Duurzame lockdown activiteiten
06 november 2020 
5 min. leestijd

Duurzame lockdown activiteiten

We zitten momenteel in een “tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown” (quote rijksoverheid.nl) 😊. Ik moet een beetje glimlachen om deze omschrijving, maar goed. Bottom line zitten we de komende 1,5 week (en misschien) aan huis gekluisterd, want we mogen alleen hoognodige uitstapjes doen en minimaal bezoek ontvangen. Voordat je uit verveling weer hele avonden series gaat kijken op Netflix (1 uur Netflixen kost veel energie, er wordt gezegd dat dit evenveel is als 10 km autorijden of 2 koelkasten laten draaien bron: Eenvandaag), heb ik wat nuttige en duurzame doetips en regeltips voor je waarmee je de komende avonden kunt vermaken. En wie weet bevalt het zo goed dat je ze ook vol kunt houden als duurzame gewoonte.

Opruimen of TV kijken?

De intelligente lockdown dit voorjaar had op iedereen zo z’n eigen uitwerking. De een ging het huis opruimen, terwijl de ander zich nergens toe kon zetten en avond na avond televisie keek. Zelf ben ik niet zo’n TV kijker, maar af en toe ontbrak het me ook aan energie om nog iets te ondernemen. Verschil met deze gedeeltelijke lockdown nu is dat de kinderen nog naar school gaan, dat scheelt enorm.

Duurzame avond of duurzaam weekend

Voor mijn werk zit ik 3 dagen in de week achter een scherm. En dan vind ik het fijn om ’s avonds niet ook nog veel achter een scherm te zitten. In de avond ben ik nu vaak wat klusjes aan het doen, en die hebben meestal met duurzaamheid te maken.

Ik heb een aantal tips voor je opgeschreven om jouw avond of een druilerig weekend nuttig en duurzaam te besteden. Van doe het zelf recepten of instructies tot regeldingetjes die weinig tijd en moeite kosten en waarbij je toch een grote verduurzamingsimpact kunt hebben. Vaak hoef je voor de recepten de deur niet eens uit omdat je veel ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt. Kijk vooral wat je kunt doen met spullen die je nog hebt.

Goed gevoel gegarandeerd!

Zero waste doetips:

Maak je eigen handzeep

Extra handzeep nodig? Vooral in deze tijd vliegt het erdoorheen. Wist jij dat je van blokzeep gemakkelijk vloeibare handzeep maakt? In de post Zelf vloeibare handzeep maken leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet. Het kost weinig tijd en waarschijnlijk heb je nog wel ergens zeep liggen. Leuk om eens te proberen!

Maak je eigen wasbare mondkapje

Wie weet heb je dit al lang gedaan, want het gebruik van mondkapjes is al een gewoonte geworden. Maak jij nog gebruik van de wegwerpversies? Overweeg dan toch om van restjes stof je eigen (unieke) mondkapjes te maken. Hier heb je wel een naaimachine voor nodig. Op internet zijn genoeg instructies te vinden.

Maak je eigen verzorgingsproducten

Met een paar ingrediënten maak je gemakkelijk je plastic- en microplasticvrije verzorgingsproducten. Denk aan deodorant, dagcrème, nachtcreme, bodylotion, lippenbalsem of haarwax. Veel ingrediënten koop je gewoon bij de supermarkt. Check mijn blog en ga aan de slag.

Zelfgemaakte verzorgingsproducten

Maak zelf bijenwasdoeken

Bijenwasdoeken zijn een handig alternatief voor vershoudfolie. Je kunt er voedsel mee afdekken, kaas in bewaren, maar je kunt ook je lunch erin verpakken. Je kunt ze kopen, maar ook zelf maken. Je hebt vast nog wel een lapje stof liggen. Hier ben je wel een avondje mee zoet, maar dan ben je wel eigenaar van je unieke zelfgemaakte bijenwasdoeken.

Maak zelf popcorn

Toch film kijken? Maak dan eens zelf popcorn in plaats van dat je een zak chips open trekt. Het is gezonder en zorgt voor minder afval. En je huis ruikt gelijk naar bioscoop. In dit blog vertel ik je hoe je zelf eenvoudig zoete en zoute popcorn maakt.

