Overnachten in een Duitse jeugdherberg: een budgetproof en relaxte gezinsvakantie

Deze zomer kozen we 1 van onze 3 heerlijke weken zomervakantie een Duitse jeugdherberg als verblijf. We vierden deze week vakantie in de Europa Jugendherberge Saarbrücken. Waarom gingen wij als kampeerders naar een jeugdherberg? Dat zal ik met je delen evenals waarom verblijven in een Duitse jeugdherberg voor ons als ouders en voor onze kinderen een onwijs relaxte, maar ook voordelige, budgetproof keuze bleek.

Jeugdherbergen in Duitsland: makkelijk overnachten als je met het openbaar vervoer reist

Dat we in 2022 anders vakantie zouden vieren stond vast. We hebben begin 2021 onze auto weggedaan. Toch gingen we vorig jaar nog met onze vouwwagen op pad. We houden van kamperen: het gevoel van gras onder je voeten zodra je je tent uitstapt en het de hele dag buiten zijn. Ook de kinderen vinden het geweldig om in en rond de tent te spelen en maken altijd snel vriendjes. Vorig jaar zijn we nog met onze vouwwagen in Nederland op pad geweest, we konden de auto van mijn moeder lenen, superfijn!

Dit jaar wilde ik het graag weer eens buiten Nederland zoeken, ik vond het na jaren vakantie in Nederland wel verfrissend om weer eens in een andere omgeving te zijn. Omdat we onze voetafdruk zo laag mogelijk willen houden en ik wel van een experiment houd (en de kids van treinen), wilden we met het openbaar vervoer op vakantie. En we zijn wel luxekampeerders, dus Niels en ik zagen het niet zitten om met kleine tentjes en kookgerei op stap te gaan. Lang verhaal kort: dit jaar hebben we als experiment een week in een Coco Sweet (tenthut), trekkershut in Luxemburg én in de Europa Jugendherberge Saarbrücken verbleven.


Hoe ik op het idee kwam van een gezinsvakantie in een Duitse jeugdherberg

Zelf heb ik in twee accordeonorkesten gespeeld en met deze supergezellige orkesten verbleven we regelmatig in jeugdherbergen. Met het ene orkest met name in Nederland, maar met het andere orkest regelmatig in Duitsland. Nu denk je misschien gelijk aan vieze rumoerige kamers, helpen met de afwas en als eten alleen droge pasta met 1 lepel tomatensaus: dat was vroeger zo en het een en ander heb ik 25 jaar geleden ook nog wel meegemaakt.

Maar zowel in Nederland als in Duitsland is de kwaliteit er flink op vooruit gegaan sinds ze je zelf je bed op laten maken. De tijd die ze bespaarden met bedden opmaken hebben ze geïnvesteerd in beter eten en dat merk je.

Natuurlijk verschilt het nog steeds waar je bent, maar mijn ervaringen zijn doorgaans goed.

Overkoepelende organisatie Hostelling International zorgt voor kwaliteit

In Nederland heb je Stayokay, zo heet de overkoepelende organisatie in Nederland, in Duitsland heb je de DJH, de Deutsche JugendHerberge en internationaal zijn alle hostels aangesloten bij Hostelling International.

Ik heb alleen ervaring met verblijven in Nederland en Duitsland (en toen ik backpackte Australië en Nieuw Zeeland). Met een jeugdherberg die is aangesloten bij Hostelling International heb je echt wel hotelkwaliteit, alleen ben je voordeliger uit, heeft het een praktischere en minder luxe uitstraling en is de sfeer informeler. Je hebt in Nederland hostels in alle soorten en maten: in de stad of juist in de natuur. Vaak verblijven er ook groepen, zoals wij met ons orkest om te overnachten, eten en te repeteren. Ook met je sportteam is het een fijne plek om te verblijven.

En zo ook in Duitsland. Het idee is vergelijkbaar, hoewel de prijzen in Duitsland wel een stuk lager liggen dan in Nederland en dat maakt het weer een stuk aantrekkelijker voor een gezinsvakantie. Niet alleen voor gezinnen trouwens, maar ook voor partners, en vrienden of vriendinnen.

Het is ook een handige overnachtingsmogelijkheid voor als je op doorreis bent door Duitsland.

Lekker je eigen kamer met toilet en badkamer voor je hele gezin

Zowel in Nederland als Duitsland, maar vast ook in andere landen, zijn gezinnen meer dan welkom. Je kunt gewoon een eigen kamer boeken, veel mensen denken nog dat je met z’n 12-en op 1 kamer slaapt, dat kan nog steeds maar er zijn dus ook genoeg privékamers. Voor de meeste jeugdherbergen geldt dat je dan in stapelbedden slaapt, maar we hebben in Duisburg een keer een hele fijne familiekamer gehad met een tweepersoonsbed voor ons en een stapelbed voor de kids. Je slaapt dus niet met vreemde mensen in een kamer, maar ook daar kun je nog steeds voor kiezen en dat is dan weer voordeliger. Je hebt dus meestal je eigen kamer met eigen badkamertje en wc en een tafeltje met stoelen.

