Patat halen in je eigen verpakking
10 juli 2020 
3 min. leestijd

Patat halen in je eigen verpakking

Als je met duurzaamheid bezig bent, betekent het niet dat je nooit behoefte hebt aan een lekkere snack en de hele dag op onverpakte wortels aan het kauwen bent. Iedereen heeft zo z’n guilty pleasures. En niet alleen voor de kids is patat een traktatie; voor mij net zo goed. Maar als je bij de snackbar gaat halen, krijg je er vaak een tas vol zakjes en bakjes bij. Soms heb je meer verpakkingsmateriaal dan eten meegekregen. En dat is helemaal niet nodig. Ik vertel je hoe je zero waste patat (of andere snacks) haalt; met zo min mogelijk afval en milieu impact.

Zelf patat bakken

Halen? Waarom niet zelf bakken? Dat kan natuurlijk ook. Maar wij hebben juist de friteuse de deur uit gedaan omdat we zo weinig patat eten. Dan kun je natuurlijk alsnog voor ovenfriet of een airfryer gaan, maar dan nog is zelf zero waste patat bakken alsnog een gedoetje. Als je het helemaal zonder afval wilt doen, dan moet je namelijk ook zelf je patat maken van verse aardappels en voorbakken, etc. Of vers halen bij een groenteboer als ze dat hebben. Daarnaast heb je er dan dus weer een apparaat bij op zichzelf een milieu impact heeft en kapot kan. Anyway, ook allemaal opties, maar wij kiezen dus voor de optie halen

Zero waste patat halen: hoe pak je het aan?

Net als zero waste winkelen: bedenk vooraf wat je wilt halen en neem je eigen bakken, bekertjes voor de saus en een en tas mee! Ook hier moesten wij ook wel een drempel over: met onze eigen bak naar onze lokale snackbar. Gelukkig vonden ze het daar alleen maar goed en maakten ze zich vooral zorgen of de patat wel genoeg lucht zou krijgen (en dus niet zou verleppen), maar onze bak kreeg hun goedkeuring omdat ie aan de bovenkant voor een deel open kon blijven. We worden nu direct herkend als we daar zijn, terwijl we er maar af en toe komen.

Patat halen op vakantie

Sindsdien halen we, ook als we op vakantie zijn, onze patat in onze eigen verpakking. Laatst op de camping kregen we de patat in een slabak mee. Het was toch maar 200 meter lopen naar de snackkar dus koud werd het niet. De saus hadden we zelf.

Lunch op de markt

We gaan af en toe met het hele gezin naar de markt en de laatste keer had ik al een plannetje om daar ook patat te halen als verrassing voor de kids (en ok, ook voor mezelf). Omdat we al heel veel bakken mee hadden voor onze boodschappen, namen we maar een gebruikte papieren zak mee en bekertjes voor de saus. We kregen het zo mee. Wel trokken we weer wat bekijks in de rij, maar dat vind ik steeds amusanter. Daarna lekker gepicknickt bij een speeltuintje met ons eigen drinken en de patatjes.

Patat, mayonaise en ketchup halen in eigen zak en bekertjes
Smikkelen en smullen van verse patat

Overigens kan de papieren zak daarna niet meer bij het oud papier vanwege de vetvlekken. Eventueel kun je ‘m nog een keer gebruiken, maar anders moet ie toch bij het restafval.

Het lukt niet altijd

Soms lukt het overigens niet. We hebben, met name op vakantie, heel verschillende reacties gehad op het verzoek de patat in onze eigen bak te doen. Sommigen vinden het onhygiënisch, anderen zijn zo geroutineerd in het dubbel inpakken in allerlei plastic, folie en zakjes dat ze het daar al in hebben gestopt voordat je ze tegen kunt houden. Ook al heb je het vooraf gevraagd. Het valt dan op dat ze op sommige plekken dus echt totaal nog niet bezig zijn met het terugdringen van plastic, terwijl sommige snackbars enorm ver zijn. Helemaal tijdens spitsuur in de snackbar is het soms dus wel even doorzetten om je maaltje alsnog in je eigen verpakking mee te krijgen. Een mooi moment om je gesprekstechnieken te oefenen. En willen ze echt niet meewerken: dan moet je zelf kiezen. Iets anders eten of toch maar meenemen en volgende keer beter. Zo’n fail heb je gewoon af en toe. Je weet dan in elk geval dat je daar niet meer heen hoeft.

Waar je nog meer op kunt letten bij het afhalen in je eigen verpakking

Uiteraard is het al super als je die lekkere frieten gaat afhalen in je eigen verpakkingen. Maar er is meer waar je op kunt letten:

  • Haalt de patatboer zijn aardappelen onverpakt bij een lokale aardappelboer? Of komt het uit de diepvries in grote plastic zakken? Ook daar kun je rekening mee houden in je keuze, hoewel ik snap dat dat onderweg lastiger snel uitzoeken is. Maar in je eigen regio weet je het waarschijnlijk wel.
  • Ideaal zou natuurlijk patat van biologische onverpakte aardappelen zijn, maar ik ben zelf nog weinig snackbars tegengekomen die zeggen dat ze bio patat verkopen.
  • De meeste snackbars hebben wel grote jerrycans met saus staan, maar soms krijg je zo’n sachet met ketchup, mayo of mosterd. Kies in dat geval voor je eigen saus als je haalt voor thuis.

Succes!

Overigens gelden bovenstaande tips natuurlijk net zo goed voor andere zero waste afhaalmaaltijden. Hoe haal jij zonder afval je verse frieten of andere afhaalsnack? En heb je meer tips of suggesties? Plaats dan je reactie hieronder!

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!