Het zit er weer op, onze kampeervakantie op de Veluwe. We hebben 3 mooie weken gehad, waarvan 1 met hittegolf. Ik heb een Nederlands campingzwembad nog nooit zo overvol gezien! Maar naast alle fun gaat ook op vakantie onze zero waste missie gewoon door, net als vorig jaar. Hoe is dat dit jaar gegaan?
Geroutineerde plasticvermijders
Vorig jaar waren we net begonnen en wilden we meteen heel streng zijn en eigenlijk helemaal geen afval genereren. Gedurende het jaar zijn we op sommige vlakken iets makkelijker geworden en nu kopen we regelmatig wel in papier of glas. Maar op plastic zijn we nog steeds heel streng: boodschappen in plastic hebben we denk ik wel met 95% verminderd ten opzichte van toen we startten. Op vakantie ging het voor ons als inmiddels geroutineerde plasticvermijders dan ook een stuk gemakkelijker en soepeler dan vorig jaar. Misschien zijn we al zo geroutineerd dat we er zelf geeneens erg meer in hebben. Even dat stukje omfietsen voor items zonder verpakking en gelijk wat meer zien van de omgeving. We gingen naar reguliere supermarkten, bakkers en markten. En omdat er in dit seizoen veel verse groente verkrijgbaar is, lukte het goed om versproducten zonder afval te kopen. Ook hadden we veel droogvoer van huis meegenomen. En het was maar goed ook dat we dat in glazen potten mee hadden, want we hadden (weer) muizen in onze tent. Wist je trouwens dat ze pruimen lekkerder vinden dan bananen, maar dat als er
niks anders is een muis dus ook gewoon een banaan opeet (met schil)….?
Het niet duurzame aan campings
Wat ik op zero waste gebied het meest jammere en gelijk ook het minst duurzame vind van veel campings is dat je het GFT afval niet gescheiden kunt wegbrengen. Dat was dan ook het grootste en bijna enige aandeel van ons afval. Ik heb nog overwogen om bij een huis te vragen of we ons groenafval bij hen in de groene bak mochten kieperen, maar durfde dat nog niet aan. Wel zonde, mede omdat er een kinderboerderij was. Je kon bijvoorbeeld nergens het lof van de wortels achterlaten als voer (en je mocht de dieren ook niet voeren). Ik pleit dus voor beter GFT campingbeleid, wellicht kan ik volgende keer ook nog beter m’n best doen om het
groenafval ergens goed onder te brengen.
Voedsel redden met Too good to go
Qua plastic hadden we na 3 weken wel een wc papierverpakking vol. En dat kwam met name doordat we deze vakantie een paar keer gebruik hebben gemaakt van de app Too good to go. Een nog jonge app die al fors aan bekendheid wint.
Verrassingsbox met left overs
In deze app kun je zien welke winkels diezelfde dag of de volgende dag boodschappen aanbieden die bijna over datum zijn. Voor een gering bedrag koop je een Magic Box en wat daarin zit is een verrassing. Dat hangt dus net af van wat er over is. Doordat supermarkten, bakkers, maar ook hotels hun overgebleven en niet houdbare producten (die vaak nog prima te eten zijn) toch nog kwijt kunnen, verdwijnt het niet in de afvalcontainer! Want wist je dat er nog steeds 1 derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, bij het afval belandt? Er wordt dus eigenlijk 1 derde deel voor niets geproduceerd. Superzonde en deze app helpt dus om de
voedselverspilling tegen te gaan. De app had ik al een tijdje, maar vanwege ons zero waste beleid, wilde ik geen spullen ophalen. Omdat er veel reguliere supermarkten meedoen, krijg je dan namelijk toch weer een hoop plastic. Toch leek de vakantie me een goede gelegenheid om het eens te proberen.
Creatief koken met geredde boodschappen
Je moet er wel rekening mee houden dat je de spullen pas tegen sluitingstijd op kunt halen en vaak moet je het een dag van tevoren wel al bestellen. Maar een paar keer paste dat in ons schema en de buurtsuper en bakker in de naastliggende dorpjes deden mee dus we gingen het eens proberen.
En inderdaad, we kregen wel gelijk een berg plastic erbij, maar het is ook wel een fijn idee dat je eten redt dat anders weggegooid zou worden (al vraag ik me af of ze dat nou echt werkelijk doen, de volgende keer ga ik toch eens vragen wat er anders mee gebeurd was). Bij EkoPlaza kregen we een brood van dezelfde dag en kaasburgers (M was heel blij). Bij Spar een lunchsalade, krieltjes en 4 pakken kipfilet. Dat was dan weer minder handig zonder vriezer op de camping, maar toch wel goed dat die plofkip dan weer niet voor niets een rotleven had gehad, want N, J en M vonden het wel smakelijk (normaal eten we nooit zoveel vlees). Bij de ene bakker kregen we ineens 3 hele broden (van dezelfde dag nog) mee, appelflappen, eierkoeken en een focaccia. En later bij een andere bakker een heel brood, roombroodjes, een paar harde broodjes en een zak zachte bollen. Echt wel waar voor je geld dus en alles gewoon nog prima eetbaar. En wat je teveel krijgt, kun je weer weggeven aan anderen wat op de camping ook gemakkelijk ging.
2e hands hotelontbijtje
De supermarktdingen hadden allemaal de datum van de dag waarop we het kochten en mochten daarna dus niet meer verkocht worden. Maar de kwaliteit was nog gewoon prima. En brood van de vorige dag is blijkbaar ook niet meer verkoopbaar, maar natuurlijk nog prima te zo te eten of tosti’s van te maken. Onze bakker thuis verkoopt brood van gisteren overigens voor half geld, maar blijkbaar doen niet alle bakkers dat. Je kunt dus ook de left overs van een hotelontbijt ophalen of bijv. maaltijden bij een traiteur. Het is net wat er beschikbaar is.
Voedsel redden vs plastic vermijden
Ik vond het, zeker ook als koopjesjager, wel een leuk experiment. Zeker een aanrader om ook eens te proberen. Ik denk dat wij vooral af en toe gebruik blijven maken
van de bakkers. Hoewel we dan wel brood in plastic krijgen, vind ik het redden van voedsel ook zeker wat waard. Je moet wel regelmatig de app in de gaten houden om te checken of er wat beschikbaar is of komt. Maar zeker als je creatief kunt koken en het niet erg vindt om een beetje te improviseren met ingrediënten, kun je prima boodschappen halen en daar een maaltijd van in elkaar flansen. Zo ga je voedselverspilling tegen én niet te vergeten: het is ook nog leuk voor je portemonnee.
Heb jij ‘m al geprobeerd? Wat zijn jouw ervaringen? En welke winkels raad jij aan om daar eens boodschappen te gaan redden?
O ja, en die foto van die pruimen: die kwam ik tegen in Arnhem. Ik heb er een paar meegenomen, maar helaas waren die niet te pruimen :). Wel slim om ze zo aan te bieden en er toch vanaf te raken. In de jam deden ze het prima. Weer voedsel gered :).
Trudie
op 19 Aug 2019Margret
op 20 Aug 2019Petra
op 20 Aug 2019Margret
op 22 Aug 2019