Wassen met kastanjes - gemakkelijk, duurzaam én gratis!
Wassen met kastanjes? Het kan echt! Ik had hier al eerder over gelezen in verschillende blogs. En nu het weer herfst is, heb ik het ook echt uit kunnen proberen. In dit artikel vertel ik je hoe je van dit leuke herfstspeelgoed gratis natuurlijk wasmiddel kunt maken. Zodra je kinderen ermee uitgespeeld zijn dan. Ik heb met mijn dochter moeten onderhandelen over welke kastanjes ik voor de was mocht gebruiken en welke zij gebruikt om kastanjesoep van te maken. Ook lees je wat mijn ervaringen zijn met wasmiddel gemaakt van kastanjes. Is het een blijver of niet?
Duurzaam wassen
Sinds 2018 ben ik overgestapt op wassen met zelfgemaakt wasmiddel gemaakt op basis van geraspte zeep en water. Maar blijkbaar is er nog een duurzamere variant, het wassen met paardenkastanjes. Dit zijn de niet-eetbare kastanjes, niet te verwarren met de tamme kastanjes die je kunt poffen. Je kunt er de was mee doen omdat kastanjes een hoge concentratie saponinen (zeepstoffen) bevatten. Toen ik een paar weken geleden de eerste gevallen kastanjes spotte, ben ik het gelijk gaan uitproberen.
Het recept voor wasmiddel van kastanjes
- Ga op zoek naar een paardenkastanjeboom en maak er een leuk uitje van met de kids om kastanjes te rapen. Ga uiteraard lopend of met de fiets op zoek naar kastanjebomen en raap er lekker veel zodat je een flinke voorraad hebt.
- Plet, shred of snijd 4 of 5 kastanjes en giet er 250 ml water bij. Schud het even goed door elkaar en laat het dan trekken. Heb je de kastanjes flink fijngehakt, bijvoorbeeld in je blender, dan is je wasmiddel al met 10 minuten klaar. Heb je ze in stukken gesneden of wat grover geplet, dan kun je het beter een paar uur of een nachtje laten staan. Je krijgt nu een zeepachtig mengseltje en het wordt ook een beetje wit.
- Als je mengsel klaar is, moet je het eerst zeven voordat je het in het vakje van de wasmachine of in een wasbol doet. Anders heb je natuurlijk allemaal stukjes kastanje in je was of in je leidingen en dat wil je niet.
- Als je met kastanjes wast, krijg je geen geurtje aan je was. Was je nu al met wasnoten of met geurloos wasmiddel dan ben je daar waarschijnlijk al aan gewend. Wil je toch een geurtje, dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen.
- Zet een was aan en het kastanjewasmiddel doet zijn werk.
Je kunt hierop natuurlijk allerlei variaties maken: zoals meer kastanjes tegelijk in een afgesloten literfles doen zodat je daar gelijk een heel weekend mee kunt wassen. Of je snijd ze zolang dat gemakkelijk gaat en als ze te droog worden, doe je ze in de blender of keukenmachine. Het is nog een beetje uitproberen naar wat het beste werkt.
Wordt je was schoon met wasmiddel van kastanjes?
Bij mij kwam de was er schoon uit, hoewel ik niet heb getest of deze zonder wasmiddel net zo schoon zou worden. Onze was heeft gelukkig niet vaak erge vlekken. Bovendien deden we de was al met zelfgemaakt wasmiddel. En dat betekent wel dat je witte was iets minder stralend is. Maar de milieuvoordelen vind ik belangrijker dan stralend beddengoed bijvoorbeeld. Wil je een resultaat als de grote A-merken, compleet met frisgewassen (nep)geurtje? Dan kun je beter niet voor kastanjes gaan. Weet wel dat deze wasmiddelen vaak allerlei ingrediënten bevatten die het milieu geen goed doen. Bovendien bevatten ze vaak microplastics. Liever wel duurzaam wassen, maar geen kastanjes gebruiken? Ook daarvoor is een oplossing, onderaan dit blog lees je welk milieuvriendelijke en veel gemakkelijkere wasmiddel je als alternatief kunt gebruiken.
Een jaar gratis wassen
Ok, en dan heb je dus een berg kastanjes gevonden. Kun je daar dan het hele jaar mee wassen? Want het is natuurlijk tijdelijk leuk als decoratie, maar na een tijdje moet je herfsttafel weer plaatsmaken voor de kerstboom. Je kunt de kastanjes het hele jaar als wasmiddel gebruiken, maar dan moet je wel de kastanjes eerst drogen en versnipperen of eerst versnipperen en dan laten drogen. Anders zouden ze kunnen gaan schimmelen. Je maakt dus geen voorraad vloeibaar kastanjewasmiddel (want ook dat wordt snel viezig), maar je maakt de droge voorraad klaar en daar maak je dan later snel en eenvoudig het vloeibare wasmiddel van. Dat verpulveren is nog wel weer even een therapeutisch klusje. Maar hee, dan heb je wel een jaar lang eco verantwoord wasmiddel! En daar krijg je dan weer dat goede Groene Helden gevoel bij. Bovendien kost het ook nog eens helemaal niets!
Hoe je de kastanjes voor je wasmiddel het beste kunt bewaren
Als je de berg kastanjes hebt verzameld, kun je ze het beste in 1 keer verwerken. Dan heb je er ook maar 1 keer werk van. In een goede blender kun je ze direct versnipperen, onze keukenmachine wilde dat pas doen toen we (lees: Niels) ze eerst stuk voor stuk geplet hadden.
De kastanjesnippers laten we drogen in allerlei bakken. Als de snippers droog zijn, doen we het in een grote bak die we ook weer droog bewaren. Ik heb wel gemerkt dat je ze echt goed uit moet spreiden en af en toe keren en dat ze gauw bruin worden of zelfs gaan schimmelen. Dat komt misschien omdat we ze niet eerst hebben laten drogen. Misschien is het voor jou dus beter om ze eerst heel een paar weken goed te laten drogen en dan pas te versnipperen. Ik las ook een tip van iemand die de snippers in de oven op een lage temperatuur heeft gedroogd, dan ben je in een middag klaar. Maar daarmee verbruik je wel weer energie.
De kastanjesnippers kun je dus in een grote bak bewaren op een droge plek. Telkens als je wilt gaan wassen, bereid je eerst even het wasmiddel voor. En doordat je het versnipperd hebt, hoeft het maar 10 minuten te trekken en kost het je weinig voorbereidingstijd.
Hoeveel kastanjes heb je nodig?
Als je zo’n 4 tot 5 kastanjes per keer gebruikt, kun je zelf uitrekenen hoeveel je er nodig hebt voor een heel jaar. Overigens kun je van elke portie kastanjes meerdere keren een zeepaftreksel maken, wel 3x of meer. Je merkt vanzelf wanneer het zeepmengsel te dun is geworden en je nieuwe snippers moet gebruiken. Ik zou echter de gebruikte snippers niet te lang laten liggen, ook weer om bederf tegen te gaan. Ik was voornamelijk in het weekend, dus dan kan ik, als er 1 was in zit, gemakkelijk weer een 2e portie laten trekken. O, en de gebruikte kastanjesnippers kunnen gewoon bij het gft-afval, niet vergeten!
Ga ze nu gelijk zoeken!
Nu ik dit schrijf is het volop herfst en zijn er nog wel kastanjes te vinden. Sommige kastanjebomen zitten nog vol, maar er zijn er ook al veel uitgevallen. Nu is dus het moment om de kastanjes te gaan rapen en jezelf te verzekeren van een jaar gratis duurzaam wassen. En het is ook nog eens herfstvakantie dus maak er een gezellig uitje van: met wat hulp van je kids heb je zo een tas vol (die je dan waarschijnlijk wel moet delen). Doe dit overigens bij voorkeur niet in het bos, waar dieren ze als voedsel gebruiken. Liever zoek je ze bij kastanjes in straten en wijken.
O ja, de paardenkastanjes zijn wel giftig: helpen jouw kids net als de mijne mee met het pletten, laat ze dan goed hun handen wassen en zorg dat ze ze niet in hun mond stoppen.
Veel succes en plezier met het maken van jouw kastanjewasmiddel!
Wil je nog gemakkelijker en goedkoop wassen?
Update juni 2023
Is wassen met kastanjes toch te veel gedoe voor jou? Voor mij was het dat na een paar jaar ook wel. Daarom ben ik inmiddels overgestapt op duurzame, (micro)plasticvrije en goedkope wasstrips van Briters. Via de Groene Helden Academie loopt er een toffe kortingsactie waarmee je 20 euro korting krijgt op je bestelling. Meer info, de link en kortingscode vind je op deze pagina. Of bestel ze direct hier met korting.
Ander alternatief: maak zelf wasmiddel van blokken handzeep.
Duurzame groet,
Petra
Dit artikel bevat affiliate links van Briters