Wassen met kastanjes - gemakkelijk, duurzaam én gratis!
14 oktober 2020 
5 min. leestijd

Wassen met kastanjes - gemakkelijk, duurzaam én gratis!

Wassen met kastanjes? Het kan echt! Ik had hier al eerder over gelezen in verschillende blogs. En nu het weer herfst is, heb ik het ook echt uit kunnen proberen. In dit artikel vertel ik je hoe je van dit leuke herfstspeelgoed gratis natuurlijk wasmiddel kunt maken. Zodra je kinderen ermee uitgespeeld zijn dan. Ik heb met mijn dochter moeten onderhandelen over welke kastanjes ik voor de was mocht gebruiken en welke zij gebruikt om kastanjesoep van te maken. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat ze erop uitgekeken raakt zodat ik ze allemaal voor de was kan gebruiken, gna gna :).

Duurzaam wassen

Sinds 2018 ben ik al overgestapt op wassen met zelfgemaakt wasmiddel gemaakt op basis van geraspte zeep en water. Maar blijkbaar is er nog een duurzamere variant, het wassen met paardenkastanjes. Dit zijn de niet-eetbare kastanjes, niet te verwarren met de tamme kastanjes die je kunt poffen. Je kunt er de was mee doen omdat kastanjes een hoge concentratie saponinen (zeepstoffen) bevatten. Toen ik een paar weken geleden de eerste gevallen kastanjes spotte, ben ik het gelijk gaan uitproberen. 

Het recept voor wasmiddel van kastanjes

 1. Ga op zoek naar een paardenkastanjeboom en maak er een leuk uitje van met de kids om kastanjes te rapen. Ga uiteraard lopend of met de fiets op zoek naar kastanjebomen en raap er lekker veel zodat je een flinke voorraad hebt.
 2. Plet, shred of snijd 4 of 5 kastanjes en giet er 250 ml water bij. Schud het even goed door elkaar en laat het dan trekken. Heb je de kastanjes flink fijngehakt, bijvoorbeeld in je blender, dan is je wasmiddel al met 10 minuten klaar. Heb je ze in stukken gesneden of wat grover geplet, dan kun je het beter een paar uur of een nachtje laten staan. Je krijgt nu een zeepachtig mengseltje en het wordt ook een beetje wit.
  Mengseltje van kastanjes met water

  Je krijgt een wit zeepachtig mengsel

  Mengsel van kastanjes en water

 3. Als je mengsel klaar is, moet je het eerst zeven voordat je het in het vakje van de wasmachine of in een wasbol doet. Anders heb je natuurlijk allemaal stukjes kastanje in je was of in je leidingen en dat wil je niet.
 4. Als je met kastanjes wast, krijg je geen geurtje aan je was. Was je nu al met wasnoten of met geurloos wasmiddel dan ben je daar waarschijnlijk al aan gewend. Wil je toch een geurtje, dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen.
 5. Zet een was aan en verbaas je over het resultaat. Je was is gewoon lekker schoon!
  Overigens heb ik hier nog geen witte was mee gedaan. Die zal vast ook schoon worden, maar niet superduper wit. Ik heb her en der gelezen dat je voor de witte was de bruine schillen er eerst af kunt halen. Kwestie van uitproberen.

Je kunt hierop natuurlijk allerlei variaties maken: zoals meer kastanjes tegelijk in een afgesloten literfles doen zodat je daar gelijk een heel weekend mee kunt wassen. Of je snijd ze zolang dat gemakkelijk gaat en als ze te droog worden, doe je ze in de blender of keukenmachine. Het is nog een beetje uitproberen naar wat het beste werkt.

Een jaar gratis wassen

Ok, en dan heb je dus een berg kastanjes gevonden. Kun je daar dan het hele jaar mee wassen? Want het is natuurlijk tijdelijk leuk als decoratie, maar na een tijdje moet je herfsttafel weer plaatsmaken voor de kerstboom. Je kunt de kastanjes het hele jaar als wasmiddel gebruiken, maar dan moet je wel de kastanjes eerst drogen en versnipperen of eerst versnipperen en dan laten drogen. Anders zouden ze kunnen gaan schimmelen. Je maakt dus geen voorraad vloeibaar kastanjewasmiddel (want ook dat wordt snel viezig), maar je maakt de droge voorraad klaar en daar maak je dan later snel en eenvoudig het vloeibare wasmiddel van. Dat verpulveren is nog wel weer even een therapeutisch klusje. Maar hee, dan heb je wel een jaar lang eco verantwoord wasmiddel! En daar krijg je dan weer dat goede Groene Helden gevoel bij. Bovendien kost het ook nog eens helemaal niets!

Hoe je de kastanjes voor je wasmiddel het beste kunt bewaren

Als je de berg kastanjes hebt verzameld, kun je ze het beste in 1 keer verwerken. Dan heb je er ook maar 1 keer werk van. In een goede blender kun je ze direct versnipperen, onze keukenmachine wilde dat pas doen toen we (lees: Niels) ze eerst stuk voor stuk geplet hadden.

