Zelf goedkoop wasmiddel maken

Je was doen kan duurzamer én goedkoper. In dit artikel deel ik 2 manieren om zelf zero waste wasmiddel te maken met maar een paar natuurlijke ingrediënten. Naast dat het zero waste is en voordeliger, is het ook nog eens gemakkelijker: met maar een paar ingrediënten heb je altijd de spullen in huis om wasmiddel te maken. Zo grijp je nooit mis. Bovendien is het beter voor je eigen gezondheid omdat je geen chemische middelen toevoegt aan je wasmiddel. Zoals ik aangaf maak ik zelf wasmiddel op 2 manieren: wasmiddel op basis van blokzeep en wasmiddel op basis van kastanjes (ja, echt!).

1. Zero waste wasmiddel op basis van zeep

Als eerste vertel ik je hoe jij duurzaam wasmiddel zelf maakt op basis van natuurlijke zeep. Je kunt hier restjes blokzeep voor gebruiken (lekker goedkoop, wellicht heb je nog wat hotelzeepjes liggen), maar ook natuurlijke zeep voor kopen. Gebruik bij voorkeur Aleppozeep (op basis van 100% olijfolie) of andere zeep op basis van plantaardige oliën. Het is wel belangrijk dat je de zeep eerst raspt. Dit kun je doen met een rasp of kaasschaaf. Je kunt ook zeepvlokken kopen bij Dille & Kamille.

Zero waste wasmiddel voor de bonte was

Dit recept is voor zero waste wasmiddel voor de bonte was:

Ingrediënten:

 • 50 gram geraspte zeep of zeepvlokken
 • Etherische olie: kies zelf een geurtje dat jij lekker vindt. Ik gebruik graag lavendel.
 • 3 liter water

Benodigdheden: 

 • Pan
 • Iets om mee te roeren
 • Fornuis
 • Flessen waar jij 3 liter wasmiddel in kwijt kunt
 • Trechter
 • Eventueel een rasp

Zo ga je te werk:

 1. Rasp de zeep (als je zeepvlokken gebruikt is dit niet nodig), weeg 50 gram af en doe dit in de pan
 2. Doe hier 1 liter gekookt water bij
 3. Roer goed totdat alle zeep is opgelost
 4. Voeg nog 2 liter koud water toe.
 5. Laat het zeepmengsel flink afkoelen en voeg een paar druppels etherische olie toe
 6. Giet het mengsel daarna met behulp van de trechter in de schone flessen die je klaar hebt staan

Klaar!

Als je zeep hebt gebruikt op basis van palmolie dan wordt je wasmiddel dik als het is afgekoeld. Zit er geen palmolie in, omdat je bijvoorbeeld Aleppo zeep op basis van olijfolie gebruikt dan blijft je wasmiddel vloeibaar. In beide gevallen moet je de fles met wasmiddel even flink schudden voor gebruik. Bij de palmolie versie om het schenkbaar te maken en bij andere versies om de ingrediënten weer even goed te mengen.

Zo gebruik je het:

Gebruik ongeveer 60 ml van jouw zelfgemaakte wasmiddel per wasbeurt. Je kunt het wasmiddel in het zeepbakje van je wasmachine toevoegen, maar je kunt het ook in een wasbol doen.

Wasmiddel voor de witte was:

Voor een recept voor zero waste wasmiddel kun je bovenstaand recept voor de bonte was gebruiken, alleen voeg je daar 50 gram gewone soda toe zodra je de zeepvlokken hebt opgelost. Verder is dit recept hetzelfde.

Overigens wordt je was met dit wasmiddel niet stralend wit, maar dat vind ik niet erg.

2. Zero waste wasmiddel op basis van kastanjes

Het is echt waar, je kunt ook wassen met wasmiddel op basis van wilde kastanjes! Verzamel dus van eind augustus tot begin oktober flink wat van die roodbruine rakkers. Droog ze, hak ze fijn en giet er wat water bij. Even laten trekken en je hebt wasmiddel. Ok, dit is wel een erg kort recept. Maar ik schreef hier eerder een blog over waarin ik alles vertel over wassen met kastanjes en daar lees je dus ook hoe je te werk moet gaan. Met kastanjes wassen is overigens minder aan te raden voor de witte was.

Hopelijk heb ik je met dit artikel geïnspireerd om zelf je wasmiddel te maken! Heel veel succes en plezier.

PS
Wist je dat je op basis van blokzeep ook heel eenvoudig zelf vloeibare handzeep maakt? Je leest het recept in dit artikel. 

Wil je nog gemakkelijker en goedkoop wassen? Probeer dan de wasstrips van Briters met 20 euro korting

Is wassen met kastanjes of zelf wasmiddel maken toch te veel gedoe voor jou? Dan zijn de duurzame en goedkope wasstrips van Briters wellicht een goede optie voor je. Met de kortingscode van de Groene Helden Academie krijg je maar liefst 20 euro korting op je bestelling en was je al vanaf 14 eurocent per wasbeurt. Meer info, de link en kortingscode vind je op deze pagina. 

Probeer nu de Briters wasstrips met korting


Goed om te weten: dit artikel bevat affiliate links. Per bestelling die jij doet via mijn link ontvang ik een kleine commissie en dat helpt mij weer om de Groene Helden Academie draaiende te houden.  

Reactie plaatsen

Maak een vliegende start met Zero Waste met mijn gratis e-book!

Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste