Zelf vloeibare handzeep maken
25 maart 2020 
3 min. leestijd

Zelf vloeibare handzeep maken

De ultieme zero waste tip om in coronatijd te delen is een hele praktische: namelijk het zelf maken van vloeibare handzeep. Goedkoop én plasticvrij! Wellicht heb je juist nu tijd over om eens met 1 van mijn DIY-tips aan de slag te gaan. Door even je zinnen te verzetten en te gaan prieken met water en een blok zeep ben je heel nuttig bezig en bijna ongemerkt de wereld aan het verbeteren. Dus wat let je?

Zelf vloeibare handzeep maken is echt supermakkelijk en kost weinig tijd. Je belangrijkste ingrediënt is een blok gewone handzeep. An sich kun je natuurlijk ook je handen wassen met datzelfde zeepblok, maar dat wordt afgeraden omdat er bacteriën of virussen op kunnen achterblijven. En dat willen we nu juist niet hebben. Maar van zo’n zeepblok maak je dus heel snel liters vloeibare handzeep die het blok wel bruikbaar maken.

Zeepblokken om zelf vloeibare handzeep mee te maken

Van een zeepblok maak je eenvoudig vloeibare zeep

Omdat je je handen er veelvuldig mee gaat wassen de komende tijd, gebruik je wel het liefst een milde handzeep en geen schoonmaakzeep. Voor het maken van wasmiddel gebruik ik ook wel zeep van 100% olijfolie en dat kan ook prima, want dat is overal goed voor. Zeep is trouwens weer helemaal trendy en er zijn tal van natuurlijke zepen op de markt, die vaak zonder palmolie gemaakt zijn. Natuurlijk kun je er normaliter ook op uitgaan voor zo’n mooie duurzame zeep, maar gezien de huidige omstandigheden doen we het even met wat we al in huis hebben.

En ook al gebruik je het misschien niet vaak, je kunt vast wel nog een paar blokjes zeep opduiken. Spaarde je zeepjes in vormen en kleuren en heb je die nog op zolder liggen? Tel uit je winst… Ook van die kleine hotelzeepjes zijn hiervoor perfect (waar wilde je ze anders voor gaan gebruiken?). Of misschien heb je nog wel wat zeepjes tussen je sokken liggen (oud gebruik). Ik geloof echt dat er in elk huishouden wel wat te vinden moet zijn. Een mooi moment om deze waardevolle grondstoffen op te gebruiken.


Hotelzeepjes waar je zelf vloeibare handzeep mee kunt maken
Deze vond ik nog…

25 gram zeep, geraspt
 • 1 liter kokend heet water
 • Een pot of iets om het in te doen
 • Iets om mee te roeren
 • Trechter
 • Een leeg zeeppompje

 • Dat moet lukken toch? Volg onderstaande stappen…

  Dit kan met een gewone keukenrasp en keukenweegschaal. De 25 gram is een richtlijn. Wil je dikkere zeep, dan doe je iets meer en bij dunnere zeep iets minder. In dit voorbeeld gebruik ik arganolie zeep die ik ooit heb gekregen.

  Zeepraspsel wegen
  Zeepraspsel wegen

  Doe de zeep in de pot waar je het in wil bewaren (een liter is teveel voor je handpompje) en giet het hete water erbij. Roer vervolgens tot alle zeep is opgelost. Ik heb zelf water en zeep gemengd in een litermaat en het daarna in de pot gegoten.


  Blokzeep oplossen in heet water
  Zeep oplossen in heet water

  Laat de boel afkoelen en indikken. Meestal maak ik de zeep ’s middags of ’s avonds en dan is het de volgende ochtend dik. Soms valt de zeep wat (te) dik uit. Dan kun je de staafmixer er nog inzetten en wordt het weer vloeibaarder. Mijn ervaring leert dat even doorroeren ook zorgt dat het weer vloeibaarder wordt.


  Vloeibare handzeep gemaakt van blokken zeep
  Links de versgemaakte en nog warme zeep, rechts de reeds afgekoelde ingedikte zeep.

  Met een trechtertje vul je het lege zeeppompje en klaar! De rest is voorraad. En dat is nog altijd de beste raad ;). 

  Dubbele winst

  Zoals je leest is het dus heel gemakkelijk zelf te maken. En daarnaast is het ook nog eens heel zero waste, want voor blokken zeep wordt veel minder verpakkingsmateriaal (lees: plastic) gebruikt en daarnaast kun je van 1 blok van 100 gram wel 4 liter vloeibare handzeep maken. Ook deze zero waste tip is dus goed voor je portemonnee.

  En is het gelukt?

  Ben wel heel benieuwd wat voor zeepjes jij nog in huis hebt gevonden… en waar…


  Over de schrijver
  Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
  Ria
  Door

  Ria

  op 30 Mar 2020

  Het is gelukt! Van UniCura zeep die ik nog had. Het was heel makkelijk en heb nu een liter groen gekleurde zeepgel.

  Petra
  Door

  Petra

  op 30 Mar 2020

  Top! Ja, het is klaar in een handomdraai :). Jij kunt voorlopig weer vooruit!

  Marion
  Door

  Marion

  op 30 Mar 2020

  Ik wilde graag mijn fles Flevosap delen :D -> not Flevosap! Hahaha Het is nu vloeibare dovezeep. Dank voor dit leuke recept!

  Petra
  Door

  Petra

  op 30 Mar 2020

  Super Marion en gelijk die Flevosap fles hergebruikt, lekker bezig :)

  Roy
  Door

  Roy

  op 26 May 2023

  Top, ik kan weer een heel jaar ertegen, weer

  Reactie plaatsen
  Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

  Ben je geïnspireerd?

  En wil je gelijk doorpakken?

  Download dan mijn gratis e-book 

  10 eerste stappen naar Zero Waste

  Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!