Deze week maakten Niels en ik tijdens een gezellig avondje onze eigen bijenwasdoeken. Dat zijn katoenen doeken geïmpregneerd met (je raadt het al) bijenswas (en jojoba olie). Als je zonder wegwerpplastic probeert te leven, dan betekent dat ook dat je een alternatief moet zoeken voor vershoudfolie. Bij ons was het motto: als het op is, kopen we geen nieuwe meer. En het was op. Al een tijdje. Dus we dekten kliekjes en onze zelfgemaakte eiersalade enzo al een tijdje af met schoteltjes of bewaarden het in bakjes met deksel. Maar soms is vershoudfolie dus gewoon handiger. En daarvoor heb je dus bijenwasdoek. En natuurlijk kun je dat ook gewoon kopen in de winkel. Maar aangezien ik het tof vind om dingen zelf te maken en nog wat gezellige lapjes stof op zolder had liggen zag ik het als een leuk project om zelf bijenwasdoek te maken. En het lukte. In dit blog lees je hoe jij ook gemakkelijk zelf bijenwasdoek kunt maken, wat je ervoor nodig hebt én waar je de benodigdheden voor bijenwas kunt kopen.
Waar je bijenwasdoek voor kunt gebruiken
Je kunt een nieuwe bijenwasdoek zo’n 10 maanden gebruiken om schalen mee af te dekken in de koelkast of om je halve meloen te doen. Maar je kunt er ook je bammetjes in verpakken en ‘m als vrolijk boterhamzakje gebruiken. Of je kaas erin halen bij de kaasboer (vlees en vis zou ik niet doen). En zo zijn er nog tal van mogelijkheden om er voedsel mee vers te houden. De bijenwasdoek zorgt ervoor dat je pakketje luchtdicht wordt afgesloten net als de vershoudfolie dat zou doen. Schoonmaken doe je met lauw water. Niet te heet want anders smelt de was. Overigens is het niet slim om je boterhammen met pindakaas erin te verpakken, want die pindakaas druipt er dan uit en dan moet je dat er weer af poetsen. Beter is om te zorgen dat die doek zo min mogelijk vies wordt, mijn ontdekking na slechts 1 dag gebruik. Vanaf nu voor ons dus 5 vrolijke doeken in plaats van folie in de koelkast.
Het maken van de bijenwasdoek viel reuze mee. We hebben het recept gevolgd van het blog van Ecomama en dat werkte helemaal prima. Als een echt team hebben we samen, terwijl we aan het Netflixen waren, de doeken opgewarmd in de oven, ingesmeerd met was, weer in de oven gedaan, achterkant ingesmeerd met was en toen weer in de oven gedaan. Tot slot even vastgehouden met 4 vingers om ze aan de lucht te laten drogen. En dat 5x. En toen was de serie ook wel af. Het was niet heel relaxed Netflixen, dat begrijp je. En natuurlijk is het dus makkelijker om ze te kopen, maar ik merk dat ik die zelfgemaakte spullen altijd met veel plezier gebruik. En ik word er superblij van als zo’n project lukt.Naast de bijenwasdoeken hebben we nog een paar mooie nieuwe plasticloze vershouditems die ik je niet wil onthouden. In het boek het Zero Waste Project geven Nicky en Jessie aan dat zij liever niet hebben dat hun voedsel in aanraking komt met plastic. Waar ik plastic vooral zag als afval en milieuonvriendelijk, gaan zij nog een stap verder. Zij mijden dus plastic ook in de vorm van bakjes, schalen, broodtrommels en afwasborstels. Zo had ik het nog niet bekeken, maar inmiddels deel ik meer en meer hun idee. Zo waren wij op zoek naar handige bakjes om vlees en vis in te vriezen, maar na het lezen van hun visie hebben we uitgekeken naar alternatieven voor plastic. Na veel wikken en wegen en onderzoek heb ik bij IKEA glazen bakjes met glazen deksel en siliconenrubber ring op de kop getikt (van IKEA 365 +). Hygiënisch en ook duurzaam. Een plastic diepvriesbakje gooi je toch na een paar jaar weg omdat het poreus wordt. En glas kan oneindig lang mee. Of het valt stuk, maar dan is het een stuk beter te recyclen. En invriezen in glas kan gewoon, je moet alleen wat voorzichtiger zijn.Tegelijk heb ik ook bij IKEA 2 siliconen vacuümdekseltjes (ook van 365+) gescoord die naast de bijenwasdoeken dienst kunnen doen om schaaltjes af te dekken. Superhandig, je legt ze op het schaaltje, duwt ze even in en dan trekken ze vacuüm. Dus plastic bakjes in de koelkast zijn ook niet meer nodig. We dekken nu de schaaltjes van ons servies af met die siliconendeksels. En waarom zou je geen jampotjes gebruiken om kliekjes e.d. in te bewaren in je koelkast? Des te meer ik op zoek ga naar alternatieven, des te meer merk ik dat we makkelijk creatief kunnen zijn in het hergebruiken van potjes. En dat we dus weinig nieuw hoeven te kopen.
