Gratis energiebesparende maatregelen zoals douchekop, radiatorfolie en ledlampen!
23 februari 2021 
in Budget
3 min. leestijd

Gratis energiebesparende maatregelen zoals douchekop, radiatorfolie en ledlampen!

Wist jij dat je de hele maand maart nog subsidie kunt krijgen op kleine energiebesparende maatregelen? Grote kans dat je via jouw gemeente gebruik kunt maken van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Zo kon ik via mijn gemeente Heerhugowaard voor € 70,- euro extra ledlampen, radiatorfolie en meer energiebesparende items aanschaffen. En deze subsidie is er ook voor veel andere gemeenten. De subsidie is nog aan te vragen tot en met 31 maart. Goede reden dus om deze maand eens na te gaan op welke vlakken jij jouw huis nog kunt verduurzamen.

Subsidie voor kleine en grotere energiebesparende maatregelen

Je kunt de subsidie (in de meeste gevallen € 70,-) besteden aan kleine besparende maatregelen zoals radiatorfolie, radiatorventilatoren, tochtstrippen, een brievenbus, douchetimer, waterbesparende douchekop en ledlampen. En dan nog veel meer. Maar dat niet alleen: je kunt het subsidiebedrag ook aanvragen voor grotere apparaten zoals een energiezuinige wasdroger, wasmachine, koelkast of een inductiekookplaat. Scheelt toch weer € 70,- euro op zo’n grote aanschaf. Ook voor energieadvies over je eigen woning kun je de subsidie gebruiken.

Denk na over waar jij nog kunt verduurzamen

De subsidie en het feit dat ik erover wilde bloggen, liet ons eens goed nadenken welke maatregelen wij nog konden toepassen. Uiteindelijk kozen wij voor radiatorfolie en een aantal ledlampen ter vervanging van lampen die we niet heel vaak aan hebben, maar waar toch nog spaarlampen in zaten. Ondanks dat we dus dachten dat we wel uit verduurzaamd waren in huis, konden we toch nog wat doen. We kwamen niet eens aan de 70 euro, maar wilden ook geen spullen kopen die we toch niet gaan gebruiken.

De Regeling Reductie Energiegebruik ook in jouw gemeente?

Kijk op duurzaambouwloket.nl  en vul daar je postcode in. Je ziet dan gelijk van welke duurzame subsidiemogelijkeheden jij gebruik kunt maken en ook of de RRE daarbij staat. De RRE gaat slechts om een klein bedrag voor kleinere maatregelen (die overigens bij elkaar een grote opbrengst kunnen hebben). Daarnaast zie je gelijk welke subsidiemogelijkheden er nog meer beschikbaar zijn vanuit jouw gemeente, de provincie en landelijk. Voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler. Of zelfs een elektrische auto. De pot van die laatstenoemde is trouwens voor nieuwe auto’s voor 2021 al leeg. Je kunt nog wel gesubsidieerd een tweedehands auto aanschaffen.

Hoe het aanvragen van de RRE subsidie werkt

In Heerhugowaard kon ik kiezen voor 2 mogelijkheden: of eerst zelf de maatregelen of producten aanschaffen en middels de bon de subsidie aanvragen. Optie 2 was om in een webshop direct producten aan te schaffen. In de webshop staan allerlei handige maatregelen bij elkaar. Denk aan een energiebespaarbox, waterbesparende douchekop en meer items uit mijn eerdergenoemde lijstje. Je kunt dit gemakkelijk bestellen nadat je een vouchercode hebt aangevraagd. Zo hoef je het zelfs niet voor te schieten, mocht je krap bij kas zitten.

Impact van kleine veranderingen

Nu kun je denken: die ene ledlamp, gaat dat nou helpen? Of zo’n waterbesparende douchekop? Of een deurdranger, radiatorfolie? Natuurlijk! Helemaal als kosten maken voor jou een drempel is om dergelijke energiebesparende maatregelen te treffen, kan dit een mooi steuntje in de rug zijn om het toch te gaan doen. Als echte Hollander laten we gratis ook niet graag liggen toch? En het mooie is: je gaat er energie, water en/of gas mee besparen waardoor jouw energierekening ook weer lager wordt.

Welke energiebesparende maatregel kun je het beste kiezen?

Dat hangt helemaal van jouw situatie af, maar ik geef je een paar tips:

  • De douchekop: als jij nu een douchekop hebt die meer dan 7,2 liter water verbruikt dan kun je nog een klasse zuiniger. Je bespaart hier niet alleen water mee, maar nog belangrijker: ook gas dat niet verwarmd hoeft te worden. Meet dus hoeveel water jouw douchekop verbruikt en ga eventueel voor eentje die zuiniger is.
  • De douchetimer: als die ervoor zorgt dat jij korter gaat douchen is dat ook een grote winstpakker.
  • Tochtstrips: heeft jouw huis nog kieren en gaten? Dan zijn tochtstrips een uitkomst. Ze zorgen dat je gas bespaart, maar ook dat het een stuk aangenamer verpozen wordt in huis.
  • Radiatorfolie: deze gaan wij nu ook toepassen: we hebben designradiatoren en die moeten dus van de muur om het aan te brengen, maar gelukkig is Niels loodgieter en kan die dat wel even doen. Ben benieuwd wat het oplevert. De radiator in mijn “kantoor” boven moet makkelijker gaan. Ik dacht trouwens dat radiatorfolie op de muur moest en dat het heel lelijk is. Maar het moet dus op de achterkant van je radiator en je ziet het helemaal niet. Volgens Tonzon, de producent, zorgt de folie dat er 96% minder warmte de muur in verdwijnt. Ik ben benieuwd!
  • Ledlampen: heb jij nog overal gloeilampen of spaarlampen: stap dan nu over. Er zijn inmiddels talloze prachtige LED-lampen die fijn sfeerlicht geven. Ook hippe smart LED lampen die je via je telefoon kunt bedienen en die van kleur veranderen kun je met de subsidie kopen.

Wat led je?

Hahaha sorry die grap is al te vaak gemaakt, maar het is wel zo: na het lezen van dit blog hoop ik dat je gelijk gaat checken of deze toffe subsidie ook voor jouw gemeente geldt en weer wat extra maatregelen gaat implementeren. De subsidie loopt nog tot en met 31 maart en op = op, dus wacht niet te lang!

Ga jij de subsidie aanvragen? En welke maatregelen ga jij toepassen?

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Ria
Door

Ria

op 05 Mar 2021

De Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) is alleen voor huiseigenaren 😕 Wel een gemiste kans.

Petra-vanKleef
Door

Petra-vanKleef

op 12 Mar 2021

Ja dat is heel jammer! Zeker een verbeterpuntje voor de overheid!

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!