Popcorn en andere zero waste verjaardagssnacks
30 januari 2020 
6 min. leestijd

Popcorn en andere zero waste verjaardagssnacks

De eerste maand van het nieuwe jaar is al bijna voorbij. En hoewel ik veel inspiratie heb voor veel nieuwe posts, kwam het er gewoon even niet van door borrels, feestjes, vakantie etc. Maar nu met m’n dochter ziek op de bank naast me, neem ik de tijd voor m’n eerste blog van het jaar.

Feestdrukte

En ik begin gewoon met een luchtig onderwerp. Want dat is het zeker. Ik wil het namelijk hebben over popcorn en andere (vooral gemakkelijke) zero waste verjaardagssnacks. Want m’n kleine vent is namelijk 4 geworden! En dit weekend vierden we feest. Nu hebben we in onze zero waste periode natuurlijk al meer feestjes gehad, maar vanwege de feestdrukte heb ik er waarschijnlijk niet eerder over geblogd. De grote vraag is dus: wat bied je je gasten aan als je geen chips en andere kant en klare versnaperingen in plastic wilt kopen?

Familietraditie

Een echte familietraditie bij ons is taart bakken. Op verjaardagen maak ik bijna altijd zelf MonChou taart en/of appeltaart en cakejes voor de kids. Ja, dat kost wat tijd, maar de kids en ik vinden het leuk om te maken (ik leer hen onze familierecepten) en het wordt altijd erg gewaardeerd. De MonChou vindt de laatste tijd veel aftrek, ik heb er ook een lichtere versie van gemaakt met havermoutbodem (mede door ons zero waste beleid). Het enige niet recyclebare afval dat ik overhoud aan taart en cake maken zijn de boterpapiertjes en de mon chou verpakking, maar gelukkig is dat minimaal.

Geentijd voor snacks

Omdat ik meestal m’n tijd stop in het maken van taart en soep, blijft er geen tijd meer over voor hapjes en snacks. Het moet dus vooral simpel blijven. Gelukkig zijn snacks toch niet zo goed voor je dus de trend is ook wel om minder te snacken op een verjaardag. En als je je visite een flink stuk taart voorschotelt, zullen ze er niet zoveel behoefte aan hebben. Maar toch, het is zo lekker Nederlands en het staat ook wel zo gezellig; van die versnaperingen op tafel.

En de kids houden natuurlijk ook wel van een lekkere snack. Verjaardagen zijn er tenslotte voor om even lekker te snoepen. Van mij hoeft de tafel echt niet vol te staan met gezonde snacks.

Maarwat dan wel?

Popcorn! Allereerst is popcorn dus een superlekkere en niet eens zo ongezonde snack. Het levert weinig afval op en zelf versgemaakt is het errug lekker. Na wat proberen, lukt het me nu goed om zelf zoete popcorn te maken, met zo’n suikerlaagje dus. Geen wonder dat ik deze snack regelmatig op vrijdagmiddag serveer om het weekend in te luiden (vreetvrijdag noem ik dat) (stofzuigen gegarandeerd overigens….).

Zelfpopcorn maken

Nu wil jij natuurlijk weten: hoe maak je dat dan zonder zo’n kant en klaar pakketje uit de magnetron? Want dat moet je dus niet doen, zo’n magnetronpakketje.

Je kunt bij een bulkwinkel pofmais los halen of zoals wij gelijk 5 kg in een papieren zak. Maar ook als je een kilo bij de supermarkt haalt in een plastic verpakking, kun je er wel 10 zakken popcorn van maken. Dus ook dan ben je ten opzichte van chips kopen al goed bezig.

Basisrecept voor popcorn

Voor zoete popcorn heb je 2 pannen nodig, voor zoute maar 1.

Doe een flinke laag olie in de pan (bijvoorbeeld stabiele olijfolie die heet mag worden) en giet een laagje mais op de bodem, zodat de bodem helemaal bedekt is. Doe niet veel meer, want dan poft het je pan uit. Schud de pan even zodat de olie zich over de mais verdeelt. Zet het vuur hoog en wacht af. Na een paar minuten gaat het poffen. Blijf erbij, want het gaat snel en als de pofjes minder worden, zet dan het vuur op tijd uit voor de boel gaat aanbranden.

Pannetje vol popcorn
Pannetje vol popcorn

Recept voor zoute popcorn

Wilde je zoute popcorn dan ben je gauw klaar: strooi er zout overheen en serveer het in een schaal. Eet smakelijk!

Recept voor zoete popcorn

Ben je net als ik meer een zoetekauw? Zet dan nog een grotere pan op het vuur (of kookplaat natuurlijk) en strooi een laagje suiker over de bodem. Blijf erbij, want als de suiker is gesmolten moet je de pan gelijk van het vuur halen, anders brandt de suiker aan (geloof me dit gaat je gegarandeerd een paar keer gebeuren, omdat je tussendoor even moet zeggen dat je kids geen snoepje krijgen omdat ze zo popcorn krijgen of omdat je een omgegooid glas moet opruimen ofzo…). Je kunt deze pan met suiker vaak gelijk aanzetten met de popcorn. Als de suiker gesmolten is en de popcorn klaar, gooi je de popcorn bij de suiker en roert het door zodat de suiker verdeeld raakt over de popcorn. Doordat je roert koelen de suiker en popcorn genoeg af om de suiker te laten stollen. Als de suiker van de bodem af is, ben je klaar om te gaan genieten. Je snapt dat het handig is om voor de suiker een grotere pan te nemen dan de popcornpan, zodat je ruimte hebt om te roeren.

Suiker in de pan
Laagje suiker in de pan

Dit alles kost je zo’n 10 minuten en je hebt een heerlijke snack. Genoeg reden dus om altijd wat pofmais in huis te hebben.

Nog meer makkelijke snacktips

Andere snacks die ik heb ontdekt:

 • Zelfgemaakte mix van zelf
  geroosterde pompoenpitten, nootjes van de markt en rozijnen
 • Pinda’s of nootjes gehaald in je
  eigen zak
 • Olijven in je eigen bak gehaald,
  of andere tapas: bij de toko
 • Bananenchips: deze heb ik dus
  onlangs besteld in grootverpakking van 6,8 kilo: ik kan dus wel even
  voort, maar ook een fijne en ready to eat knabbelsnack.

En natuurlijk kun je ook gewoon op de gezonde tour gaan met wortels, komkommer, tomaatjes etc. Wel zonder
plastic uiteraard!

Bon appetit en fijne verjaardag!

En ik hoor natuurlijk graag of het gelukt is….

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 9, zoon van 6 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% vegan eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!