Pleidooi voor het dragen van tweedehands kleding
10 maart 2020 
in Spullen
6 min. leestijd

Pleidooi voor het dragen van tweedehands kleding

Ik koop en draag bijna alleen nog maar tweedehands kleding. En niet omdat ik zo’n arme sloeber ben. Maar omdat het duurzamer is. Slow fashion is hip! In deze post bespreek ik de impact van kleding en ons koopgedrag hiervan op milieu en mensheid. En uiteraard heb ik weer een aantal tips en ideeën voor je om je eigen negatieve impact te verkleinen.

Modieuze levensduur van kleding

Kleding is in onze maatschappij zeker niet alleen functioneel (om je warm te houden), maar ook een manier om te laten zien wie je bent. En dat maakt het gelijk zo’n zero waste uitdaging. Want ja, functioneel gezien is de levensduur van kleding veel langer, dan de modieuze levensduur. Nu zit ik zelf niet zo op de laatste mode, maar ik ga ook niet snel met een gat in een shirt lopen. Voor jeans is dat nu hip, maar ik weet niet of dat ook voor zelfgemaakte gaten geldt. Anyway, de meesten van ons dragen kleding zelden helemaal af. Als een item niet meer goed oogt of uit de mode is, gaat het uit de kast. Terwijl je dus functioneel gezien prima nog die kleding zou kunnen dragen, met een klein gaatje zal je het heus niet zo snel koud hebben. Maar het is nu eenmaal onze cultuur om dat niet te doen. En eerlijk gezegd houd ik er zelf ook van om er verzorgd uit te zien en kleding te dragen die bij me past. Kleding met gaten of vlekken oogt gewoon armoedig.

Impact van kleding

We weten volgens mij allemaal wel dat het gros van onze kleding in lage lonen landen wordt geproduceerd. De mensen daar moeten keihard werken voor weinig geld. Daarnaast zit er ook nog eens een supergroot verschil tussen de kostprijs van kleding en wat wij er hier voor betalen. Super oneerlijk en het maakt het verschil tussen arm en rijk nog groter.

Daarnaast heeft kleding impact op het milieu: katoen is een product wat veel water nodig heeft, het is hard werken in de katoenindustrie en bovendien worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Kleding van polyester en nylon is eigenlijk ook allemaal van plastic!

En wist je dat winkelketens een hoop kleding weggooien als ze weer nieuwe winkelvoorraad krijgen? Het aanleveren van nieuwe kleding gaat zo snel, dat ze soms prima kleding vernietigen omdat er geen plek meer in de winkel is. Pijnlijk toch? De hele kledingindustrie moet wat dat betreft anders. Maar dat begint bij hoe wij zelf met kleding omgaan en ons eigen koopgedrag.

Mijn favoriete vrijetijds outfit van tweedehands kleding
Mijn favoriete tweedehands casual outfit

Shopaholic

Allereerst geef ik gewoon eerlijk toe: ik ben wel een beetje een shopaholic als het om kleding gaat. Maar vroegah veel erger dan nu. Dan werd ik helemaal blij van een koopje jagen bij een winkelketen. Kleding die wel lekker goedkoop is, maar onderaan de stapel belandde omdat het toch niet helemaal bij me
paste. Als ik daar nu aan denk schaam ik me wel een beetje. Geïnspireerd door het boek The Happiness Project van Gretchen Rubin ben ik jaren geleden al gestart met heel veel kleding wegdoen (naar de kringloop met name, verkocht of weggegeven). Want des te minder kleding, des te minder keuzestress. Je hebt toch altijd je favo items, dus kleding die je een jaar niet hebt gedragen kan zeker weg. Daarna ben ik ook veel selectiever nieuwe kleding gaan kopen. Als je al 1 zwarte broek hebt, heb je geen 2e nodig. Want je doet toch altijd die ene aan die het lekkerste zit en het mooiste staat. En koop alleen kleding die past bij wat je al hebt, nog zo’n voor de hand liggende.

Don’ts op het gebied van kleding

Wat mij betreft zijn dit de don’ts als het om kleding gaat:

  • Online bestellen en dan meerdere maten bestellen en terugsturen. Wist jij dat veel retouren niet eens meer in de (online) winkel terugkomen, maar dat sommige retouren gelijk worden vernietigd?
  • Veel kopen bij goedkope ketens die het niet zo nauw nemen met duurzaamheid (en het vervolgens niet dragen).
  • Shoppen om het shoppen (en het vervolgens niet dragen).
  • Je kleding bij het afval gooien als je het niet meer draagt. Breng goede kleding naar de kringloop, een goed doel of geef het weg. Kleding met scheuren en gaten kun je bij de gemeente inleveren.

Kleurenworkshop voorkomt miskopen

Vervolgens heb ik toevallig (nou ja, niets is toevallig) een kleurenworkshop gedaan. Daarbij leer je wat voor kleurentype je bent: winter, lente, zomer of herfst. Bij elk type staan bepaalde kleuren het beste. Ik ben dus een zomertype en kreeg de tip om vooral geen patronen te dragen en weinig sieraden. Grappig want dat deed ik automatisch al niet. Ik heb nu een kleurenwaaier (een soort verfwaaier) met alle kleuren die me goed staan en niet bleek maken. Superhandig en het heeft al menig miskoop voorkomen. Zo koop ik geen zwarte kleding meer. En het is inderdaad waar dat ik me meer mezelf voel met kleding in de juiste kleuren. Ook dit voorkomt weer een hoop keuzestress. Zit het in de waaier? Bij twijfel gewoon niet doen…

Slow fashion: duurzaam met de mode mee

Inmiddels koop ik sowieso veel minder kleding. Maar ik houd er nog wel van om regelmatig iets nieuws in de kast te hebben. Ik vind het struinen gewoon een ontspannen bezigheid en blijf op zoek naar nieuwe items, dat is mijn guilty pleasure. Maar hoe los je het op als je net als ik af en toe wat nieuws wilt hebben en toch duurzaam bezig wil zijn?

Je hebt meerdere opties om op een duurzamere manier aan kleding te komen:

  • Koop tweedehands bij kringloop, rommelmarkt of via Marktplaats
  • Ruil met vrienden of ga naar ruilbeurzen
  • Koop refurbished kleding
  • Koop duurzaam en mensvriendelijk geproduceerde kleding
  • Voor de wat handigere en creatieveren: (ver)maak je eigen kleding van oude kleding of stof

Tweedehands werkoutfit
Dresscode business

Tweedehands kleding

Ikzelf koop nu nagenoeg alles tweedehands. Sokken en ondergoed uitgezonderd. Ook voor de kids. En ook kleding voor op m’n werk. Op rommelmarkten, kledingbeurzen, via Marktplaats of bij de kringloop. Het voordeel van de kringloop vind ik dat ze de kleding vaak op maat of in elk geval op kleur sorteren. Superhandig, want door m’n kleuranalyse weet ik nu gelijk waar ik moet zoeken. Daarnaast scheelt het enorm veel geld. Tweedehands betaal je tussen de 50 cent en 10 euro voor een item. Waarbij de 10 euro een uitzondering is (in mijn geval koop ik een mijn lievelingsmodel jeans die niet meer gemaakt wordt en af en toe kijk ik op Marktplaats of iemand er 1 weg doet). Je spaart dus niet alleen het milieu en de productie van nieuwe kleding, maar ook je eigen portemonnee. En daarnaast een tweedehands miskoop is minder erg.

Kleding in de kringloop houden

Als ik nieuwe kleding koop, moet er op een gegeven moment ook weer kleding weg. Ik probeer m’n kast wel zo overzichtelijk mogelijk te houden. Voor kleding die niet meer (bij me) past of de kleding van de kids die te klein is, zoek ik ook weer nieuwe eigenaren via dezelfde wegen: weggeven aan vrienden, kringloop, Marktplaats en rommelmarkt. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik kleding weer op een plek krijgt waar het gedragen wordt. En zijn het echt lompen, dan kunnen ze nog als poetsdoek gebruikt worden of we leveren ze in bij de gemeentewerf. Daar worden ze namelijk gerecycled.

Tweedehands kleding vies?

Nu ken ik genoeg mensen die het niet zien zitten om tweedehands kleding te dragen. Ikzelf heb daar geen moeite mee. Natuurlijk zie ik wel eens shirts hangen met van die verkleurde okselplekken. Nee, dat is ook niet mijn ding. Maar er is genoeg kleding die amper gedragen is. Gewoon de miskopen van anderen. Vrouwen schommelen ook nog wel eens qua gewicht en ik zelf laat te grote of te kleine kleding nu ook niet meer in mijn kast liggen wachten op andere tijden. Gelukkig kan ik m’n gewicht aardig stabiel houden en is dat ook niet zo nodig. Maar zoals al eerder gezegd: iedereen heeft een andere kledingstijl dus er is altijd wel wat te vinden.

Ga gewoon eens kijken op een rommelmarkt of bij een kringloop wat een mooie merkitems anderen voor een prikkie weggeven. Waar jij weer heel blij mee kunt zijn. Geloof me: je bent echt niet de enige, het wordt steeds drukker in de kringloop! Mijn koopjeshart gaat er in elk geval sneller van kloppen en mijn duurzame drive haalt er net zoveel voldoening uit.

Fotoshoot met tweedehands kleding

Om je te laten zien dat tweedehands kleding echt niet suf hoeft te zijn heb ik N wat foto’s van mijn tweedehands outfits laten maken. Smaken verschillen natuurlijk, maar zoals je op de foto’s ziet, kun je er gewoon netjes bijlopen. En had jij het eraan afgezien dat dit bijna allemaal tweedehands was?

Business casual tweedehands kleding outfit
Business casual tweedehands kleding outfit

Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Theo van Kleef
Door

Theo van Kleef

op 11 Mar 2020

Ondanks dat het financieel aantrekklijk is, heb ik niets met reeds gedragen kleding. Ongedragen kleding met een "sale" kan ik nog wel warm voor lopen. Voor mij geen kringloop winkels, zit er gewoon niet in..Misschien wel doordat ik als kind de schoenen en kleding van mijn oudere broerje afdroeg in een periode dat kleding uit pure " armoede" werd vermaakt, omdat er domweg geen geld voor was door de grote gezinnen. Ik besef overigens dat in een circulaire economie het wel eens een groeimarkt zou kunnen worden.

Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!