Red de rommel!

Koningsdag 2023

Eindigt jouw onverkochte rommel in de vuilniswagen?

Doe er niet aan mee!

Spullen staan op nummer 1 in de Verborgen Impact Top 10 van Babette Porcelijn. Maar op Koningsdag gooien we met z'n allen bergen onverkochte spullen in de afvalcontainer of laten ons marktkraampje met spullen en al achter. Wat een bende maken we ervan!


Laten we dit stoppen!

Werk mee aan een Koningsdagmarkt waarbij onverkochte spullen de kans krijgen om opnieuw gebruikt te worden. 

En niet te eindigen in de vuilniswagen.

Lees de tips voor kopers en verkopers!
Neem onverkochte spullen weer mee naar huis

Samen Redden we de Rommel! 

Lees wat jij kunt doen!

Tips voor verkopers op de rommelmarkt

Voor Marktkooplui (en dan bedoel ik iedereen die z'n rommel gaat verkopen op de rommelmarkt) hierbij wat tips:


  • Koop zelf minder (nieuwe) spullen. Want des te minder spullen jij koopt, des te minder wil je waarschijnlijk wegdoen. In deze tijden van overvloed hebben veel mensen veel te veel spullen. Door niet teveel te kopen, maar precies wat je nodig hebt en kwalitatieve spullen, hoeft er ook maar weinig weer uit.  
  • Zorg voor een overzichtelijke kraam en prijs je koopwaar goed aan. Uitgehangen kleding nodigt meer uit om te snuffelen dan een volgepropte doos. Datzelfde geldt voor speelgoed. 
  • Vraag kleine prijsjes. Op de rommelmarkt willen mensen graag koopjes scoren. Wil jij meer vangen voor je mooie spullen, dan is mijn ervaring dat je ze beter op Marktplaats of op Vinted kunt zetten. Ik ben ook wel eens ' te duur' geweest, met als gevolg dat ik aan het einde nog met de spullen bleef zitten en ze alsnog weggaf. Beter is dus om niet het onderste uit de kan te willen, maar de ander ook een koopje te gunnen. Dan worden jouw spullen opnieuw gebruikt en je maakt er iemand anders blij mee. Bovendien hoef jij het niet weer mee te nemen en opnieuw op te bergen in de hoop dat je het bij de volgende rommelmarkt weer kwijtraakt. 
  • Prijs af of geef weg. Is het einde van de markt in zicht en heb je nog een hoop spullen in je kraam? Overtuig kopers dan met nog voordeliger prijzen. Of geef spullen weg! Een bordje "gratis" kan helpen!
  • Ben je er klaar mee en blijf je toch met onverkocht spul zitten? Dan is het wel zo netjes om het weer mee naar huis te nemen. Laat het in elk geval niet achter op je plek, want iemand moet het dan opruimen en veelal belandt het in de vuilniswagen (en dus in de verbrandingsoven!!). Is er op jouw markt gezorgd voor een afvalcontainer? Dan nog is het zonde als je je onverkochte spullen daarin gooit. Alleen al vanwege het feit dat het vandaag niet is gelukt om er een nieuwe eigenaar voor te vinden. 
  • Is er bij jouw markt wel een sorteerpunt waar je spullen voor het goede doel kunt inleveren, breng ze daar dan heen. Doe je dat niet, neem je spullen dan zelf weer mee naar huis. Je kunt ze dan weer bij de volgende rommelmarkt verkopen of je brengt ze op een ander moment zelf even langs bij de kringloop. Je kunt ze natuurlijk ook weggeven aan vrienden of alsnog op Marktplaats proberen te verkopen.
  • Op inzameldoelen.nl vind je veel tips over het hergebruik van spullen die je niet meer nodig denkt te hebben. Daarnaast staan er verschillende inzamelorganisaties vermeld die je blij kunt maken met jouw spullen. 
  • Bedenk wel dat de kringloop ook niet alle spullen wil hebben. Want sommige spullen zijn helaas onverkoopbaar. Daarom is punt 1 ook weer het belangrijkste: koop minder spullen en koop ook liever geen prullaria die gemaakt is om kort te gebruiken en daarna afval te worden. Niemand zit daar op te wachten. 
  • Ik vind je trouwens helemaal een Groene Held als je ook de spullen redt van verkopers naast je als zij ze helaas wel achter hebben gelaten.
  • Spreek je medeverkopers dan ook aan op hun gedrag!
Red de Rommel Koningsdag

