Boodschappenroutine

Zo, het is alweer een dikke maand terug sinds m’n laatste post. Ik had door werk en vakantiedrukte even wat andere dingen aan m’n hoofd. En we hebben de laatste weken geen grote nieuwe afvalhacks gehad, dus geen directe aanleiding voor een blog. Maar dat borrelt vanzelf wel weer op. Zo leek het me een puik plan om eens de delen hoe onze boodschappenroutine er nu uitziet.

Minder strak schema

In het begin, toen we net zero gingen wasten zeg maar, toen postte ik nog dat zonder afval boodschappen doen zorgt voor een lege koelkast en dat het zelfs duurder was. Het was toen heel erg zoeken waar we onze verpakkingsloze en liefst verantwoorde boodschappen vandaan gingen halen. We hebben van alles geprobeerd en we hebben nu een aardige routine, hoewel die niet meer zo standaard is als elke week groot inslaan bij de supermarkt voor de hele week. Het is allemaal wat losser, maar loopt inmiddels wel goed.

Bulk is beter

Een belangrijke switch die we gemaakt hebben, is dat we nu veel in grootverpakking kopen. Havermout (voor m’n ontbijt), pompoenpitten, risottorijst, pasta en rozijnen koop ik in grote verpakkingen bij de Biologische toko of bij Odin, de coöperatie waar we een tijd lid van zijn geweest. Helaas heb ik bij ons in de buurt geen bulkwinkel gevonden, dat zou nog altijd mijn voorkeur hebben.

12,5 kilo rozijnen

De verpakkingen zijn vaak 5 kilo, biologisch en zitten in papieren zakken. Die zakken gebruiken we weer als afvalzakken. Laatst heb ik dus ook 12,5 kilo superlekkere biologische rozijnen besteld. Die zitten heel lekker gezellig krap verpakt op elkaar in een doos. Wel met plastic folie. Maar dat scheelt dus, als je van 200 grams zakjes uitgaat, wel gauw meer dan 60 zakjes aan plastic. En die zak die in de doos zit, kan wel weer als afvalzak fungeren.

Ok, als we nu veel in 1x bestellen en laten bezorgen, dan rijdt er natuurlijk wel een bezorger voor ons, maar dat is dan maar 1x per kwartaal. En je hebt natuurlijk ook nog de verpakking in de vorm van een grote doos waar alles in zit, maar dan nog minimaliseren we ons plastic. En voor kartonnen dozen hebben we ook een heel hergebruik systeem, maar daarover vertel ik je wel een andere keer.

Altijd wat in huis

Naast dat we door grootverpakkingen te kopen veel plastic vermijden, is een ander voordeel dat je (bijna) nooit misgrijpt en altijd wel iets te eten kunt maken. Zo hebben we altijd linzen op voorraad. Die zijn een goede vleesvervanger en je kunt er met ons eigen recept lekkere linzenburgers van maken die de kids zowaar ook lusten (ok, met ketchup dan).

Nog een voordeel van dit “de beste raad is voorraad” idee is dat je in noodgevallen dus ook altijd wel wat te eten in huis hebt. En ik ben dus zo iemand die daadwerkelijk een noodpakket in huis heeft (hoewel ik de inhoud nodig eens moet checken). Het geeft me een veilig idee dat als de dijken doorbreken dat we dan voorlopig nog wel wat te eten hebben. Ja, je mag gerust lachen :).

Meer tegelijk

Van een aantal andere producten halen we nu vaak meer tegelijk. Zo halen we bij Odin gelijk 5 flessen diksap, zodat we daar een maand mee toe kunnen. N. komt door de week langs de biologische slager en haalt dan vlees voor de komende weken en dat vriezen we per portie in. Pindakaas kopen we ook met meer potten tegelijk. (En nee, helaas maken we die momenteel niet meer zelf. Als ik meer tijd heb, wil ik hiervoor een nieuwe poging wagen. De potten van de Jori pindakaas zijn wel ideaal om dingen in te vriezen (zoals gehakt) of te bewaren, dus die worden met liefde hergebruikt). Yoghurt kun je vaak ook wel voor 2 of 3 weken kopen.
Dat maakt ons de andere weken flexibeler en zorgt dat we niet per se naar Odin of Ekoplaza hoeven, maar naar de groenteboer kunnen.