Wassen met kastanjes

Niels, de grote kastanjepletter 🙂

De kastanjesnippers laten we momenteel drogen in allerlei bakken. Als de snippers straks droog zijn, doen we het in een grote bak die we ook weer droog bewaren. Ik heb wel gemerkt dat je ze echt goed uit moet spreiden en af en toe keren en dat ze gauw bruin worden of zelfs gaan schimmelen. Dat komt misschien omdat we ze niet eerst hebben laten drogen. Misschien is het voor jou dus beter om ze eerst heel een paar weken goed te laten drogen en dan pas te versnipperen. Ik las ook een tip van iemand die de snippers in de oven op een lage temperatuur heeft gedroogd, dan ben je in een middag klaar. Maar daarmee verbruik je wel weer energie.

Geplette kastanjes in emmers

De kastanjesnippers kun je dus in een grote bak bewaren op een droge plek. Telkens als je wilt gaan wassen, bereid je eerst even het wasmiddel voor. En doordat je het versnipperd hebt, hoeft het maar 10 minuten te trekken en kost het je weinig voorbereidingstijd.

Hoeveel kastanjes heb je nodig?

Als je zo’n 4 tot 5 kastanjes per keer gebruikt, kun je zelf uitrekenen hoeveel je er nodig hebt voor een heel jaar. Overigens kun je van elke portie kastanjes meerdere keren een zeepaftreksel maken, wel 3x of meer. Je merkt vanzelf wanneer het zeepmengsel te dun is geworden en je nieuwe snippers moet gebruiken. Ik zou echter de gebruikte snippers niet te lang laten liggen, ook weer om bederf tegen te gaan. Ik was voornamelijk in het weekend, dus dan kan ik, als er 1 was in zit, gemakkelijk weer een 2e portie laten trekken. O, en de gebruikte kastanjesnippers kunnen gewoon bij het gft-afval, niet vergeten!

Ga ze nu gelijk zoeken!

Nu ik dit schrijf is het volop herfst en zijn er nog wel kastanjes te vinden. Sommige kastanjebomen zitten nog vol, maar er zijn er ook al veel uitgevallen. Nu is dus het moment om de kastanjes te gaan rapen en jezelf te verzekeren van een jaar gratis duurzaam wassen. En het is ook nog eens herfstvakantie dus maak er een gezellig uitje van: met wat hulp van je kids heb je zo een tas vol (die je dan waarschijnlijk wel moet delen).

Helpen met kastanjes pletten

Handjes wassen na het helpen!

O ja, de paardenkastanjes zijn wel giftig: helpen jouw kids net als de mijne mee met het pletten, laat ze dan goed hun handen wassen en zorg dat ze ze niet in hun mond stoppen.

Veel succes en plezier met het maken van jouw kastanjewasmiddel!

Wil je nog gemakkelijker en goedkoop wassen?

Update juni 2023

Is wassen met kastanjes toch te veel gedoe voor jou? Dan zijn de duurzame, (micro)plasticvrije en goedkope wasstrips van Briters wellicht een goede optie voor je. Via de Groene Helden Academie loopt er een toffe kortingsactie waarmee je 20 euro korting krijgt op je bestelling. Meer info, de link en kortingscode vind je op deze pagina.  Of bestel ze direct hier met korting.

Ander alternatief: maak zelf wasmiddel van blokken handzeep.

Duurzame groet,

Petra

Dit artikel bevat affiliate links van Briters

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Eveline
Door

Eveline

op 12 Oct 2021

Hello Petra, Zou je dit ook kunnen doen met tamme kastanjes? Ik woon namelijk in Centraal Portugal en daar zie je veel tamme katanje, maar ik heb hier geen paardenkastanjes gezien. Ik ben allergisch voor parfum en heb nog geen parfumvrije waspoeder gevonden.

Ciska
Door

Ciska

op 19 Feb 2023

Ik was met klok dat is een ecologisch wasmiddel waar geen parfum en andere allergie opwekkende middelen in zitten. Ik heb nu ok wasnoten aangeschaft dat ga ik ook eens proberen.

Petra van Kleef
Gurupriya
Door

Gurupriya

op 22 Oct 2022

Kan je je gep,ette kastanje niet in een zakje doen (net zoals wasnoten) en ze zo in de wasmachine steken? Uiteindelijk m loopt je was machine ook vol water.

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 24 Oct 2022

Jazeker, ik denk dat dit ook kan, heeft hetzelfde effect! Zou wel voor een goed afsluitbaar zakje gaan, niet zo fijn als er brokjes kastanje tussen je was komen. Succes en laat je weten of het werkte?

Jurgen
Door

Jurgen

op 10 Oct 2023

Hoi, ik heb net kastanjewasmiddel gemaakt. Wat is de juiste dosering per was?

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 13 Oct 2023

Per was kun je ongeveer 5 à 6 kastanjes gebruiken.

Edith
Door

Edith

op 18 Nov 2023

Laat kastanjes gewoon liggen voor de dieren!

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 21 Nov 2023

Hoi Edith, kastanjes in bebouwde omgeving kun je prima rapen hoor. Die worden anders vaak platgereden. Ik zou kastanjes in parken en bossen wel laten liggen voor de dieren.

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!