Zelfgemaakte natuurlijke deodorant

Deodorant zelf maken

Weet jij wat je allemaal onder je oksels smeert of spuit? Ik weet in elk geval dat al die deodorantspuitbussen voor veel afval zorgen. Ze worden niet gerecycled: ze moeten bij het restafval en worden verbrand. Zonde!

Daarnaast bevatten ze dus vaak chemische bestanddelen zoals aluminiumchloride waarvan in twijfel wordt getrokken of het wel goed is voor je lichaam. Maar gelukkig is er de oplossing: natuurlijke deodorant!

Deze kun je inmiddels ook kopen in veel natuurwinkels, maar je maakt het net zo gemakkelijk zelf. En bij mij werkt dit echt stukken beter dan de spuitbussen die ik eerder gebruikte. Ik ben nu de hele dag okselfris zonder zorgen.


Ingrediënten: wat heb je nodig voor natuurlijke deodorant?

Voor de deo:

 • Sheaboter
 • Kokosolie, liefst de raw versie, dus niet ontgeurd
 • Arrowroot powder (Pijlstaartpoeder) of maïzena
 • Baking soda (ofwel natriumbicarbonaat of baksoda -> niet te verwarren met bakpoeder!)
 • Jouw favoriete etherische olie

Hulpmiddelen:

 • Pannetje
 • Heet water
 • Leeg schoon potje met dekseltje

Benodigde tijd: 15 minuten

Aan de slag met je zelfgemaakte deodorant

 1. Neem gelijke delen sheaboter en kokosolie en doe dit in je glazen potje. Ik doe met een klein pestopotje zeker 2 maanden. Daarin doe ik dus 25 gram sheaboter en 25 gram kokosolie. Maar als je een groter potje hebt, kun je dus meer doen.
 2. Zet je potje met olie in een pannetje met heet water en laat de boter en olie smelten. Ik heb een heetwaterkraan, dus ik hoef als ik gekookt water in de pan doe, niet eens extra te verwarmen op het fornuis.
 3. Als het gesmolten is, voeg je gelijke delen arrowroot powder en baking soda toe, voor een pestopotje dus ook 25 gram van beide ingrediënten. Doe dit in delen, want je moet het goed doorroeren en anders wordt het een bende. Alles erin gepropt? Roer het dan goed door.
 4. Voeg nu een paar druppels etherische olie toe voor een lekker geurtje. Dit hoeft overigens niet en is geheel naar smaak. Als je niet ontgeurde kokosolie gebruikt en sheaboter, dan heeft dat sowieso al een lichte geur. Maar ik voeg bijvoorbeeld vaak wat lavendelolie toe. Een paar druppels is genoeg!
 5. Je deodorant is nu nog erg vloeibaar, maar als het afgekoeld is, wordt het weer wat harder en goed smeerbaar. Dit duurt meestal een nachtje of je kunt het in de koelkast zetten voor sneller resultaat.

Sensitive deodorant

Gevoelige huid? Je kunt van deze deodorant eenvoudig een sensitive versie maken. Na het scheren van mijn oksels vind ik het niet fijn om de gewone versie te gebruiken. De baking soda is als zout in een wond strooien (letterrlijk, dus dat voelt echt niet lekker). Voor de sensitive versie meng je gelijke delen van de sheaboter, kokosolie en arrowroot powder en laat je de baking soda en/of etherische olie gewoon weg of kies je juist voor een verzorgende etherische olie.

Problemen oplossen

Is jouw deodorant te hard als ie is afgekoeld en echt niet smeerbaar? Dan zit er toch teveel poeder in. Warm je potje opnieuw op, voeg wat meer kokosolie toe en laat het weer afkoelen.

Maar het kan ook zijn dat ie juist te vloeibaar is. Dan ligt er 's morgens een laagje olie bovenop of is het gewoon te slap. De oplossing is dan om steeds beetjes arrowroot powder en baking soda toe tevoegen. Pas op: doe ook niet gelijk teveel, want voor je het weet is je deo weer te hard.

Hoe werkt deze deodorant?

De sheaboter en kokosolie zijn de draagoliën en verzorgen je huid. De arrowroot powder absorbeert je zweet. Maizena heeft hetzelfde effect. De baking soda neutraliseert de geur.

Tips voor gebruik

 • Je hebt maar een klein beetje nodig per keer
 • Wacht even met het aantrekken van je kleding zodat de creme een beetje in kan trekken.
 • Draag je vaak synthetische kleding, zoals van die leuke gekleurde blousejes? Dan moet je het echt goed laten intrekken of niet gebruiken, want je ziet hierop snel vetvlekken. Bij andere kleding heb ik dat probleem niet.

Waar koop je de ingrediënten voor je zelfgemaakte deodorant?

 • Baking soda - bij de toko of Albert Heijn in een oranje pak
 • Arrowroot powder - bij de natuurwinkel
 • Maizena - in elke supermarkt
 • Kokosolie- in elke supermarkt
 • Sheaboter - Online of in de winkel bij Dille & Kamille
 • Etherische olie - Online of in de winkel bij Dille & Kamille

Veel plezier met het maken van jouw zelfgemaakte smeerbare deodorant!

(Dit recept is gebaseerd op het recept van Het Zero Waste Project) 

Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Per bestelling die jij doet via mijn link ontvang ik een kleine commissie en dat helpt mij weer om de Groene Helden Academie draaiende te houden.    

Paulien Taai
Door

Paulien Taai

op 02 Aug 2023

waarom maizena gebruiken ? kan ook bijenwas? om te binden?

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste