Activiteiten Nationale Klimaatweek 2023
17 oktober 2023 
3 min. leestijd

Activiteiten Nationale Klimaatweek 2023

Van 30 oktober tot en met 5 november 2023 is het weer Nationale Klimaatweek. De Nationale Klimaatweek is een initiatief van de Rijksoverheid waarmee ze - niet alleen tijdens deze week trouwens - burgers, bedrijven en gemeenten aanmoedigen om iets te doen voor een beter klimaat.  In dat kader heb ik mij ook aangemeld als Klimaatburgemeester van mijn gemeente Dijk en Waard. Sinds de fusie van Langedijk en Heerhugowaard trekken Iris van Asselt uit Koedijk en ik samen op als Klimaatburgemeesters. Tijdens de NKW organiseren we naast onze reguliere duurzame activiteiten een aantal andere toffe activiteiten en die zet ik hier voor je op een rijtje:

1 november - Lezing + Workshop "Afvalvrij leven, kan dat? "

Wanneer: 1 november van 19.30 tot 21.30 uur
Locatie: Bibliotheek Ter Aar
Door: Petra van Kleef
Deelname is gratis
Aanmelden en meer informatie

Wil jij leren hoe je met jouw huishouden zo min mogelijk afval produceert en tegelijkertijd geld bespaart? Kom dan naar deze informatieve workshop. 'Groene held’ Petra van Kleef laat zien dat je in je keuken, badkamer en tijdens het boodschappen doen prima zonder plastic kunt.

Tijdens de lezing vertelt Petra over haar reis naar zero waste en deelt ze praktische tips en verrassende inzichten over (plastic) afval. Deze workshop geeft je handvatten, zodat je direct stappen kunt zetten naar minder afval. Direct na de lezing brengen we twee tips in de praktijk. We gaan namelijk zelf vloeibare handzeep en deodorant maken!

1 november - Workshop Duurzaam Wonen, maak je eigen moodboard

Wanneer: 1 november van 19:30 -21:30 uur.
Locatie: LiberTerra Koedijk
Door: Iris van Asselt
Investering: 49 euro
Aanmelden kan hier

Mét rondleiding in onze eco-community en in het huis van Iris.

Je wilt thuis een fijne plek creëren die bij je past en waar je rust en ruimte ervaart. Ook maak je graag bewuste keuzes voor je interieur maar je weet niet waar je moet beginnen. Wat is duurzaam? Past het wel binnen je budget? Zijn duurzame items wel mooi? Waar vind je producten die goed zijn voor jezelf en die de aarde niet schaden? Hoe voorkom je een miskoop?

Tijdens deze workshop krijg je antwoord op deze vragen. Je krijgt mijn 5 belangrijkste tips voor een duurzaam interieur. En ik geef je een stappenplan dat je helpt om duurzame keuzes te maken voor je interieur. Je kunt al je vragen stellen en je maakt een begin met je eigen moodboard.

3 november - Lezing Inzicht in jouw Verborgen Impact

Datum: vrijdag 3 november 2023 van 18:30 – 19:30 uur.
Locatie: Bibliotheek Heerhugowaard Centrum
Door: Petra van Kleef en Iris van Asselt
Toegang gratis, svp hier aanmelden.

Wist jij dat 80% van de impact van onze levensstijl verborgen is? En dat keuzes maken op je onderbuikgevoel soms niet zorgt voor de duurzaamste keuzes?

Gelukkig heb je heel veel slagkracht als je wél weet wat de meeste impact heeft en wat de duurzaamste keuze is. Als 80% van onze impact verborgen is dan zijn er, als je omdenkt, dus veel mogelijkheden om flinke stappen maken met positieve duurzame impact.
Tijdens de lezing over De Verborgen Impact hoor je hoe het zit.

Hierom wil je bij deze lezing zijn

 • Direct inzicht in de impact van onze levensstijl en de Verborgen Impact Top 10
 • Handvatten om effectief en in grote stappen te verduurzamen
 • Ontdek wanneer je niet naar je onderbuikgevoel moet luisteren, zodat je met de juiste dingen bezig bent
 • Je slagkracht als individu inzetten in je verschillende rollen
 • Positieve focus: wat kun je wél doen en welk effect heeft dat? Geen vingerwijzen.
 • Duurzame inspiratie die je bijblijft in slechts 60 minuten

De lezing duurt ongeveer een uur. Tijdens en na de lezing is er de mogelijkheid om vragen te stellen of even kort na te praten met de Klimaatburgemeesters Iris en Petra.

4 november - Kijk binnen bij de klimaatburgemeesters van Dijk & Waard tijdens de Duurzame Huizen Route


Heb jij altijd al eens binnen willen kijken in het huis van een klimaatburgemeester? Dat is nu mogelijk op zaterdag 4 november! Petra van Kleef en Iris van Asselt laten graag zien welke duurzame oplossingen zij in huis hebben en hoe zij bewust leven.

Petra haar huis in Heerhugowaard is open van 10:00 – 12:30 uur en van 13:30 – 16:00 uur. Je kunt je hier aanmelden voor Petra’s huis.

Iris haar huis in Koedijk is open van 10:00 – 12:30 uur. Meld je hier aan voor het huis van Iris.

We zien je graag dan!

5 november - NKW, Inspiratie sessie De Verborgen Impact

13:00 – 16:00 uur. Met kijkje in een aantal huizen! (svp aanmelden)
Door klimaatburgemeester Iris van Asselt

Hoeveel aardes gebruik jij? En waar zit de meeste impact voor jou? Babette Porcelijn heeft samen met CE Delft gekeken naar de impact van dingen die de gemiddelde Nederlander regelmatig doet of koopt.

De Verborgen Impact
Hierbij hebben ze ook de onzichtbare impact meegenomen, zoals vervuiling bij de productie, gebruik van grondstoffen en transport.
Wil je weten of jij binnen de grenzen van 1 aarde blijft? En waar je het beste mee aan de slag kan gaan als je effectief wil verduurzamen? Kom naar deze interactieve inspiratie sessie!

Doe mee en win!
We gaan een quiz doen waar je een leuke prijs mee kan winnen. Kom als jezelf en we doen het met z’n allen om van elkaar te leren. Kom je ook? Meld je hier aan!

Uiteraard krijg je ook nog een kijkje in een aantal huizen. Je kunt je vragen stellen en we vertellen hoe wij hier wonen in onze eco-community.

Programma

 • Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
 • Introductie over ons project LiberTerra
 • Quiz en uitleg verborgen impact
 • Hoe kan je effectief verduurzamen
 • Bezichtiging aantal huizen
 • Afronding

Meld je hier aan en laat je inspireren!

Pay as you like (€ 12,50 – € 25)


We zien je graag tijdens deze activiteiten!


Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!