Zelf havermelk maken

Havermelk is een steeds populairder vegan alternatief voor koemelk. Je kunt havermelk in pakken in de winkel kopen, maar het is net zo eenvoudig om je havermelk zelf te maken. Gebruik je zelfgemaakte havermelk bijvoorbeeld voor pannenkoeken, in je koffie of in bakgerechten. Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig om zelf havermelk te maken: havermout of havervlokken en water. 

Recept voor havermelk

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout of havervlokken
  • 1 liter (kraan)water

Benodigdheden:

  1. Staafmixer en maatbeker of blender
  2. Notendoek of fijne zeef (optioneel)
  3. Fles of beker om je havermelk in te bewaren

Zo ga je te werk:

  1. Doe de havermout in je blender of in de beker van je staafmixer en giet het water erbij. Laat dit even 10 minuten staan (als je haast hebt, kun je deze stap ook overslaan). 
  2. Daarna mix je het water en de havermout een minuutje.
  3. Wil je een gladde melk voor in je koffie, dan kun je de melk daarna zeven met een fijne zeef of een notendoek. Het haverprutje dat je overhoudt, kun je bewaren om te verwerken in bijvoorbeeld koekjes of bonenburgers. Zonde om weg te gooien. 
  4. Gebruik je je zelfgemaakte havermelk in je pannenkoeken, bij je ontbijt of om in een recept te verwerken, dan is zeven niet per se nodig. Ik doe dit zelf meestal niet. 

Klaar!

Je kunt zelf een beetje spelen met de hoeveelheid water die je gebruikt. Minder water betekent een romigere melk. Meer water een wat dunnere. 

Zelf havermelk maken is heel zero waste

Zelfgemaakte havermelk is een prachtige zero waste oplossing, want in de winkel koop je eigenlijk een pak water vermengd met havermout en conserveermiddel. Zoals je in dit recept leest, kun je dit net zo goed thuis doen met kraanwater.

Havermelk in je havermoutontbijt?

Eet jij net als ik wel eens een havermoutontbijt? Vroeger at ik yoghurt met havermout, maar sinds we vegan willen eten, laat ik de yoghurt weg en vermeng ik de havermout met heet water. Je kunt natuurlijk ook havermelk toevoegen, maar dat voelt een beetje dubbel: havermelk is immers gewoon havermout met water en die havermout zit toch al in m'n kommetje. Als ik het even laat staan, heeft het hetzelfde effect. However: ik laat het lekker aan jou, maar wilde dit toch even noemen. Niet dat je er later achter komt dat je veel moeite aan het doen was voor hetzelfde effect :).  

Geniet lekker van jouw zelfgemaakte havermelk!

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste