Duurzame zonnebrandcrème in 2023: welke opties heb je en welke is de beste?
27 juni 2023 
7 min. leestijd

Duurzame zonnebrandcrème in 2023: welke opties heb je en welke is de beste?

Zonnebrandcrème is zo’n product waarvan je denkt: kan het überhaupt wel duurzaam? Zonder verpakking is al lastig (hoewel je ze tegenwoordig ook in stickvorm hebt), maar vooral ook de zonnebrandcrème zelf kan allerlei ingrediënten bevatten die niet goed zijn voor het milieu of voor jezelf. Gelukkig wordt ook hierin de duurzame trend opgepakt en werken veel merken inmiddels aan groenere versies. Het is echter nog niet zo dat de ultieme duurzame zonnebrandcrème voorhanden is. Toch kun je wel duurzamere keuzes maken. In dit blog deel ik wat er wel en niet goed is aan zonnebrandcrème, hoe je op duurzaamheid kunt beoordelen, wat er uit de test van de Consumentenbond 2023 komt en welke zonnebrand ik gebruik.

Waar let je op als je een duurzame zonnebrandcrème wil kopen?

Als je duurzame zonnebrand wil kopen, kun je op een aantal dingen letten:

Schadelijke stoffen voor het milieu en/of hormoonverstorende stoffen en allergenen. Bij zonnebrand kun je denken aan stoffen die het koraal aantasten. Hormoonverstorende stoffen kunnen je hormoonhuishouding ontregelen en kanker veroorzaken. Zo zijn de stoffen Homosalate en Octocrylene per 2024 verboden. Er zijn inmiddels velliger alternatieven. Toch werden in de test van de Consumentenbond nog producten gevonden die dit nog steeds bevatten.

Zitten er microplastics in? Ook die wil je er liever niet in hebben. Er worden al microplastics in ons lichaam teruggevonden en er is steeds meer bewijs dat dit onze gezondheid niet ten goede komt. 

De verpakking: zit het in een plastic verpakking of bijvoorbeeld als stick in een kartonnen verpakking? Een verpakking van gerecycled materiaal heeft de voorkeur. Daarnaast kies je liever voor een grootverpakking, zodat er minder verpakkingsmateriaal nodig is. En je kunt kijken naar hoe gemakkelijk je het laatste restje uit de tube of fles krijgt. Zonde als je dat weg zou gooien.

Hoe test de Consumentenbond op duurzaamheid van zonnebrandcrèmes?

De Consumentenbond test elk jaar de zonnebrandmiddelen op bescherming (UV-A en UV-B), gebruiksgemak en inmiddels ook op duurzaamheid. De ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied gaan snel, daarom ziet de lijst van 2023 er al weer anders uit dan in 2022. Wat duurzaamheid betreft kijkt de Consumentenbond naar het aantal schadelijke stoffen, naar microplastics, naar de verpakking en hoeveel erin achterblijft (wat ik wat minder belangrijk vind, je kunt een tube immers gewoon openknippen). En natuurlijk testen ze ook op de beschermingsfactor: doet het product wat het belooft?

Goed om te weten: veel producten krijgen puntenaftrek op duurzaamheidsgebied omdat ze nieuwe filters gebruiken waar van de (on)schadelijkheid nog niet goed is vastgesteld. Eigenlijk heb je hier dus weinig aan en blijft het een gok en vaag. De tijd en onderzoeken zullen het leren.

Wat ik verder bijzonder vind is dat er dit jaar qua groene keuze 2 producten de lijst aanvoeren die toch microplastics bevatten. Bijzonder, want dat maakt de ultieme duurzame keuze bijna onmogelijk.

De Consumentenbond heeft in 2023 zonnebrandcrèmes getest met SPF 30 en SPF 50. Ze deelden deze testuitslagen in het magazine van juni. Deze test is echter niet compleet. Later hebben ze nog meer producten toegevoegd en deze resultaten staan op hun website (je moet lid zijn om dit in te kunnen zien). Ze hebben niet alles getest, ik kan dus ook niet oordelen over niet geteste producten. Er zijn trouwens ook een aantal afraders, dat zijn zonnebrandproducten die de beloofde beschermingsfactor (soms bij lange na niet halen). Lees snel verder voor de testuitslagen en ook de afraders.

Wat is de duurzaamste zonnebrandcrème met SPF 30 en SPF 50?

Uit de test van de Consumentenbond komen deze zonnebrandcrèmes als meest duurzame keuze met beschermingsfactor 30 en 50. Let op: dit gaat telkens om producen van 2023!