Zelf popcorn maken

Maak iets: creëer

Kijk eens wat je zelf kunt maken van materialen die je nog hebt of die je kunt hergebruiken. Zo ben ik (als ik er zin in heb), boodschappentasjes aan het naaien van oude (vreselijk foute) lapjes. Of wasbare wattenschijfjes (het staat nog op m’n lijstje om een instructie te maken) Of voor het grotere goed: maak je eigen tuinbank of (kinder)buitenkeuken van afvalhout. Het is nu donker, maar wellicht heb je een grote schuur en kun je daar lekker aan de klus.

Duurzame regeltips

Regel een Nee – Nee sticker voor op je brievenbus

De Nee – Nee sticker is echt een hele grote winstpakker. Zowel op gebied van plastic als papier. Wist je dat je (zonder sticker) gemiddeld 33 reclamefolders per week ontvangt? Dat komt neer op 34 kilo papier per jaar (bron: nudge.nl) Waarom zou je jezelf laten verleiden om meer spullen te kopen, die je toch niet nodig hebt?  Doe jezelf daarom een plezier en bespaar tegelijk veel tijd, geld en afval. Bestel ‘m gratis online, bijvoorbeeld via nudge.nl. Het kost je maar 5 minuten!

Shop tweedehands (online)

Alvast Sinterklaas of kerstinkopen doen? Shop tweedehands via Marktplaats of andere tweedehands platforms. Het kopen van nieuwe spullen staat op 1 in de Verborgen Impact top 10 (De verborgen impact, Babette Porcelijn, 2017). En vaak ben je met tweedehands speelgoed, kleding en eigenlijk alles wat je nodig hebt nog goedkoper uit ook.

Bestel bewust online en wees bewust van je retourgedrag

In de Tegenlicht aflevering Op volle retouren werd ons online koopgedrag pijnlijk duidelijk. 4 jurkjes of 3 paar schoenen bestellen in verschillende maten en de rest terugsturen. Helaas zijn veel van die retouren niet meer verkoopbaar en worden vernietigd. Daarnaast zorgen de retouren voor veel CO2 uitstoot omdat ze telkens weer vervoerd moeten worden. In vervolg op de vorige tip: ga dus niet funshoppen online, zeker niet voor nieuwe spullen. Koop alleen nieuw als het echt nodig is en kies voor duurzaam.

Parkeer je spaargeld bij een duurzame bank

Weet jij waar jouw bank je spaargeld in investeert? Wees er zeker van dat jouw bank geen investeringen doet die niet bij jouw duurzame waarden passen. Wij hebben ons spaargeld en dat van de kinderen bij een duurzame bank geparkeerd. Je hoeft niet gelijk je betaalrekening over te zetten. Een spaarrekening is met een druk op de knop geopend en gratis. Met je spaargeld kun je op deze manier zonder veel moeite toch impact maken voor een betere wereld. Ben je meer van het beleggen, dat kan natuurlijk ook duurzaam!

Leen je geld uit via microkredieten

Ik heb een vast bedrag dat ik via Kiva.org steeds opnieuw uitleen als microkrediet. Dit geld heb ik voorlopig niet nodig en op deze manier kun je met je spaargeld toch bijdragen aan een betere wereld. Je kunt zelf kiezen aan welk doel en zelfs welke persoon je het wilt verstrekken (ik kies voornamelijk de duurzame en sanitaire projecten) en zelfs automatisch opnieuw laten uitlenen. Zo wordt jouw geld steeds weer opnieuw nuttig besteed. Dit uitlenen levert je niets op en kost je misschien wat aan donaties en koerswisselingen, maar tot nu toe is dat bij mij minimaal en heb ik met hetzelfde bedrag al veel mensen kunnen helpen met een lening. Leuk ook om je een avondje in te verdiepen.

Disclaimer: het is dus niet geheel zonder risico, verdiep je goed in de voorwaarden en doe dit alleen met geld dat je niet snel nodig hebt.

Nog veel meer mogelijkheden om je avond duurzaam te besteden

Er zijn natuurlijk nog veel duurzame dingen die je kunt doen en duurzame dingen die je zelf kunt maken. Ik hoop in elk geval dat ik je heb geïnspireerd om de lockdown tijd duurzaam te besteden 😊.

Ga jij aan de slag met 1 van mijn tips? En zo ja welke?

En heb jij nog meer ideeën voor een duurzaam avondje?

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!