Tijdens ons verblijf waren we trouwens lang niet het enige gezin: vooral veel Duitse gezinnen maken gebruik van de jeugdherbergen en je ziet dan ook gezinnen met kids in alle leeftijden. Deze keer hebben we maar weinig Nederlandse gezinnen gespot.

Vega en vegan eten in een Duitse Jeugdherberg

Het fijnste van het verblijf in een jeugdherberg vind ik toch wel dat je ontbijt ’s ochtends klaarstaat én je ‘s avonds niet hoeft te koken. Meestal boek je ontbijt bij of dat zit standaard in de deal. En dan kun je nog kiezen voor half of volpension. Wij hebben in Saarbrücken voor halfpension gekozen: ontbijt en diner dus.

Het ontbijt bestaat uit een uitgebreid ontbijtbuffet en doet niet onder voor dat in een hotel: je hebt lekkere broodjes, verschillend beleg, maar je kunt ook kiezen voor een yoghurt met muesli ontbijtje of wat fruit. Wij hadden aangegeven vega/vegan te eten en ik wist dat dat geen probleem zou zijn. Wel heb je wat ontbijtbeleg betreft wat minder keuze: ze hebben wel vegan spread en daarnaast kun je een havermoutontbijtje nemen of jam. Zelf had ik een pot pindakaas gekocht, want dat hadden ze gek genoeg niet en dat eet ik graag.

Met het avondeten verschilt het menu per dag en hadden wij in Saarbrücken steeds wel de keuze uit 2 opties (voor vleeseters) en 1 optie voor vega(n). Niet alles was vegan, dat moet je wel heel duidelijk aangeven (het verschil is nog niet alom bekend ervaarden wij…). Ook als je een ander dieet volgt, dan kunnen ze dat voor je verzorgen.


Niet koken, geen boodschappen én geen afwas: hoe fijn is dat?

Het meest relaxte vind ik dat we een week lang geen grote boodschappen hoefden te doen, niet hoefden te bedenken wat we gingen eten, niet hoefden te koken en niet hoefden af te wassen. Voor mij is het echt een heerlijk vakantiegevoel als ik voor het eten gewoon nog even lekker een boek kan lezen of even chillen, helemaal als we de dag op pad zijn geweest. We gaan normaal op vakantie ook niet heel vaak uit eten, mede vanwege de kosten (en het minder gezonde aanbod in restaurants). De kids vinden het trouwens helemaal geweldig dat ze zelf hun eten mogen kiezen, zowel bij het ontbijt als bij het diner. Ze verheugden zich er al dagen op (we zijn eerder in een jeugdherberg in Duisburg geweest).

Kids te bed en jullie nog even een drankje doen in de bistro

Ook heel tof: in de Europa Jugendherberge Saarbrücken (en in de meeste jeugdherbergen die aangesloten zijn bij Jugendherberge.de) hebben ze een bistro die vanaf 18.00 uur opent. Ideaal voor als je iets anders dan water bij je eten wilt drinken of voor als je ’s avonds een drankje wilt doen als de kids op bed liggen. De prijzen zijn overigens vaak zeer schappelijk.


Genoeg te doen voor kinderen in de speelhoek en speeltuin

Het fijne aan jeugdherbergen in het algemeen, is dat helemaal op kinderen zijn ingesteld. Zo hebben ze vaak binnen een speelhoek en is er buiten vaak een speeltuin of sportveld. Er zijn genoeg plekjes waar je even lekker kunt vertoeven: overdag in de bistro of in het restaurant of buiten. Zo hoef je niet op je kamer te zitten en ze willen ook liever niet dat je daar eet.


Anders dan kamperen, toch erg relaxed vakantie vieren

Verblijven in een jeugdherberg is natuurlijk anders dan kamperen, maar toch ook een erg relaxte vorm van vakantie vieren. Maar wat doen wij dan zoal?

Nou in dit geval zijn we veel op pad geweest omdat we bij ons verblijf gratis de Saarland kaart kregen. Met deze toeristenkaart konden we diverse attracties en bezienswaardigheden gratis bezoeken. Daarnaast reis je in de Duitse staat Saarland ook nog eens gratis met het ov. Lees er meer over in mijn  review artikel over Jugendherberge Saarbrücken.