Cheap as voorraadpot hack
Tegelijk heb ik ook bij IKEA 2 siliconen vacuümdekseltjes (ook van 365+) gescoord die naast de bijenwasdoeken dienst kunnen doen om schaaltjes af te dekken. Superhandig, je legt ze op het schaaltje, duwt ze even in en dan trekken ze vacuüm. Dus plastic bakjes in de koelkast zijn ook niet meer nodig. We dekken nu de schaaltjes van ons servies af met die siliconendeksels. En waarom zou je geen jampotjes gebruiken om kliekjes e.d. in te bewaren in je koelkast? Des te meer ik op zoek ga naar alternatieven, des te meer merk ik dat we makkelijk creatief kunnen zijn in het hergebruiken van potjes. En dat we dus weinig nieuw hoeven te kopen.
Cheap as voorraadpot hack
O ja, de leukste hack die ik tot slot wil delen zijn de Kesbeke potten. In het vorige jaar waren we met z’n vieren ergens gaan lunchen en daar zag ik dat ze een Kesbeke (je kent ze vast van de tafelzuren: augurkjes, uitjes, e.d.) pot hadden als fooienpot. Maar dat was een enorme pot. Van 2650 ml. Met een nostalgisch design. Ik had ze nog nooit zo groot gezien, maar die worden in de horeca natuurlijk veel gebruikt. Dus ik vroeg meteen of ze nog meer van die potten hadden. Bij navraag bleek dat ze die zelf wilden houden om er lampen van te maken. En wat blijkt? Het is een hele hype (geweest??) om van die potten (hang)lampen te maken. Of terrariums met lamp. Ook heel hip tegenwoordig. Kesbeke zelf verkoopt op hun site nu zelfs DIY sets met een lamp en pot in 1 pakket.
Helemaal geweldig om van een pot die normaal in de glasbak zou gaan op deze manier een collectors item te maken. Ik ben inmiddels ook verk(n)ocht. Die potten zijn ideaal formaat om droog voedsel zoals linzen, bonen e.d. in te bewaren. Gelukkig zijn er nog mensen die niets in de potten zien en zodoende heeft N dus de visboer bereid gevonden om elke week de pot die hij overheeft van het maken van de saus voor hem te bewaren (en dus te redden van de glasbak). En natuurlijk vindt N het geen probleem om dan gelijk even een harinkje te halen. Ik heb nu al vele plannen met al die potten, dus kom maar op. Enne, mocht jij nog iemand weten die er een paar overheeft dan houd ik me aanbevolen!
To be continued…
Er is nog zoveel meer te vertellen maar dan wordt deze post veel te lang en ik had me juist voorgenomen om korter maar vaker te bloggen. Dus deze keer een abrupt einde: tot snel weer!
Marion
op 20 Jan 2019Petra van Kleef
op 20 Jan 2019