Duurzaam buitenspeelgoed
02 april 2021 
in Budget
3 min. leestijd

Duurzaam buitenspeelgoed

Met de lente en het mooie weer van de afgelopen dagen is ook het optimale buitenspeelseizoen van start gegaan. Hebben jouw (klein)kids ook al menig plastic schep of emmertje versleten? Het lijkt wel of dit soort speelgoed tegenwoordig echt maar voor eenmalig gebruik is gemaakt. Het is supergoedkoop te krijgen en dat is ook het jammere eraan. Want goedkoop wordt gauw duurkoop als het snel stuk is en helemaal omdat dit ten koste gaat van onze planeet en niet te vergeten: van het speelplezier. Toch zijn er genoeg duurzame keuzes en alternatieven voor buitenspeelgoed en die deel ik graag met je!

Wegwerpwaterspuiten

Maar voordat ik dat doe wil ik graag nog even een paar inzichten en frustraties met je delen. Naast cheap as zandspeeltjes zijn ook de plastic waterspuiten waarmee je water opzuigt en dat in 1 x eruit kunt spuiten heel populair. Ze hebben zo’n buitenkant van plastic schuim en zijn supergoedkoop te krijgen. Wij hebben er in ons pre zero waste leven denk ik wel een stuk of 10 versleten en sinds we met zero waste bezig zijn, koop ik ze niet meer. Ze zijn gemaakt om 100 x (of zelfs minder) mee te spuiten en dan stuk te gaan. Eigenlijk gewoon wegwerp dus. We hebben nu nog 2 andere spuiten en ik heb me voorgenomen om geen nieuwe meer te kopen.

Opblaasbaar afval

Ook mijn kijk op opblaasbare items voor in het water is flink veranderd. Zelf ben ik wel van een beetje fun op het water en zo’n enorme eenhoornzwemband zou echt iets voor mij zijn. Toch zijn dit vaak de dingen waarvoor we allemaal niet de moeite nemen om ze te plakken als ze lek gaan. En soms is het zelfs onmogelijk om ze te plakken (of überhaupt het lek te vinden). Grote kans dus dat iedereen elk jaar weer een nieuw zwembadje of nieuwe opblaaseenhoorn koopt. Ook dat doen wij dus niet meer. Gelukkig kunnen wij de steeg uitlopen om in het meer te plonzen.

Vorig jaar heb ik trouwens nog wel een (hele stevige) opblaaskano tweedehands gekocht. In de handleiding stond: “Het product dat u gekozen heeft, is een investering: het verdient al uw aandacht en vergt enig onderhoud.” Ik heb er smakelijk om gelachen, maar het is wel waar. Voor alles eigenlijk: door aandacht en goed onderhoud verleng je de levensduur van je spullen enorm.

Recyclen niet mogelijk

Goedkoop plastic breekt sneller, maar uiteindelijk wordt alle plastic broos en verweerd waardoor het sneller stuk gaat. Bij ons heeft een Tupperware speelset die zo’n 20 jaar oud is het nog het langste volgehouden.
Het vervelende van plastic speelgoed dat stuk is, is dat het niet gerecycled kan worden. Mijn gemeente adviseert om het in de zwarte bak te gooien. Wat betekent dat het verbrandt wordt, en alleen nog wat warmte oplevert. Daarnaast moeten er allerlei giftige stoffen uitgefilterd worden. Zonde!

Fijner spelen met duurzaam buitenspeelgoed

Ook voor kinderen is het veel fijner spelen met duurzame materialen. Zo sneu als je lekker bezig bent en het emmertje of het hengsel ervan is binnen een uur stuk. En je bezeert je er nog aan ook! Het is toch veel leuker als je een leven lang kunt spelen met je favo emmer?

Wil je het duurzaam aanpakken dan zijn er een aantal alternatieven:

  1. Koop het zandspeelgoed tweedehands. Bijna al ons plastic buitenspeelgoed komt van de kringloop of rommelmarkt. Dan is het in elk geval niet nieuw en krijgt het een tweede leven.
  2. Zijn je kinderen te groot of spelen ze er niet mee? Geef het dan weg aan andere kinderen. Het plastic hardt ook uit als er niet mee gespeeld wordt, dus als je het bewaart voor je kleinkinderen is er een dikke kans dat het breekt als je het vastpakt. Spullen moeten gebruikt worden!
  3. Kies voor RVS: Dit vind ik de leukste hack! RVS schalen en bakjes werden en worden in keukens nog veel gebruikt (en voor de hond) maar zijn ook volop bij kringloopwinkels te vinden. Op vakantie heb ik een stapel RVS schaaltjes en een champagnekoeler (ken jij iemand die zo’n ding echt gebruikt?? ) gekocht bij de kringloop en dit zijn onverwoestbare speelgoeditems. Ook nog eens tweedehands, dus ze krijgen hiermee een extra leven en daarna waarschijnlijk nog veel meer. Met een touw eromheen is de champagnekoeler een stoere emmer geworden.

    RVS buitenspeelgoed

  4. Gebruik wat er is: ik merk dat mijn kids het liefste spelen met allerlei keukenitems, nog liever dan met hun eigen speelgoed. Zowel thuis als op de camping wordt mijn keukeninventaris geplunderd en spelen ze met slaschalen, vergieten, knijpers, etc. Ik ben regelmatig iets kwijt en dan vind ik het vol papiersnippers op de knutseltafel – of erger, vol met heksensoep in de tuin. Kortom: soms hebben ze geeneens speelgoed nodig om lekker mee in het zand te klooien. Bij de kringloop zijn ook voldoende bestek en grote lepels te koop, mocht je liever niet misgrijpen.
  5. Ga voor een duurzaam geproduceerd speelgoed. Bijvoorbeeld van gerecycled plastic. ZSilt (een Nederlands bedrijf) maakt mooie, weer eens wat andere zandspeelitems van gerecycled plastic en ook op GreenJump.nl kun je duurzaam buitenspeelgoed vinden.

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen inspireren met deze tips!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!