weer een gratis scrub moet je maar denken. Gouden tip toch?

Wakker word zeep voor je gezicht

Waar ik wel zeep voor wilde blijven gebruiken was m’n gezicht. Ik gebruik behalve mascara geen make-up, maar wel crème en zo’n fris gewassen gezicht geeft een lekker wakker gevoel. Daarnaast heb ik snel last van mee-eters (nog steeds, zucht) en vette huid dus die wilde ik nog niet schrappen. Gelukkig hebben ze bij Lush dus ook speciale gezichtszeep. Ik was altijd fan van die pompjes waar schuim uit kwam (overigens ook erg populair als badspeelgoed bij de kids). Maar deze gezichtszeep doet ook prima z’n werk. Het ontvet goed, want na het douchen schreeuwt mijn huid om een crème. Dus of dat nou zou goed is… En als deze op is kan ik natuurlijk altijd de volgende soort van Lush proberen of toch eens kijken wat het doet als ik m’n gezicht alleen met water was.

Schone handjes

Ok, en dan heb je natuurlijk nog handzeep. Die gebruik ik nog wel veel zowel in de keuken, wc als badkamer. Daarvan hadden we nog een flinke navulzak. En zodra die op is kunnen we overstappen op old school zeepblokken of zelf vloeibare handzeep maken van die zeepblokken. So far voor het wassen van de huid.

Onze blonde lokken

We krijgen dikwijls opmerkingen dat onze kids zo blond zijn. Ja, dat zijn ze inderdaad. Wat moet ik daar nou op terugzeggen? Dat blonde (zowel letterlijk als figuurlijk) hebben ze van mij. Ik was vroeger ook zo’n goudhaartje (ik heb nog steeds het bewijs in de vorm van een afgeknipte paardenstaart van mezelf). Helaas is de glans er inmiddels wel vanaf en heeft mijn haar nu een zeldzame “askleur” volgens een kapster. Lastig na te bootsen met verf (maar waarom zou je zo’n saaie kleur willen nabootsen denk ik dan…). Gelukkig kleurt mijn haar in de zomermaanden weer op en doe ik mijn blognaam weer eer aan.

To poo or not to poo

Anyway het gaat erom: het is haar en het moet gewassen worden. Tenminste, dat dacht ik. Dat van mij helemaal omdat ik kort haar heb en er dagelijks wat wax in smeer om het wat in toom te houden en niet met een pluiskop rond te lopen. Nu zijn er mensen in het zero waste circuit die het lukt om zonder shampoo door het leven te gaan. Dat wil zeggen dat je je haar helemaal niet meer met iets van shampoo wast. No poo heet dat. Maar uit verschillende blogs lees ik dat je dan door een hele periode van vet haar heen moet omdat je hoofdhuid moet wennen aan het produceren van minder talg (wat je normaal dus wegwast). No poo lijkt me met mijn waxgebruik nog een brug te ver, dus ik ben maar begonnen met zero waste haren wassen.

Gemakkelijke keuze: shampoo bars

Van de lieve Sint heb ik shampoo bars van Lush gekregen en die doen echt prima hun werk. Schuimen lekker en ruiken lekker. En ontvetten, het belangrijkste. Het voordeel is dat het gewoon blokjes zeep zijn die je in je haar kunt wrijven. Geen dikke plastic shampoo fles meer en een stuk minder chemicaliën dan normale shampoo. Lush is ook erg vooruitstrevend op het gebied van zero waste en het maken van verantwoorde producten die niet op dieren zijn getest. Ze zijn bezig met alternatieven voor palmolie in veel van hun producten hoewel ze palmolie nog niet volledig kunnen uitsluiten. De shampoo bars kosten wel wat, zo rond de 10 euro per blok. Maar met de mijne doe ik nu al 3 maanden en die gaat zeker nog wel een maandje mee. Ik heb er nog 1 als die ook op is, heb ik misschien de moed om het no poo avontuur aan te gaan.

Kinderharen, knopen en klitten

Ik was inmiddels J’s haren niet meer met shampoo. Die zijn zo kort dus echt nodig is het niet. Maar de haren van M waste ik eigenlijk altijd wel gewoon nog met babyshampoo. Inmiddels is het op, dus we zouden bij haar wel voor no poo kunnen gaan. Wie weet heeft ze daar haar hele leven profijt van! Hoeft ze niet in haar volwassen jaren met een vette kop door het leven, mocht ze zelf de zero waste lifestyle doorzetten. Maar wat bij haar wel nodig is, is de conditioner. M heeft prachtige lange blonde lokken met een slag (ook van mij en de reden dat ik nu kort haar heb). Maar ja, die klitten hè. Wel lang haar willen, maar wel zeuren als mama te hard kamt. Ik heb nu ook een blok conditioner op basis van avocado van Lush waar ik nog niet helemaal waus van ben. Het doorkam effect is nog niet optimaal. Misschien moet ik er meer van gebruiken. De conditioner is wel schokkend duur (10 euro voor een blok dat veel minder lang meegaat dan de shampoo). En ik heb ook al gelezen over azijn. Dat schijnt je haar extra schoon en zacht te maken én niet te stinken (mits je het goed uitspoelt natuurlijk…). Je leest het al: hier valt nog genoeg mee te experimenteren.

Leeg plankje

Het mooie is, is dat er uit onze badkamer steeds meer plastic flessen verdwijnen. Op onze doucheplankjes die voorheen eerder te klein waren, liggen nu alleen nog mijn shampoo bar, gezichtszeep en een fles alles-in-1 blauw spul met mannengeur van N waar hij ook mee gaat stoppen als het op is (zegt ie). Inmiddels heb ik ook m’n voorraadbak met verzorgingsproducten (ik grijp niet graag mis) eens uitgemest en allerlei oude troep weggegooid. Dat geeft dan wel weer tijdelijk wat meer afval. De goede spullen geef ik weg en de goedkope troep (die waarschijnlijk ook veel plastic bevat) is het ronde archief in gegaan. Op de badrand van de kids verdwijnen ook steeds meer plastic flessen. Ik zal eens kijken wat er gebeurt als ik geen badschuim in het bad meer doe. Bij geen commentaar blijkt het niet nodig en hoeven we dat ook niet meer te kopen. Of gewoon af en toe gebruiken als ze het graag willen.

O ja, die vis op de foto… Dat is mama vis. Die moet altijd met mij samen onder de douche van M. Vandaar dat die ook op het plankje staat (helaas wel van plastic…).

Volgende keer…

So far voor de afdeling wassen. Had ik al verteld dat ik m’n eigen crème’s en deo heb gemaakt? Inmiddels heb ik ze uitgebreid getest en praat ik je er in deze post over bij. Inclusief het recept om ook zelf aan de slag te gaan.

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!