Wil jij goedkoop met de trein reizen? Zo kom je aan het goedkoopste treinkaartje
11 april 2023 
9 min. leestijd

Wil jij goedkoop met de trein reizen? Zo kom je aan het goedkoopste treinkaartje

Reizen met de trein duur? Het is maar net hoe je het bekijkt, maar ook hoe je het aanpakt. Er zijn namelijk echt wel manieren om goedkoop aan je treinkaartjes te komen; door slim te reizen of gebruik te maken van een abonnement of kortingsacties en codes. In dit blog lees je hoe ik zo voordelig mogelijk met de trein reis en hoe ik het goedkoopste treinkaartje vind voor mijn enkele reis of retour. Of je nu een retourtje Amsterdam wilt of een weekend weg met de trein. Je vindt hier genoeg manieren om aan een goedkoop of goedkoper treinkaartje voor jouw reis binnen Nederland te komen. Zodat treinreizen ook voor jou voordelig wordt en je wat geld betreft liever voor de trein kiest dan voor de auto.

Waarom wij graag met de trein reizen

In 2021 deden wij onze auto weg. We zijn dus nu volledig afhankelijk van fiets, benewagen, openbaar vervoer (bus, tram, trein, metro) en deelvervoer (auto lenen of deelauto gebruiken). We deden de auto weg uit duurzaamheidsoogpunt. We reden er niet superveel mee, want naar m'n werk ga ik ook met de trein. Maar als ie er staat, dan pak je 'm toch en we wilden ons niet laten verleiden om vaker te rijden dan nodig. Bovendien zit in de productie van een auto al 5 jaar rijden aan energie verborgen. Elke auto minder draagt dus bij aan een duurzame maatschappij.

Als we ergens niet met de fiets heen kunnen, dan is het openbaar vervoer onze tweede optie waar we aan denken. Pas als dat niet lukt, kijken we of we een auto kunnen lenen. We gaan dus regelmatig met de trein. En dat vinden onze kids helemaal geen straf, want dat zijn grote treinenfans. En zelf vind ik het reizen met de trein ook iets avontuurlijks hebben.

Wanneer de trein goedkoper is dan de auto

Regelmatig hoor of lees ik dat mensen de trein duur vinden. En dat zou een drempel zijn om vaker dit milieuvriendelijke vervoermiddel te pakken. En dat zou natuurlijk jammer zijn! Ik vind het zelf namelijk nogal meevallen hoe duur de trein is. En ik zal je vertellen waarom. Ten eerste probeer ik niet teveel op de prijs van 1 rit te letten, maar meer op de jaarlijkste kosten.

Als je een auto voor de deur hebt, dan heb je daar, ook als deze stilstaat, al veel kosten aan. Wij rekenden met onze jonge Renault Clio al op 2500 à 3000 euro per jaar aan wegenbelasting, onderhoud, reparaties, verzekering en afschrijving. En daar kwamen dan de benzinekosten nog bij. Vaak hoor ik mensen de vergelijking maken tussen de benzinekosten en de kosten van een treinkaartje en dan komt de trein vaak duurder uit de bus (woordgrapje 😉). Vooral als je met 2 personen of meer reist. Als je alleen reist, is de trein wel snel goedkoper.

Maar als je dus alle jaarlijkse kosten aan een auto bij elkaar optelt, kun je daar een heleboel treinritjes van maken. Het voordeligste is dus om je auto, of je 2e auto helemaal weg te doen en alleen nog gebruik te maken van ov. Dan heb je geen dubbele (vaste) kosten. In mijn geval betaalt mijn werkgever mijn reiskosten als ik met ov reis. Ik krijg zelfs een fiets en wandelvergoeding 😊. De mobiliteitskosten die ik maak gaan bij ons dus vooral om privéritten.

Maar ook als je wel je auto wilt houden, kan de trein, wel degelijk voordelig of goedkoper zijn dan de auto pakken. Bovendien is de trein pakken dan alsnog duurzamer dan de auto pakken.

Nog een voordeel van de trein: je ook geen extra kosten zoals parkeerkosten of kosten voor de wasstraat.

Wil jij goedkoop met de trein reizen? Zo kom je aan het goedkoopste treinkaartje voor jouw reis

Als je zoals wij af en toe met de trein reist voor dagjes weg of vakanties in Nederland, heb ik flink wat tips voor je om goedkoop aan je treinkaartje te komen. Kijk goed wat bij jouw situatie past en of je een enkele reis of een retour nodig hebt. En of je in de daluren en het weekend reist of juist een kaartje nodig hebt voor een reis in de spits. Voor alle reizen valt eigenlijk wel korting te halen.

NS Flex: het flexibele abonnement van de NS

Maak gebruik van het Flex abonnement van de NS. Flex kun je als kortingsabonnement gebruiken of als vrij reizen abonnement.  Het basisabonnement is gratis en heet Flex Basis. Met korting reizen doe je met Flex Dal Voordeel of Flex Weekend. Vrij reizen kan met Weekend Vrij, Dal Vrij of Altijd Vrij of Traject Vrij (check de NS website voor actuele tarieven).  Het grote voordeel van Flex is dat je het abonnement per maand kunt aanpassen. Je kunt elke maand niet alleen hoger, maar ook een lager abonnement kiezen. Als je een poosje minder gaat reizen, ga je weer terug naar Basis en kost het je niets per maand. Ook tof: bij een Flex kortingsabonnement mogen er 3 personen die met je meereizen gebruik maken van 40% samenreiskorting (in de daluren).

Zo’n Flex abonnement heb je al snel terugverdiend. Je betaald wel eenmalig 10 euro administratiekosten. Het Flex Weekend Voordeel tarief is bijvoorbeeld 2,20 euro per maand. Maar daar krijg je dan wel 40% korting mee in het weekend (vrijdag 18.30 uur tot maandag 4.00 uur). Ik heb de abonnementskosten er met een retourtje Alkmaar – Amsterdam al gelijk uit.

Nog een fijne en voor mij nieuw is Flex Weekend Vrij. Met dit abonnement reis je voor maar 34,95 gratis van 18.30 uur op vrijdag tot zondagnacht én op feestdagen. Ik ben wel blij met dit nieuwe abonnement, want als je in een maand, bijvoorbeeld in de zomervakantie, van plan bent om een paar uitstapjes te maken, dan heb je dit abonnement er zo weer uit. Of als je verschillende weekendjes weg gaat in 1 maand. Voelt een beetje als een studenten ov-kaart.

Wil je op de kosten letten, dan geldt voor elk NS abonnement: niet vergeten om het op tijd weer terug te zetten naar Basis of Dal. Ik doe dit altijd als ik weet dat ik voorlopig m’n laatste treinrit in de daluren heb gemaakt. En ik kan het altijd weer aanzetten.

Ook handig van NS Flex: je betaalt achteraf, ook voor ov-kosten die je bij andere vervoerders maakt. Zo hoef je dus ook niet meer op te letten of je voldoende saldo hebt.

Ik ben zelf erg tevreden over NS Flex en kan het je sowieso aanraden (#nospon).

Goedkoop treinreizen met kinderen

Voor kinderen is er het Kids Vrij abonnement van NS. Eenmalig betaal je € 7,50 voor het abonnement en de OV-chipkaart en daarna kan je kind gratis 5 jaar met de trein reizen (onder begeleiding van een volwassene). Na 5 jaar moet je weer een nieuwe OV-chipkaart aanvragen. Kids Vrij is al snel voordeliger dan losse railrunner kaartjes kopen, die kosten namelijk € 2,50 per stuk.

En sowieso is het veel gemakkelijker, je hoeft geen losse kaartjes meer te kopen voor je kids. Kids Vrij is voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Ze reizen ook gratis mee in treinen van andere vervoerders. In bus, tram en metro krijgen zij automatisch 34% korting (let op: in sommige regio’s reizen kids gratis met de bus of is een los kaartje juist goedkoper!).

NS Groepsticket Daluren: het goedkoopste treinkaartje als je met een kleine groep reist

Het NS Groepsticket Daluren is nog redelijk onbekend en dat is jammer. Dit ticket is ideaal als je met 2 t/m 7 personen reist. Heb je kids ouder dan 12? Ook dan is een Groepsticket Daluren met je gezin als snel de goedkoopste optie. Een groepsticket geldt voor een enkele reis binnen Nederland tijdens de daluren en kost per reis tussen de 34 en 50 euro totaal. Reis je met 2 personen, dan is dat dus 17 euro per persoon. Met des te meer personen je reist des te voordeliger het is. Ga je met 7, dan betaal je 50 euro totaal, dat is dus maar 7,15 euro per persoon. Afhankelijk van met hoeveel personen je reist en de afstand, kan het groepsticket dus voordeliger zijn. Het groepsticket is alleen geldig in de daluren en moet je van tevoren aanschaffen via de NS app of website. Je hebt hiervoor geen OV-chipkaart nodig. Ook heb je geen kortingsabonnement nodig. Je moet wel allemaal van en naar hetzelfde station reizen (of op de route instappen). Het is een enkele reis, dus wil je retour dan ben je het dubbele kwijt.

Dit ticket is al snel voordeliger als je met 2 personen een grote afstand aflegt. Zo gingen Niels en ik op dit ticket een weekendje van Alkmaar naar Emmen. Hiervoor hadden we geen kortingsabonnement nodig en reisden we toch flink voordeliger dan de €26,10 per persoon voor een enkele reis. Het Groepsticket Daluren is ook op kortere afstanden al snel erg voordelig als je met meer mensen samen reist.

Nieuw: vroegboekkorting met NS Voordeel

NS geeft nu ook vroegboekkorting: met NS Voordeel tot wel 60%. Dit geldt alleen voor de trajecten tussen Den Helder - Utrecht Centraal, Groningen - Utrecht Centraal of Den Haag Centraal - Eindhoven Centraal en tussenliggende stations.

Toen ik laatst een treinreis plande in de NS app, viel me iets nieuws op. Je kunt nu tot minimaal 1 dag voor vertrek al je reis binnen Nederland boeken met korting. Als je nu al weet dat je over 3 dagen de trein op een bepaald tijdstip moet hebben, dan kun je via de NS- app een kaartje kopen dat tot wel 60% voordeliger is dan een de reguliere prijs. Het toffe hiervan is ook nog eens dat je geen OV-chipkaart of abonnement nodig hebt om van deze korting gebruik te maken. Hiermee kun je dus nog goedkoper reizen dan met een 40% kortingsabonnement. Het enige nadeel is dat je wat minder flexibel bent, je moet namelijk daadwerkelijk reizen op het gekozen tijdstip. De NS wil met deze actie namelijk het aantal reizigers over de dag meer verspreiden.

Koop je goedkope treinkaartje via de Spoordeelwinkel

De NS heeft zelf de Spoordeelwinkel. Hier koop je kaartjes in combinatie met een activiteit. Dit kan een lunch, museumbezoek, pretparkbezoek of zelfs een overnachting zijn. Dit zijn meestal retourreizen zijn met een flinke combinatiekorting. Vaak hebben ze aanbiedingen om met de trein en bus naar de Efteling te gaan, naar Madurodam, of naar een tof museum. Afhankelijk van hoe ver je van een bestemming af woont, kan je voordeel flink oplopen.

Je kunt ook slim omgaan met de retourkaartjes: je hoeft natuurlijk niet per se naar de gekozen eindbestemming te gaan. Het kan zelfs al voordeliger zijn om naar een bestemming op de route te gaan en dan weer terug.

Voordelig dagticket voor Groningen en Friesland

Met het OV-dagticket Groningen en Fryslan, reis je maar voor 7,50 euro de hele dag met het OV in deze provincies. Ook met de Arriva treinen. Kijk hier voor tickets en de actievoorwaarden.