Ruilhandel

Wat we dus ook doen is meer uitwisselen binnen de familie. Zo kochten wij dus die 12,5 kilo rozijnen en namen mijn schoonouders daar weer een deel van over. Zelfde met een doos met 80 rollen gerecycled wc papier. Zij halen weer aardappelen, appels en eieren voor ons omdat ze die toch al bij de boer halen voor zichzelf. Nu nemen ze ook onze houten kratten mee en krijgen wij ons deel. De eieren gaan in gebruikte eierdozen. Ook zelfgemaakte jam is ideaal voor ruilhandel.

Verse vitamientjes

Het lekkerste is natuurlijk wel als je dit droge voer combineert met verse groente. En ook fruit gaat er bij ons gezin goed in met 2 stuks per dag. Voor onze wekelijkse voorraad groenvoer hebben we nu diverse adresjes. We zijn een paar maanden lid geweest van Odin, de voedselcoöperatie. Was prima, het nadeel was alleen dat het voor ons te ver was om relaxed op de fiets te doen. En de auto pakken daarheen slaat dan ook nergens op. In de tussentijd heb ik ontdekt dat de groenteboer waar ik vroeger tegenover woonde in mijn oude dorpje nog steeds bestaat. En de meneer waar ik vroeger als kind al groente en fruit haalde is er nog steeds. Wel flink ouder
geworden natuurlijk. Maar wat supertof is het als je daar je verse groenten haalt die daar direct van het land komen, een gezellig praatje maakt en herinneringen ophaalt. Het is echt in een oude schuur met kippen en konijnen ernaast waar de kids ook altijd even willen rondneuzen. Het mooie is dat hij ook bonen en linzen verkoopt dus die kan ik gelukkig wel zonder verpakking krijgen.

Meer afwisseling

Waar we de verse boodschappen doen, wisselen we dus af. De ene keer ga ik naar de groenteboer, de andere keer op zaterdag naar de markt in de stad en weer een andere keer naar bijv. Ekoplaza of Odin, net waar ik in de buurt ben. Voor de boodschappen tussendoor zoals bananen gaan we regelmatig even naar de supermarkt in de wijk. We gaan ook wel eens naar de toko, maar willen toch liever biologisch. Ik ben wel blij dat Ekoplaza ook in ons dorp komt, dan kan ik daar zowel groente en fruit als yoghurt halen, dat maakt ons nog weer flexibeler. Eigenlijk kopen nu dus vaak bij winkels waar we in de buurt zijn, net hoe het uitkomt.

1x per maand naar de markt

We gaan nu ongeveer 1x per maand naar de markt en halen dan naast groente en fruit ook vis die we in delen invriezen. Daarnaast halen we allerlei lekker dingen in huis. Zoals los snoep, soms koekjes (want die hebben we niet meer zo vaak, tenzij we ze zelf maken…), lekker brood en dan ga ik ook vaak nog even naar de Simon Levelt voor losse thee.

Is het nog steeds duurder?

Toen we begonnen afval te vermijden waren we een stuk duurder uit. Inmiddels hebben we door bovenstaande routine wel weer aardig ons oude niveau qua uitgaven bereikt. Biologische producten zijn wel duurder, maar doordat we ons niet meer laten verleiden door snacks en andere dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, komen we toch ongeveer gelijk uit. En het is nog gezonder ook!

Heb jij nog slimme boodschappentips? Geef ze door via een reactie op deze post!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Suzanne de Jong
Door

Suzanne de Jong

op 20 Feb 2022

Ik las je stukje over je site in het weekblad. Wat een mooie, duidelijke en nuttige site! Leuk om de verschillende tips te lezen. Ik heb nog niet alles gelezen op je site dus ik weet niet zeker of het er al tussen staat maar ik koop bijvoorbeeld ook in bij Pieter Pot en ik heb een Fairphone waar ik onderdelen van kan vervangen zodat ik niet steeds een nieuwe telefoon hoef te kopen.

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 20 Feb 2022

Hee Suzanne, dank je wel! Ik ken Pieter Pot inderdaad en ben daar ook klant. En wat goed dat je een Fairphone hebt, je bent al goed bezig. Hopelijk kan ik je nog verder inspireren op mijn website! Groet, Petra

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!