Zelf kokosmelk maken

Kokosmelk of kokosroom is een fijne toevoeging aan je curry, soep of in een lekkere cocktail. Wist je dat je ook zelf kokosmelk kunt maken in plaats van het in een pakje of blikje in de winkel te kopen? Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig: geraspte kokos en (heet) water.

Kokosmelk is trouwens niet hetzelfde als het vocht dat binnenin een kokosnoot zit. Dat is het kokoswater. Kokosmelk of kokosroom wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot: de kokos dus. Meestal koop je dit als kokosrasp.

Zelf kokosmelk maken heeft mijn voorkeur omdat een verpakking scheelt en omdat in de coating van blikjes vaak BPA's zitten. En die zijn weer schadelijk voor je gezondheid. Zelf kokosmelk maken is dus beter voor je gezondheid én beter voor het milieu.

Recept voor kokosmelk

Ingrediënten:

 • 75 gram kokosrasp of kokosvlokken
 • 0,5 liter heet water

Benodigdheden:

 1. Staafmixer en maatbeker of blender
 2. Notendoek of fijne zeef (optioneel)
 3. Fles of beker om je kokosmelk in te bewaren

Zo ga je te werk:

 1. Doe de kokosrasp in je blender of in de beker van je staafmixer en giet het water erbij. Laat dit even 10 minuten staan.
 2. Daarna mix je het water en de kokosrasp een paar minuten tot het romig is.
 3. Zeef het mengsel met een fijne zeef of giet het door een notendoek in de fles waarin je het wilt bewaren.

Klaar!

Nog een paar tips: 

 • Je kunt zelf een beetje spelen met de hoeveelheid water die je gebruikt. Minder water betekent een romigere melk. Meer water een wat dunnere.
 • Gooi het kokospulp niet weg. Je kunt dit gebruiken om te verwerken in bijvoorbeeld koekjes, kokosmakronen, roosteren voor in je havermoutontbijt of zelfgemaakte granola. Zonde om weg te gooien! Vries het eventueel in voor later gebruik. Zelf maak ik er vaak haverkoekjes mee.  
 • Je kunt de kokosmelk direct gebruiken of, nadat het is afgekoeld, een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen voor later gebruik kan natuurlijk ook. Zelf merk ik bij bewaren in de koelkast wel dat na een tijdje het romige deel bovendrijft. Schudden voor gebruik dus. Meestal verwerk ik de kokosmelk echter direct in een soep of curry. Dan mikt het ook niet zo nauw hoe dik je de room maakt. Gebruik dan liever minder water, omdat je dit altijd nog aan je soep kunt toevoegen.

Waar koop je kokosrasp zonder verpakking?

Dit recept is natuurlijk vooral zero waste als je ook de kokosrasp zonder verpakking kunt halen. Meestal lukt dit wel in een bulkwinkel. Zelf heb ik die niet in de buurt, maar koop ik biologische kokosrasp in een grote zak van 3 kilo online via biologischetoko.nl of biovoordeel.nl.

Geniet lekker van jouw zelfgemaakte kokosmelk!

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste