Voordelig overnachten in een trekkershut – ook tijdens de zomervakantie!
01 september 2022 
9 min. leestijd

Voordelig overnachten in een trekkershut – ook tijdens de zomervakantie!

Wil jij wel graag eens kamperen, maar heb je (nog) geen kampeerspullen? Of heb je gewoon geen zin in al dat gedoe met tent opzetten? Of heb je, net als wij, geen auto om al je kampeerspullen in mee te nemen? En wil je toch graag op een camping staan én voordelig op vakantie? Denk dan eens aan een trekkershut!

De trekkershut als voordelig kampeeralternatief

Een paar jaar geleden wist ik nog niet eens af van het bestaan van een trekkershut En dat is gek, want op veel campings zijn deze praktische hutjes (je zou het vandaag de dag ook een tiny house kunnen noemen) te vinden. Het kwam door mijn schoonouders die hier wel eens in overnachtten, dat ik me er eens in ging verdiepen.  

Inmiddels vind ik het een uitkomst. Vakantie vieren in een trekkershut is namelijk een gemakkelijke optie, want je hoeft niet met kampeerspullen te slepen. Daarnaast is het ook nog eens heel voordelig, ook in de zomervakantie! Ook dit jaar sliepen wij een week met ons gezin in een trekkershut. De zomervakantie kozen we hiervoor omdat we met het ov reisden en toch op een camping wilden zitten. Maar het is ook een fijne optie tijdens de meivakantie of herfstvakantie als de nachten wat kouder zijn. 

Wat is een trekkershut?

Een trekkershut is een houten verblijf met een simpele inrichting. Trekkershutten zijn er in alle soorten en maten. Waren het voorheen vooral de houten blokhutten, nu zie je ook andere vormen zoals pods en wijnvaten. Een officiële trekkershut is lid van de trekkershutten organisatie Stichting De Groene Koepel. In Nederland, België en Luxemburg zijn 750 trekkershutten aangesloten in het netwerk. Deze trekkershutten voldoen aan een aantal minimumvereisten. Een trekkershut heeft meestal 4 bedden (2 stapelbedden), maar het aantal varieert ook wel van 2 tot 6 persoonsvarianten. Zo vind je er een minimale inventaris met:

  • (Stapel)bedden met matrassen en kussens (slopen, lakens en slaapzak zelf meenemen)
  • Een tafel met 4 stoelen en vaak buiten een picknicktafel
  • Kookgelegenheid: dit varieert van 2 elektrische gaspitten tot een volledig fornuis.
  • Inventaris om te kunnen koken en eten, zoals pannen, borden en bestek 

Stapelbed in trekkershut in LuxemburgStapelbed in de trekkershut in Luxemburg

Daarnaast zijn er comfort versies die rijker zijn uitgerust, vaak met een toilet en/of douche en waar je met 5 of 6 personen in kunt verblijven. Ook zijn er versies die geschikt zijn voor mindervaliden.

Wij hebben echter gemerkt dat veel basic trekkershutten ook uitgerust zijn met extra's, waardoor een trekkershut niet onderdoet voor een tiny house. Op de site trekkershutten.nl vind je alle officiële trekkershutten en op deze site of op de site van de camping zie je wat er allemaal in je trekkershut aanwezig is. Check dit vooraf zodat je weet wat je wel en niet mee moet nemen. 

Inmiddels hebben wij 4x in een trekkershut overnacht, waarvan er 3x een koelkast inzat en overal was een volledige servies- en pannenset aanwezig. Vroeger was het wat kariger, maar ook de trekkershutten gaan met hun tijd mee. 

In de trekkershutten waar we in 2021 9 nachtjes in zaten (Achterhoek) en die waar we in 2022 7 nachtjes verbleven (Luxemburg) zat zelfs een wasbakje met stromend water en een koelkastje (Lief!!: de camping in Luxemburg had vanwege de warmte een koelkastje voor ons neergezet). 

Het keukentje in onze trekkershut op camping 't ScharveltHet keukentje in de trekkershut van camping 't Scharvelt in Haarlo

Wat kost een trekkershut per nacht?

De tarieven verschillen afhankelijk van hoog- of laagseizoen en het niveau van luxe (van de hut én de camping), maar meestal kun je tussen de 40 en 60 euro wel terecht in een standaard blokhut van 4 personen op een basic camping. Dat is dan wel exclusief toeristenbelasting en evt. andere kosten zoals douchen of verwarming als je die aanzet. Soms worden schoonmaakkosten gerekend, maar vaak zijn die laag. Normaalgesproken maak je de hut zelf schoon, maar omdat ie zo klein is, is dat zo gepiept. 