Maak gebruik van een internationaal ticket

Internationale tickets zijn soms zo voordelig, dat je, als je bijvoorbeeld van Middelburg naar Groningen wilt reizen, ook een internationaal ticket kunt kopen en eerder uitstapt, zie vorige tip. Houd daarvoor de aanbiedingen van NS International in de gaten.

Koop een speciaal actiekaartje om met flinke korting jouw treinreis te maken

Soms zijn er specifieke kortingsacties of promotieacties van bijvoorbeeld Kruidvat of Albert Heijn. Dan koop je een goedkope dagkaart waar je de hele dag 1e of 2e klas mee kunt reizen. Meestal is dit wel in de daluren. Ga je doordeweeks, houd er dan rekening mee dat de spitsuren ook van 16.00 tot 18.30 uur zijn en dat je dus pas daarna terug kunt reizen.

Conclusie: je kunt bijna altijd wel aan een goedkoop of goedkoper treinkaartje komen

Je hebt nu verschillende manieren gezien om goedkope treinkaartjes te kopen. Als je een beetje vooruitdenkt dan kun je meestal wel met korting met de trein reizen. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is voor je. Vergeet niet: des te vaker je met de trein reist, des te gemakkelijker het wordt en des te sneller weet je van welke actie of abonnement je het beste gebruik kunt maken.

Staat m'n Flex abonnement op Basis, dan kijk ik altijd even of er in de Spoordeelwinkel een actie is als ik een dagje wegga met een vriendin. Weet ik dat ik de komende tijd wat meer met de trein ga reizen, dan zet ik wel m'n Flex abonnement aan op Dal Weekend of Dal Voordeel. Voor mij is het bijvoorbeeld voor de rit Alkmaar - Amsterdam nooit voordeliger om een actiekaart of dagkaart te kopen, de afstand is daar te kort voor. En ik verwacht ook zeker wel van Flex Weekend Vrij gebruik te gaan maken. Dat is ook het voordeligste als je in een maand meerder korte ritten maakt.

Superhandig: in- en uitchecken met je bankpas

Tot slot: reis je maar sporadisch met de trein, weet dan dat je nu ook met je bankpas kunt in- en uitchecken. Je hebt dus geen OV-chipkaart meer nodig om met de trein te reizen. Dit kan trouwens ook bij verschillende andere vervoerders zoals bussen, trams en metro’s. Het NS Flex abonnement kun je alleen afsluiten met een OV-chipkaart. Als je met je bankpas reist, krijg je geen korting.

Ik hoop dat je dankzij dit blog geïnspireerd bent om vaker de trein te pakken. Naast dat het duurzamer is, vind ik het over het algemeen een heel relaxte manier van reizen. Dit blog typte ik bijvoorbeeld deels toen ik in de trein zat 😉. Dit blog is overigens niet gesponsord, ik zou oprecht graag willen dat iedereen vaker de trein pakt en laat graag zien dat het wel meevalt met het dure imago van treinreizen binnen Nederland.

Heb jij nog aanvullende tips om voordelig met de trein in Nederland te reizen? Ik hoor ze graag! Laat je een reactie achter?

Petra in de trein

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Anna
Door

Anna

op 11 Apr 2023

Goh ik reis veel met de trein maar kende de meeste kortingsmogelijkheden niet. Ik vind het wel wat ondoorzichtig al die losse mogelijkheden. Als je telkens een hele studie moet maken wat wanneer en voor welke reis goedkoper is…

Petra van Kleef
Door

Petra van Kleef

op 11 Apr 2023

Ja daar heb je zeker gelijk in! Het zijn er nogal wat..., zou inderdaad fijn zijn als het wat simpeler kan :).

jan
Door

jan

op 19 Jul 2023

veel te ingewikkeld allemaal. Moet simpeler. Kost veel tijd om de juiste keuze te maken en tijd is geld.

sky
Door

sky

op 19 Apr 2024

hallo petra ik had laast een reis gemaakt nar mijn vriendin in aernhem ik had een ticket met dal uren gekocht a 18.40 enkele reis maar weet niet mer hoe o]ik dat deedt kun jij mij vertellen hoe ik dat moet doen om goedkoper na mijn vriendin te kunnen ?

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!