Red de rommel op Koningsdag 2022
18 april 2022 
2 min. leestijd

Red de rommel op Koningsdag 2022

Koningsdag 2022 komt eraan. Na 2 jaar geen rommelmarkt kijk ik er weer enorm naar uit! De Koningsdagmarkt is voor mij namelijk het moment om enerzijds mijn slag te slaan en de kledingkast van de kids voor het komende jaar weer aan te vullen. Anderzijds staan we zelf vaak op de rommelmarkt om een nieuwe eigenaar te vinden voor overtollige rommel. En tegelijk de kids wat te leren over omgaan met geld.

Onverkochte spullen eindigen in de vuilniswagen

Maar ik wil het graag even hebben met je over wat ik ook vaak zie gebeuren op, of eigenlijk na de Koningsdagmarkt. Veel spullen die niet verkocht zijn, worden namelijk achtergelaten. Soms netjes ingepakt in dozen, soms laat men de hele " kraam" of het hele kleed gewoon liggen. En vervolgens belandt alles in de vuilniswagen. En daarna worden ze verbrand.
Er zijn gemeentes waar ze al afvalcontainers op strategische plekken hebben geplaatst, of waar de spullen worden verzameld en uitgezocht door stichtingen die er nog iets mee kunnen, maar dit gebeurt lang nog niet overal.
Het gevolg is dus na Koningsdag een bende op straat. Maar het ergste vind ik vooral dat we zo oneerbiedig met onze spullen en kleding omgaan. Gek idee dat je eerst op de markt gaat staan om je spullen te verkopen. Misschien nog flink onderhandelt over de prijs. En vervolgens alles wat niet verkocht is gewoon achterlaat. Of ongesorteerd in de afvalcontainer gooit.

Zonde van al die waardevolle grondstoffen

En dat terwijl spullen op nr. 1 staan in de Verborgen Impact top 10 van Babette Porcelijn. Met al deze spullen die in de vuilcontainer en ongesorteerd in de verbrandingsoven belanden, gooien we zomaar een hoop waardevolle grondstoffen weg. Ik kan het niet aanzien. En daarom wilde ik daar dit jaar iets aan doen. Daarom ben ik de campagne "Red de Rommel" gestart!

Oplossingen zoeken voor achtergelaten spullen

Ik wilde aan de ene kant de marktkooplui er bewust van maken dat dit anders kan en aan de andere kant kijken naar oplossingen ter plaatse. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er een busje of container van een kringloopwinkel staat waarin de onverkochte spullen gedaan kunnen worden. Op sommige plekken gebeurt dit al. Daarom heb ik contact gezocht met de organisatie van de rommelmarkten in mijn regio. De ene gaf aan dat zij daarin al voorzien hadden en zij lokale organisaties de achtergebleven spullen eerst lieten uitzoeken. De andere locatie moest na afloop van de markt elk jaar samen met de vuilniswagen alle achtergebleven spullen in de vuilniswagen gooien en stond open voor een idee. Vervolgens heb ik verschillende kringlopen in de regio benaderd met het idee om een busje of bak neer te zetten waar niet verkochte spullen in gedaan konden worden.

Geen van de kringloopwinkels zag hier helaas mogelijkheid voor omdat zij aangeven dat wat achterblijft vaak voor hen niet verkoopbaar is. Daarnaast is het voor hen ook veel te veel om in 1x te kunnen verwerken (zij werken vaak met vrijwilligers die ook graag Koningsdag vieren). En dat snap ik wel. Dat spoor liep dus helaas dood. Wel gaven ze bij Rataplan aan dat ze bezig zijn met een hub waarbij ze binnengekomen spullen die onverkoopbaar zijn verder gaan uitsorteren ter recycling. Deze hub zou wellicht ook mogelijkheden bieden voor Koningsdag, maar dit konden ze op korte termijn niet regelen voor dit jaar. Volgend jaar gaan we hier verder over in gesprek. Dat is top!

Bewustwordingscampagne "Red de Rommel"

Ondertussen was ik weer een paar weken verder en dus nog steeds niet veel verder. Daarom zet ik nu in op spoor 2: iedereen aanmoedigen om zelf bewust te "rommelmarkten". Met de campagne "Red de Rommel"  wil ik marktkooplui, kopers en gemeenten bewust maken om respectvoller met rommelmarktspullen om te gaan en samen lokale oplossingen te zoeken.

Ik heb in elk geval een flink aantal stappen op een rijtje gezet over hoe je Rommel kunt Redden. Je leest ze op de speciale actiepagina van "Red de Rommel" waar je ook afbeeldingen kunt downloaden om op social media te delen!
Over de schrijver
Hi, ik ben Petra en eigenaar van deze site. Sinds 2018 maak ik met mijn gezin (mijn vriend Niels, onze dochter van 11, zoon van 8 en ik) grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op grote winstpakkers als vega en 90% plantaardig eten, niet meer vliegen, geen auto meer hebben, minder spullen kopen en minder (plastic) afval genereren. We kijken continu hoe we op alle vlakken van ons leven verder kunnen verduurzamen. Ik wil jou op een positieve manier inspireren om zelf in actie te komen voor ons klimaat en de wereld. Ik laat je zien dat alle beetjes helpen. Het hoeft niet gelijk perfect. En het ook lukt als een druk gezin hebt!
Reactie plaatsen
Ebook 10 eerste stappen naar Zero Waste

Ben je geïnspireerd?

En wil je gelijk doorpakken?

Download dan mijn gratis e-book 

10 eerste stappen naar Zero Waste

Draag niet langer bij aan de vervuiling van onze wereld. Maak een vliegende start met zero waste met de tips in dit praktische e-book!