Wij hebben deze zomervakantie voor 50 euro per nacht in de trekkershut gezeten. In 2021 was dat 45 euro per nacht zelfs iets voordeliger en op Texel ook een keer voor 65 euro per nacht, maar dat was dan wel op een 5-sterrencamping met een hip binnenzwembad, binnenspeeltuin etc. Dit waren wel steeds de traditionele blokhutten. Omdat pods, wijnvaten en andere trendy accomodaties nu hip zijn, zijn deze ook duurder. Toch heb je dus vaak dezelfde faciliteiten. 

Net zo duur als kamperen met je eigen tent, vouwwagen of caravan

Wij kiezen, als we met onze vouwwagen gaan kamperen, meestal niet de 5-sterrencampings uit, maar toch betaalde ik de laatste jaren ook al rond de 40 - 50 euro per nacht voor een camping in de zomer met een buitenzwembad en leuke speeltuin. Als je het zo bekijkt is een trekkershut echt voordelig, want je hoeft geen kampeermiddel en -spullen aan te schaffen als je dat niet hebt en/of je hoeft het niet op te zetten en af te breken. Geen gedoe met gesleep en opzetten als je al aan vakantie toe was. Zo hebben wij vorig jaar de eerste vakantieweek in een trekkershut gezeten en de 2 weken erna in onze eigen vouwwagen. We vonden het allebei heerlijk om de eerste dag van de vakantie (lees: moe van werken) niet de hele vouwwagen op te hoeven zetten. 

Omdat we dit jaar met het ov gingen en we toch van het campinggevoel houden, heb ik naar accommodaties op campings gezocht. Op de camping waar we nu in een trekkershut zaten, had ik 2 jaar geleden al geboekt om met de vouwwagen heen te gaan, maar door corona hebben we dat toen geannuleerd. Maar we wilden hier graag toch heen en konden gelukkig in een trekkershut terecht. 

Wat zijn de voordelen van een trekkershut? 

  •  De hutten zijn klein, maar je hebt alles wat je nodig hebt
  • Geen gesleep met kampeerspullen
  • Geen eigen kampeerspullen nodig, maar toch op de camping met alle faciliteiten en mogelijkheden voor de kids om vriendjes te maken
  • Het is net kamperen, je bent lekker veel buiten (want binnen is het maar klein)
  • Je hebt lekker je eigen buitenplek: leuker dan een balkon of hotelkamer
  • Het is klein, maar je hebt echt genoeg plek om je spullen kwijt te kunnen. Etenswaren in een keukenkastje en je koffers of tassen schuif je gemakkelijk onder de bedden. Onder het afdakje hangt altijd een waslijn klaar, zodat je was of handdoek lekker droog hangt. 
  • Het is budgetproof
  • Ideaal voor ouders alleen met kids (geen gedoe om in je eentje alles mee te zeulen)

Uitzicht achter onze trekkershut in LuxemburgUitzicht aan de achterkant van onze hut in Luxemburg

Helaas zijn er ook wat nadelen aan verblijven in een trekkershut:

Maar heel eerlijk: dit zijn maar minor issues 

  • Als gezin lig je als ouders in dezelfde ruimte als je kids: dat betekent stil zijn als zij al slapen en als je binnen zit
  • Bovendien lig je als ouders niet naast elkaar: sowieso niet zo romantisch (er zijn er wel met 2-persoonsbedden, maar die zijn schaars)
  • Een trekkershut is doorgaans voorzien van rechte eetkamerstoelen en buiten een picknicktafel. Als je relaxed wilt zitten dan adviseer ik je om zelf fijne kampeerstoelen of een fatboy o.i.d. mee te nemen. 
  • Je zit soms wat achteraf op een camping en maakt daardoor iets minder snel contact met andere kampeerders, maar dit verschilt ook per camping. 
  • In een basic hut heb je geen sanitair, in een comfort hut (vaak vanaf 5 personen) heb je wel een wc, je betaalt daar uiteraard iets meer voor. 

Waar vind je een trekkershut?

Op trekkershutten.nl vind je alle trekkershutten vinden in België, Luxemburg en Nederland die aangesloten zijn bij het netwerk van Stichting De Groene Koepel. Deze hutten worden regelmatig gecontroleerd en worden volgens dit concept ook alleen aangeboden in deze landen. In Duitsland heb ik het bijvoorbeeld nog niet ontdekt. Op trekkershutten.nl kun je zoeken op datum, aantal personen, regio en andere zoekcriteria om de hut van jouw gading te vinden en beschikbaarheid te controleren. Vaak boek je de hut via de camping zelf. De trekkershutten staan op verschillende soorten campings: dat kunnen hele luxe campings zijn, maar ook basic natuurcampings. Voor elk wat wils. 

Trekkershut Metty op camping Woltzdal in LuxemburgIn een trekkershut ben je van alle gemakken voorzien: aan alles wat je nodig hebt is gedacht!

Een trekkershut als voordelig alternatief voor een safaritent of vakantiehuisje

Er zijn inmiddels ook legio andere mogelijkheden om toch op een camping te zitten en geen eigen kampeermiddel te hebben: je ziet de safaritenten als paddestoelen uit de grond schieten. Ook een leuke manier van kamperen natuurlijk, maar deze zijn met name in de zomervakantie erg kostbaar. Daarnaast zijn er ook allerlei pods en andere tiny vakantiehuisjes die wat faciliteiten en oppervlak veel overeenkomsten hebben met een trekkershut. Ze ogen vaak moderner, maar je betaalt daar dan ook voor. Ter vergelijking: wij zaten deze zomer in een Coco Sweet voor 650 euro per week: wel een 2-persoonsbed en 2 mini kamertjes, verder dezelfde faciliteiten. Versus de trekkershut voor 350 euro per week. Het enige verschil maakte voor ons het tweepersoonsbed en de tuinstoelen 😉. 

Voor wie is overnachten in een trekkershut interessant? 

Je ziet veel natuurliefhebbers en wandelaars die gebruik maken van trekkershutten: ooit waren ze bedoeld voor trekkers, vandaar ook de naam: je kunt prima op een wandel- of fietsvakantie van hut naar hut trekken. Meestal blijven trekkers ook maar 1 of 2 nachten, maar op veel campings zit er geen maximum aantal nachten aan en kun je dus ook voor een week boeken. Vaak betaal je na de eerste 2 nachten een lager tarief per nacht. 

Een paar ideeën voor wanneer een trekkershut een tof idee is: 

  • Ga bijvoorbeeld met een vriend of vriendin wandelen van hut naar hut. 
  • Ook als je op fietsvakantie gaat met je partner, vrienden of met je gezin zijn de hutten ideaal. Wij kwamen gezinnen tegen die van hut naar hut reisden. 
  • Als je budgetproof in de zomervakantie wilt kamperen, zonder spullen te sjouwen of te investeren in een eigen kampeermiddel
  • Om eens aan kamperen te proeven
  • Als je veel van plan bent te ondernemen in de omgeving is een trekkershut ideaal: je slaapt er toch alleen, dus veel luxe heb je dan niet nodig (zo denk ik dan)
  • Wil je een korte break? Ook dan is een trekkershut een slimme en voordelige optie. Als je in het voorjaar, de zomer of het najaar gaat, kun je bijvoorbeeld een weekendje weg van vrijdag tot zondag en dan ben je 100 euro kwijt. Je kunt de hut dan als uitvalsbasis gebruiken om toffe uitstapjes te maken in de omgeving. Je betaalt dan vaak minder dan je in een vakantiepark zou betalen (vaak betaal je van vrijdag tot maandag). Bovendien bespaar je op kosten als schoonmaakkosten en bedlinnen, want dat kun je zelf meenemen en schoonmaken moet je meestal zelf doen (en is zo gebeurt omdat het heel klein is). En een zwembad (wat de kids graag willen) kun je altijd opzoeken.
  • Tot slot is een trekkershut erg geschikt als je alleen met je kids of kleinkids op vakantie gaat. Geen gesjouw of tent of voortent opzetten en bijna gelijk genieten. 

Is overnachten in een trekkershut duurzaam?

 Tja, dit antwoord hangt van meerdere zaken af.  Veel impact bij kamperen en dus ook bij bestaande accommodaties zoals een trekkershut, safaritent of vakantiewoning komt door de materialen die voor de accommodatie zijn gebruikt. En hoe lang de accomodatie vervolgens meegaat. 

Heb je zelf geen kampeerspullen en zou je die anders aanschaffen? Dan kan het duurzamer zijn om in een bestaande accommodatie te vertoeven. Het liefst dan wel in een duurzame variant. De old school blokhutten zijn meestal van hout gemaakt en sober ingericht (vaak zie je ook zeer nostalgische gordijntjes en servies uit de kringloop). Ze zijn weinig trendgevoelig wat dat betreft. Des te langer zo’n hut meegaat, des te duurzamer is het. In de winter kun je ook overnachten in een sommige trekkershutten, maar ze zijn doorgaans niet goed geïsoleerd, waardoor je veel gas of stroom verbruikt. Dan kun je beter kiezen voor een energiezuiniger verblijf. 

Nog een reden waarom een trekkershut duurzamer kan zijn: ook als je anders een grote auto zou kopen om je nieuwe caravan te kunnen trekken, dan is een trekkershut zeker een duurzame keuze.

Ik zou dus zeggen: ja, het is duurzaam en zeker als je daardoor zelf geen kampeerspullen aanschaft (en daarbij geen grote auto) of als alternatief voor een luxe verblijf van minder duurzame materialen. 

Conclusie: ik ben fan van trekkershutten!

Wil jij het ook eens proberen? Zoek dan een toffe hut voor jezelf uit op trekkershutten.nl. Dit blog is trouwens niet gesponsord, ik ben gewoon een grote fan! 

In deze hutten hebben wij al eens naar tevredenheid verbleven:

 

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!