Tips voor kopers op de rommelmarkt

  • Koop alleen wat je nodig hebt. Voor je het weet, ben je zelf ook een marktkoopman of vrouw en zit je met overtollige spullen die je maar lastig kwijtraakt. 
  • De rommelmarkt is de ultieme plek om voordelig handige spullen te kopen. Als je iets nodig hebt, koop het dan niet nieuw, maar ga eerst naar rommelmarkt of kringloop. De Koningsdag rommelmarkt is het ultieme moment voor vooruitdenkers om eens flink in te slaan. Zo kun je hele baby-uitzets of jaren aan kinderkleding en speelgoed voor een prikkie op de kop tikken, maar ook voor jezelf een nieuwe garderobe of wat toffe nieuwe leesboeken. Dingen die ik altijd scoor op de rommelmarkt: 
    • kinderkleding: van zwembroek tot winterjas en van toffe shirts tot waterschoenen
    • kinderlaarzen en snowboots: koop ze op de groei, want als de oude te klein zijn regent het gegarandeerd net en dan heb jij net een vers paar in de kast liggen.
    • sandalen/teva's: onze kids lopen er graag op en ze zijn best kostbaar nieuw, dus ik koop ze graag een paar maten vooruit
    • babyuitzet: geloof me: alles wat je nodig hebt voor je baby koop je op de rommelmarkt. Met gratis advies erbij.
    • speelgoed: tip! vraag aan de kooplui waar de kids graag mee speelden. Grote kans dat dit speelgoed ook bij jouw kids een hit is. NOg en tip: koop vast vooruit om alvast voor de volgende verjaardag, Sint en Kerst in te kopen. 
    • kleding voor jezelf: misschien moet je even over de schroom heen, maar op Koningsdag zijn er legio mensen die hun kleding proberen te verkopen. En die vinden het helemaal niet gek of armoedig als jij tussen hun oude garderobe gaat zitten struinen, die vinden het juist fijn, want zij verdienen er weer wat mee en hun kleding krijgt een nieuwe eigenaar.
    • boeken: vooral ook kinderboeken kun je goed scoren
    • campingspullen: ga je komende zomer kamperen, dan ook is de rommelmarkt een ultieme plek om allerlei campinggear te kopen. 
    • lampen: duur in de winkel, maar een prikkie op de markt
  • Maak voorafgaand aan de markt een lijstje met waar je naar zoekt: maten van schoenen, kinderkleding, een bureaulamp. Ik heb soms een complete black-out als ik op een rommelmarkt of in een kringloop ben "Waarvoor kwam ik ook al weer hier??". Je lijstje helpt je om je hieraan te herinneren. 
  • Neem je kinderen niet mee als je zelf even goed wilt jagen en verzamelen. Grote kans dat je de hele tijd overal moet kijken en met een berg speelgoed thuiskomt. Ik ga altijd eerst een rondje met de kids waarin ik met volle aandacht met hen over de markt ga. En daarna het liefst nog een rondje zelf om echt goed te shoppen. Of liever nog: andersom hahaha!
  • Wees niet te zuinig: natuurlijk kun je heel veel koopjes scoren, maar soms heeft iemand echt iets waardevols. Bedenk ook dat iets in de winkel waarschijnlijk stukken duurder is en dat je er nu geen moeite voor hoeft te doen om het te kopen. Als je via Marktplaats koopt, zit je toch weer met opsturen of langsgaan en dat kost ook tijd. De rommelmarkt is wat dat betreft echt efficiënt inkopen doen.
  • Kijk vooruit: denk vooruit en koop alvast spullen voor komende zomer, winter, verjaardagen, vaderdag, moederdag, etc. 
  • Geef je kinderen een eigen budget: op = op. 
  • Ga vroeg op pad voor de mooiste spullen, want die zijn natuurlijk als eerste weg!
  • Maar ben je echt een koopjesjager? Dan loont het wellicht om later op de dag nog een rondje te doen. Verkopers worden dan vaak goedkoper om van hun spullen af te komen. 
  • Blijven er na afloop van de markt spullen onbeheerd achter of met een bordje gratis erbij? Schroom dan niet om als een echte Groene Held te struinen naar bruikbare spullen en deze te redden van de vuilniswagen. Ik doe dit regelmatig als ik bruikbare spullen bij het grofvuil zie liggen, meestal weet ik er wel iemand voor. 
Tips voor verkopers en kopers op Koningsdag

Tips voor gemeentes en organisaties

  • Ik zou het supertof vinden als jullie op zoek gaan naar mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Deels door dus het scheiden van verkoopbare spullen en afval te faciliteren en aan de marktkooplui duidelijk aan te geven waar zij eventueel hun niet verkochte spullen kunnen inleveren. Zorg voor een centrale plek en communiceer voorafgaand en tijdens de markt de mogelijkheid om de onverkochte spullen ergens in te leveren.
  • Voer campagne dat het achterlaten van spullen niet de bedoeling is: spreek mensen hierop aan en laat voorlopers het goede voorbeeld geven. Ga hierover met elkaar in gesprek. 

Heb jij nog meer tips?

Ik hoop dat ik je met deze ideeën inspireer om ook respectvol met spullen om te gaan. We zitten in een grondstoffencrisis dus de laconieke houding die we nu nog hebben over spullen moet echt veranderen. 

Heb jij nog aanvullende tips? Ik hoor ze graag, dan kan ik ze erbij zetten!