Wij houden van doen en van natuur, dus als we in een jeugdherberg verblijven trekken we er vaak op uit om musea te bezoeken, bezienswaardigheden op te zoeken of lekker in de bossen te wandelen. We hebben ons tot nu toe niet verveeld en een middagje spelletjes spelen in de jeugdherberg vinden we net zo leuk. Die kun je er overigens ook vaak lenen, dus meenemen hoeft niet.

De voordelen van een gezinsvakantie in een jeugdherberg:

  • Eigen kamer voor je hele gezin: als je het goed uitzoekt, heb je er zelfs 1 met tweepersoonsbed
  • Het ontbijt staat voor je klaar
  • Vega/vegan geen probleem, wel goed aangeven
  • Als je diner bijboekt ook je diner: geen boodschappen doen en geen afwas!
  • Zelfs een lunch of lunchpakket kun je bijboeken
  • Kindvriendelijk: meestal wel een speelhoek of speeltuin en vriendelijk personeel
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding: zeker in de zomervakantie een voordelige optie omdat de tarieven niet veel duurder worden tijdens de vakantieperiode
  • Voordelige optie voor een weekendje weg
  • Slimme overnachtingsmogelijkheid als je op doorreis bent naar bijvoorbeeld de Alpen of Oost-Europa
  • Beddengoed zit bij de prijs inbegrepen, evenals handdoeken bij sommige jeugdherbergen
  • Onze kids vinden het buffet geweldig
  • Geen boodschappen doen of bedenken wat je gaat eten

Nadelen van een jeugdherberg in het algemeen:

  •  Je slaapt vaak in stapelbedden en als partners niet naast elkaar
  • Je slaapt bij je kids op de kamer (tenzij je 2 aparte kamers boekt)
  • Je hebt geen eigen balkon of tuintje, dus als je buiten wilt zitten dan moet je naar de gemeenschappelijke tuin
  • Je eet wat de pot schaft (en anders moet je toch uit eten gaan)
  • Veelal alleen een tafel met stoelen op je kamer. Geen relaxbank en geen tv.

Wat kost een gezinsvakantie in een Duitse jeugdherberg?

Voor 7 nachten halfpension betaalden wij met 2 volwassen en 2 kinderen € 730 (voor de jeugdherberg in Saarbrücken). Voor kinderen rekenen ze 50% van de volwassenenprijs en dat geldt voor heel Duitsland, ook voor het eten. De prijzen per jeugdherberg verschillen overigens wel iets. Er zijn wat luxere en wat minder luxere en dat zie je ook terug in de prijs. Dat zijn echter geen levensgrote verschillen en ik vind het altijd het belangrijkste dat de prijs-kwaliteitverhouding goed is en dat is het hier zeker. In het laagseizoen liggen de prijzen lager en zijn er vaak aanbiedingen.

Familievakantie vol activiteiten

Over aanbiedingen gesproken: de Duitse jeugdherbergen bieden vaak ook hele programma’s aan voor families, zoals met Halloween of Advent. Maar ook in de zomer kun je vaak een heel activiteitenprogramma bij boeken. Zo is je hele actieve vakantie in 1x geregeld.

Probeer ook eens een verblijf in een Duitse jeugdherberg

Als je het vergelijkt met een week, lang weekend of midweek op een vakantiepark dan ben je in een jeugdherberg eigenlijk net zo lekker weg: de kosten zijn vergelijkbaar, maar je hebt daar vaak wel een lekker ontbijtbuffet en diner bij, als je dat bijkoopt. Attracties kun je opzoeken, zoals het gave zwembad. En je kunt je terugtrekken op je eigen kamer. Alleen een relaxte bank ontbreekt dan wel even als een tv, helaas.

Ik zou je zeker eens aanraden om je ook eens te verdiepen in een verblijf in een Duitse jeugdherberg: ze zijn er in zowel steden als in natuurgebieden. Op Jugendherberge.de kun je zoeken en boeken. Wil je gebruik maken van zo'n kaart als de Saarland kaart, dan heb je die in Saarland en in de Pfalz, er is een aparte organisatie, DieJugendherberge.de voor deze regio, maar deze jeugdherbergen staan er ook tussen op eerdergenoemde landelijke site. Er zijn vast meer gebieden die zo’n toeristenkaart aanbieden. Weet jij waar ze ook zo'n kaart aanbieden, dan hoor ik het graag!

Wij hebben al eerder met ons gezin in Duitse jeugdherbergen vertoefd, zoals die in Duisburg en die in Nettetal (het eten is daar overigens geen aanrader) en nu die in Saarbrücken en we zijn zeker van plan om dit vaker te gaan doen.

Zou het iets voor jou zijn? Of heb jij toffe ervaringen die je graag wilt delen? Geef dan een reactie in de comments!

By the way: deze post is niet gesponsord!