Dr. Jetske Ultee Suncover SPF 30

  • Bevat geen allergenen, parfum en alcohol
  • Is water resistant
  • Bevat wel microplastics (van de rode en oranje lijst uit de test van Beat de Microbead)
  • Goed leeg te krijgen
  • Weinig verspilling

Deze zonnebrand is verkrijgbaar in 200 ml fles of in een pompfles van 1 liter en alleen online te bestellen. De literfles kost 39,95 euro en dat is best betaalbaar (4 euro per 100 ml). Het is een non-profitproduct om goede veilige zonnebrandcrème voor iedereen beschikbaar te maken. Vorig jaar werd deze me aangeraden en ik wilde ‘m dan ook uitproberen, maar ik knapte toch af op de microplastics. Heb deze dus niet zelf geprobeerd. Desalniettemin een duurzamere keuze die doet wat ie moet doen.

Zenova suncare (Action) Sunmilk sensitive SPF30

  • Bevat geen allergenen, parfum en alcohol
  • Is water resistant
  • Bevat wel microplastics (van de oranje lijst uit de test van Beat de Microbead)
  • Weinig verspilling

Deze zonnebrandcrème voerde eerst de lijst aan, maar omdat deze niet meer of nog maar beperkt verkrijgbaar is, heeft de Consumentenbond deze van de lijst afgehaald. Maar als je deze in huis hebt, of nog ergens kunt vinden, dan is dit een goede en voordelige keuze (4,60 euro per 150 ml.). Wel jammer van de microplastics van de oranje lijst van de Plastic Soup Foundation. Dit zijn mogelijk microplastics waarvan de impact nog niet goed is onderzocht. Deze heb ik zelf helaas ook niet kunnen testen, hoewel ik ook hier sceptisch ben ten opzichte van de mogelijke microplastics.

Kijk niet alleen naar het label 'Groene keuze'
De Consumentenbond merkt – behalve bovengenoemde twee – geen andere producten expliciet aan als groene keuze, maar ik ben de resultaten nog eens ingedoken en kom tot nog een aantal opties die én een duurzame keuze zijn én meer dan een 7 scoren op de bescherming (ter vergelijking, de hoogste score op bescherming is een 7,7). Dit zijn dus ook hele prima duurzame keuzes, als je de microplastics meerekent misschien nog wel duurzamer dan de bovenste twee!

Cien Sun (Lidl) Love Your Planet SPF 30 Lotion

  • Bevat geen allergenen en alcohol
  • Bevat wel parfum (biologisch afbreekbaar zeggen ze op het etiket)
  • Geen microplastics
  • Water resistant
  • Vegan (staat op de tube, wellicht zijn die andere dat ook hoor, maar hier staat het op)
  • Tube (behalve de dop) van 50% gerecycled plastic

Deze zonnebrandcrème staat op nr. 7 in de algehele lijst. Eigenlijk heeft deze hele goede scores, maar kreeg puntenaftrek vanwege de duidelijkheid van het etiket en het feit dat er veel zonnebrand achter in de tube blijft. Dat is wat mij betreft eenvoudig opgelost door deze open te knippen en de rest er met je vinger uit te lepelen. Ik gebruik deze zelf en ben er erg tevreden over. Smeert fijn, ruikt prima en doet wat het moet doen. Kost ongeveer 5,50 euro voor 150 ml.

Let op: van deze zonnebrandcrème is ook een SPF 50 in omloop geweest. Deze is echter door Lidl uit de schappen gehaald omdat volgens de test van de Consumentenbond, deze maar een beschermingsfactor van 30 had. Als je deze in huis hebt, mag je ‘m inleveren, dan krijg je je geld terug. Je kunt ‘m echter ook blijven gebruiken (dan verspil je ‘m niet) als SPF 30.

Decathlon Active 30 Solaire Sun

  • Bevat geen allergenen en alcohol
  • Bevat wel parfum
  • Geen microplastics
  • Water resistant

Deze spray scoort in de test een 3e plek en is daarmee Beste Koop. Ik heb deze niet getest overigens. Deze kost ongeveer 10 euro voor 150 ml.

Nivea Sun Babies and kids Sensitive Protect SPF 50 (spray)

  • Bevat geen allergenen en alcohol
  • Geen microplastics
  • Water resistant
  • Weinig verspilling

Deze komt als Beste koop uit de test en is ook nog eens een duurzamere keuze. Ik heb deze niet getest. Deze is met 28 euro wel wat duurder, maar als je op de 1 + 1 gratis aanbiedingen let, dan kun je ‘m voordeliger scoren.

Deze zonnebrandcrèmes worden afgeraden

Helaas zijn er ook een aantal zonnebrandcrèmes die niet goed uit de test kwamen. Dat kwam met name omdat ze – soms bij lange na – de beschermingsfactor niet haalden. Heb je deze in huis, wees je er dan van bewust dat ze niet zo goed werken als ze beloven. Je kunt eventueel contact opnemen met de leverancier:

Suntribe Zinc Sun Stick original white

Suntribe heeft aangegeven zich niet te herkennen in de resultaten en het te onderzoeken.

Naïf Mineral Sunscreen Cream SPF30

Deze komt volgens de test niet verder dan factor 20,7. De Consumentenbond is in gesprek met Naïf over hun bevindingen. Ik heb deze vorig jaar zelf ook gehad, omdat het wel een duurzame keuze is. Helaas kan ik er niet goed tegen, ik krijg er een hele droge huid van. Eigenlijk jammer van zo’n product met duurzame intenties.

Vision Clear & Dry Transparante spray

Deze komt volgens de test niet verder dan factor 18,7.  Vision gaat onderzoek doen naar de uitkomst.

Clinique Mineral Sunscreen Lotion for body

Van Clinique is richting de Consumentenbond geen reactie geweest.

Cien Sun (Lidl) Love Your Planet SPF 50 Lotion

Zoals hierboven genoemd, haalde deze geen SPF 50, maar 30. Houd hier rekening mee!

Duurzame zonnebrandmerken die niet meegenomen zijn in de test

Zoals ik al aangaf: de Consumentenbond heeft niet alle merken getest en zeker ook een aantal duurzame merken overgeslagen. In reactie op dit blog kreeg ik dan ook een aantal duurzame tips. Denk aan Happy Soaps, Food for Skin, the Lekker Company en Lovea. Je kunt deze mooie producten evengoed gebruiken en zelf ervaren of deze producten jou bevallen. Ik ga dat ook doen én ik heb tegelijk ook de Consumentenbond gemaild met de vraag om de duurzame, onbekendere, merken volgende keer in de test mee te nemen. Doe jij dat ook? Dan hebben we volgend jaar hopelijk meer keus en meer zekerheid.

Conclusie: de duurzaamste zonnebrandcrème moet nog uitgevonden worden

Er is nog niet heel veel te kiezen én geen ultiem duurzame keuze (behalve de hele dag binnen zitten) wat anti-zonnebrand betreft. Maar als je voor een duurzamere zonnebrandcrème wilt gaan die ook een goede bescherming biedt, ga dan voor 1 van de producten die ik noemde. Je maakt dan in elk geval voor nu de meest duurzame keuze en bent zeker van een goede bescherming.

Hoe zat het ook al weer met de SPF?

De SPF is de zonbeschermingsfactor. Zou je na 10 minuten verbranden zonder zonnebrandcrème, dan betekent een SPF 30 dat je pas na 300 minuten zou verbranden. Belangrijk is wel om genoeg te smeren en dit elke 2 uur te herhalen. Vooral ook als je gezwommen hebt, want het water resistant aspect is niet heilig. Volgens de test was er van de middelen na 2x 20 min zwemmen nog maar 50% terug te vinden op de huid. Blijven smeren dus!

Heb jij aanvullingen? Laat het weten!

Hopelijk heb ik je kunnen helpen een duurzamere keuze te maken met dit blog. Heb jij nog belangrijke bevindingen of aanvullingen? Zet ze in de reacties of stuur me een berichtje op info@groeneheldenacademie.nl.

Dit blog is niet gesponsord door welke leverancier dan ook en gebaseerd op de testresultaten van de Consumentenbond 2023 gecombineerd met mijn eigen duurzame kennis en ervaring. 

Bronnen: 

Consumentengids juni 2023, Consumentenbond
Online Test Zonnebrandmiddelen Consumentenbond 2023 

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Marion
Door

Marion

op 27 Jun 2023

Ha Pe, dank voor het op een rijtje zetten! .. Jouw conclusie is helaas exact mijn conclusie na een kort, maar hevig onderzoek - waarna ik heb gekozen voor de fles die mij het minst kwaad leek te doen! Hopelijk volgend jaar een betere lijst! 🤞🙂

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 04 Jul 2023

Ha, graag gedaan. Ja lastig he? Er zijn meer merken die duurzaam zijn of zeggen te zijn. Jammer dat die niet getest zijn. En ik vind sommigen ook nog heel duur.

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!